Hlavní obsah

Strany trojkoalice nevědí, zda vytvoří vládu ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených (SZ) zatím nevědí, kdy podepíšou koaliční smlouvu o společné vládě. Je možné, že to bude ještě tento týden, pokud ne, smlouva by měla být podepsána začátkem nového roku. Všichni se ale shodují na tom, že její podoba je téměř definitivní. Prezident Václav Klaus už od premiéra Mirka Topolánka seznam navržených ministrů dostal, zatím ale neoznámil, kdy novou vládu jmenuje.

Článek

"Tím, že se oddálilo jmenování vlády, nespěcháme na to, že to musí být tento týden. Podle mě už tam nejsou žádné věcné problémy," soudí předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. "Buď se to podepíše ještě teď mezi svátky, nebo začátkem ledna," dodal.

"Spíše to bude po Novém roce," odhadl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Na to, kdy budou jednání pokračovat nedokázal odpovědět ani předseda SZ Martin Bursík. "Mirek Topolánek se mi zatím neozval," řekl Novinkám. Fakticky by mohla být finální podoba dohody hotova podle Bursíka už ve čtvrtek. Podklady zelených ke konečné verzi smlouvy předal Bursík Topolánkovi ve středu.

S uzavřenou dohodou ale nesouhlasí část členů ODS. Nelíbí se jim, že jejich strana přenechala lidovcům ministerstva financí a pro místní rozvoj.

Topolánek: kdo je proti mojí vládě chce vládu ČSSD

Topolánek ve středu Českému rozhlasu řekl, že pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém byl 23. prosince přítomen tříhodinovému jednání s Čunkem a Bursíkem a musel pochopit, že z personálních ambicí ustoupit nechtějí.

"Ti, kteří dneska hledají záminky proto, aby s touto vládou nemuseli souhlasit, jsou ti, kteří chtějí vládu s Jiřím Paroubkem. A kongres i výkonná rada, drtivá většina členské základny a řekl bych, že i naši podporovatelé to odmítají," doplnil.

Klausovi vadí Schwarzenberg

Některým občanským demokratům a Klausovi také vadí, že by se budoucím ministerstvem zahraničí mohl stát Karel Schwarzenberg navržený Stranou zelených. Schwarzenberga se zastal exprezident Václav Havel. [celá zpráva]

Klause navíc zarazilo to, že s ním premiér složení svého týmu předem nekonzultoval a fakt, že Topolánek znovu přichází s vládou, která nemá zajištěnou většinovou podporu ve Sněmovně a může se spoléhat jen na hlasy levicových přeběhlíků.

Podle mluvčího Hradu Petra Hájka Klaus čeká na další Topolánkovy kroky. Naopak ODS tvrdí, že na tahu je teď Hrad. "Pan premiér už svou ústavní roli splnil, nyní záleží na panu prezidentovi," uvedl Tluchoř.

Někteří poslanci ODS by vládu nemuseli podpořit

Nejhlasitěji se ozvala pražská ODS, jejíž místopředseda organizace Jiří Janeček, který Právu řekl, že Topolánkova vláda by kvůli přílišným ústupkům nemusela v hlasování o důvěře získat hlasy všech poslanců ODS. [celá zpráva]

Kritický názor sdílí i hejtman středočeského kraje a místopředseda ODS Petr Bendl. "Doufám, že Mirek Topolánek o získání ministerstva financí a zahraničních věcí jednat bude a nenechá to jen tak být," řekl Novinkám.

"Každopádně stále platí, že ODS má ve vládě hodně slabou pozici a taková vláda je pro nás těžko akceptovatelná. Nicméně chce to diskusi. Třeba nám naši vyjednavači vysvětlí, že je to ze všech špatných variant opravdu ta nejlepší," řekl předseda pražské ODS a poslanec Jan Bürgermeister, který si přeje svolání Výkonné rady.

Topolánek ale ještě před Vánocemi odmítl svolat mimořádnou schůzi rady. Prohlásil, že k tomu nevidí důvod, protože má od ní jasný mandát a dodal, že pražská ODS nereprezentuje celou ODS.

První místopředseda ODS Pavel Bém přiznal, že když budou Čunek a Bursík neústupní, Topolánek kvůli tomu vládu neshodí. [celá zpráva]

Tluchoř: většina ODS vládu s ČSSD nechce

Tluchoř připomněl, že výkonná rada na svém posledním zasedání odmítla koalici s ČSSD a jednomyslně doporučila vládu s lidovci a zelenými. "Nedovedu si představit, že by někdo z poslanců kvůli jednomu či dvěma jménům nehlasoval pro vládu," tvrdí.

Jde podle něj o zástupný problém: "Dělící linie se vede mezi těmi, kdo chtějí vládu s Jiřím Paroubkem, a těmi, kdo ji nechtějí. Jsem si jist, že většina ODS vládu s Paroubkem nechce," tvrdí předseda poslaneckého klubu ODS.

Reklama

Související články

Klaus navrženou vládu nakonec jmenuje

Václav Klaus nakonec jmenuje vládu navrženou premiérem. V pátek to řekl jeho mluvčí Petr Hájek s tím, že hlava státu navržený kabinet podle Ústavy jmenovat...

Havel se zastal Schwarzenberga

Bývalý prezident Václav Havel se v sobotu večer zastal Karla Schwarzenberga. Uvedl, že pokud se nestane ministrem zahraničí, utrpí dobrá pověst České...

Výběr článků

Načítám