Hlavní obsah

KSČM napíná Švejnara, rozhodne se až po stanovisku ČSSD

Právo, Novinky, jos, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Výkonný výbor KSČM se rozhodl přerušit jednání o podpoře Jana Švejnara v prezidentských volbách. Komunisté chtějí nejdříve zjistit, kolik sociálních demokratů je skutečně rozhodnuto Švejnara podpořit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a potenciální prezidentský kandidát ekonom Jan Švejnar

Článek

Volit se začne 8. února 2008

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám