Hlavní obsah

Švejnar může vyrazit do boje o Hrad, má podporu 10 senátorů

Právo, Novinky, ČTK, fia, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ekonom Jan Švejnar našel deset senátorů, kteří ho oficiálně navrhnou jako prezidentského kandidáta. Novinkám to potvrdila jeho mluvčí Klára Pospíšilová s tím, že listinu Švejnar zveřejní v pátek. Podpis deseti zákonodárců je pro oficiální nominaci na funkci prezidenta nezbytný.

Článek

Pospíšilová Novinkám řekla, že někteří ze senátorů již kandidaturu podepsali, od jiných má Švejnar závazný příslib, že tak učiní. "Těch deset podpisů není ještě fyzicky k dispozici, ale je to jen technická záležitost," řekla Novinkám Švejnarova mluvčí.

O podpoře deseti senátorů jako první informoval server iDnes, podle kterého Švejnara podpoří například místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), šéfka senátního klubu ČSSD Alena Gajdůšková či předsedkyně Klubu otevřené demokracie Soňa Paukertová.

Pospíšilová to odmítla komentovat, potvrdila ale, že na seznamu figurují senátoři KDU-ČSL. Na otázku, zda se to týká i lidoveckého šéfa a senátora Jiřího Čunka odpověděla: "To nebudu říkat".

Švejnar se již setkal se všemi poslaneckými kluby s výjimkou ODS, několikrát byl i v Senátu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce své straně navrhnout podporu Švejnarovy kandidatury.

Lidovci, na jejichž poslaneckém klubu se odpoledne představil zatím jediný oficiální kandidát na nového prezidenta Václav Klaus, stále váhají, koho podpoří. O postoji KDU-ČSL má v pátek jednat celostátní konference strany. Rozhodnuti nejsou ani komunisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Komunisté nejsou jednotní v podpoře Švejnara

Komunisté stále zvažují svůj postoj při únorové volbě prezidenta. Předseda strany Vojtěch Filip ve čtvrtek řekl ekonomovi Janu Švejnarovi, který by se mohl...

Výběr článků

Načítám