Hlavní obsah

Čunek svou stranu znovu o podporu žádat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka čeká perný týden. Mělo by se rozhodnout, zda setrvá v koaliční vládě Mirka Topolánka. O Čunkovi bude nejprve v úterý mluvit jeho strana na celostátní konferenci, poté koalice. Čunek v pondělí v ČT řekl, že stranu o podporu žádat nebude, protože už mu ji několikrát vyjádřila.

Článek

"Já sám nebudu nijak aktivně vystupovat v tom, abychom každé naše setkání hlasovali o Jiřím Čunkovi, ale určitě o tom budeme diskutovat,"  řekl vicepremiér v Otázkách Václava Moravce. Podle něj členové strany už minule odmítli usnesení přijímat s tím, že už se jednou dohodli.,

Vicepremiér čelí obvinění z korupce a je kritizován za své výroky na adresu Romů. Lidovci už několikrát vyjádřili svému šéfovi podporu. Při minulé schůzi už dokonce odmítli přijmout k Čunkovi nějaké usnesení s tím, že jejich názor svého předsedu podpořit trvá.

Po jednání KDU-ČSL se k předsedovi lidovců sejde i koalice. Premiér Mirek Topolánek minulý týden připustil, že by Čunka mohl odvolat, považuje to ale za poslední možnost. Doufá, že odstoupí sám. Čunek soudí, že ho Topolánek neodvolá.

Čunek čelí obvinění z korupce, že v roce 2001 vzal úplatek od vsetínské realitní společnosti ve výši půl miliónu korun. Nařkla ho z toho jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová. Vicepremiér tvrdí, že nic podobného neudělal.

Předminulý týden navíc rozezlil Romy svým výrokem v Blesku, v němž na dotaz čtenáře odpověděl, že pokud chce v ČR někdo vydělat peníze, musí se opálit a dělat nepořádek. Za slova se omluvil.

Odchodem hrozí zelení i lidovci

Z koaličních partnerů je kauzami nejvíce pohoršena Strana zelených. Její předseda Martin Bursík minulý týden pohrozil, že pokud Čunek ve vládě zůstane, je možné, že jeho strana odejde z koalice. Jednat o tom bude v sobotu.

V klidu nejsou ani lidovci. Někteří už se nechali slyšet, že pokud Topolánek Čunka odvolá, vystoupí z koalice zase oni.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD: ODS je pokrytecká

ČSSD považuje xenofobní výroky předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka za ostudné. Od výroků Čunka, kterými se naváží do Romů, se distancovala rovněž ODS. "ČSSD ovšem...

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů...

Výběr článků

Načítám