Hlavní obsah

Lidovci trvají na ministrovi financí, další jednání se zatím neplánují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v pondělí potvrdil Novinkám, že jeho strana bude trvat na tom, aby post ministra financí zaujal lidovec Miroslav Kalousek. V neděli přitom pražský primátor Pavel Bém ČTK řekl, že KDU-ČSL je ochotna v tomto bodu ustoupit a spokojit se ministerstvem průmyslu a obchodu. Další jednání trojkoalice zatím nenaplánovala.

Článek

Na otázku, zda budou v nejbližších dnech pokračovat jednání o trojkoaliční vládě, Novinkám Čunek odpověděl: "Asi ano, ale je to na premiérovi."

Mluvčí ODS Jiří Sezemský potvrdil Novinkám, že žádná schůzka zatím naplánovaná není: "Zatím ne, zítra je ještě svátek, spíše čekám jednání až ve středu."

K postu ministra financí Jiří Čunek uvedl: "Pravda je taková, že to pan Bém navrhl, řekl, že by byl rád, abychom o tom uvažovali. Já jsem řekl, že o tom budeme uvažovat. " Dále Čunek Bémovi řekl: "Je to vaše nabídka, já ji hned nezatracuji"  "My jsme o ní diskutovali ve straně, ale dospěli jsme k závěru, že ta varianta pro nás není vhodná," sdělil závěry KDU-ČSL Čunek.

Čunek zdůvodnil, proč lidovci odmítli výměnu postů. Prezident Václav Klaus vrátil premiérovi Topolánkovi navržený kabinet, protože se mu nelíbilo jméno ministra zahraničí Karla Schwarzenberga [celá zpráva] a ne obsazení postu ministra financí.

"S panem premiérem jsme se dohodli na nějakém složení vlády a pan prezident to z jiných důvodů vrátil. Já si myslím, že jiné důvody není potřeba využívat  k tomu, abychom vládu restruktualizovali," řekl Čunek.

Pražský primátor v neděli podle předsedy KDU-ČSL jen zopakoval informaci z pátku. [celá zpráva] Bém patřil mezi členy ODS, jimž se nelíbilo, že by KDU-ČSL obsadila jak klíčové ministerstvo financí, tak ministerstvo pro místní rozvoj.

Reklama

Související články

Dohoda o vládě je hotová

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených se ve čtvrtek shodly na programu i na podobě společné vlády. Právu to potvrdil předseda lidovců Jiří Čunek po dopolední schůzce...

Výběr článků

Načítám