Hlavní obsah

Zemřel Nino Cerruti, krejčí Coco Chanel a mentor Armaniho

Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel průkopnický italský módní návrhář Nino Cerruti. Byl jednou z hlavních postav pánské konfekční módy 20. století a stál za popularizací pánských kousků v dámském šatníku. Jeho značku Cerruti 1881 oblékala nejedna hollywoodská hvězda.

Foto: Profimedia.cz

Nino Cerruti

Článek

Vysoký, štíhlý, vždy trval na tom, že bude první, kdo vyzkouší své výtvory. Tak Cerrutiho, přezdívaného „Signor Nino”, popisují přátelé a známí, kteří měli čest s ním s spolupracovat.

„Vždy jsem oblékal stejného člověka - sebe,“ prohlásil jednou v rozhovoru.

Cerruti se narodil v roce 1930 v italské Bielle. Snil o tom, že se stane novinářem. Poté, co ale jeho otec zemřel, když mu bylo 20 let, byl donucen, aby se vzdal studia filozofie a převzal rodinnou textilní továrnu.

Řemeslo objevoval i u samotné Coco Chanel v atelieru na Rue Cambon. Zralá, ale stále „velmi sexy“ dáma by si pro sebe objednala kalhoty, přičemž materiál podle Cerrutiho zhodnotila na první pohled.

Coco Chanel měla i temnou část života

Styl
Foto: Profimedia.cz

Nino Cerruti v začátcích kariéry

Do mezinárodní pozornosti se dostal v roce 1957 se svou pánskou kolekcí Hitman, která byla ve své době považována za revoluční.

Cerruti otevřel svůj první stejnojmenný butik o deset let později na Place de la Madeleine v Paříži, kam později přesunul kanceláře své společnosti, aby byl blízko tepajícímu srdci módy.

Encyclopédie de la Mode ho popsala jako „nejfrancouzštějšího z italských designérů“.

Cerruti 1881

Časem se jeho módní dům rozšířil o luxusní řady a vůně, sdružené pod jeho značkou Cerruti 1881.

Rok pocházel od data, kdy Cerrutiho dědeček založil textilní závod v Bielle. Najal také budoucí módní ikonu Giorgia Armaniho, který pro značku Cerruti pracoval šest let v 60. letech, než v roce 1975 založil vlastní slavnou společnost.

Signor Nino byl jeden z prvních, kdo dekonstruoval klasický oblek, aby ho přiblížil masám, a zejména pak ženám. Kalhotové kostýmy byly do této doby k vidění na ženách pouze výjimečně.

Před deseti lety zemřel módní mág Yves Saint-Laurent

Styl
Foto: Profimedia.cz

Pánský oblek v dámském provedení podle Cerrutiho.

Cerrutiho šaty se objevily i na filmových plátnech a v televizních přijímačích po celém světě. Navrhoval oblečení pro takové filmy, jako je Bonnie a Clyde, Pretty Woman a Základní instinkt.

Jeho návrhy si zamilovaly i celebrity v čele s Michaelem Douglasem, Sharon Stoneovou, Julií Robertsovou a Harrisonem Fordem. Později se v polovině 90. let ujal role oficiálního designéra Ferrari.

Jeho práce získala dvě ceny za pánské oblečení Cutty Sark, cenu mnichovského týdne módy v roce 1981 a italskou cenu Pitti Uomo v roce 1986.

Když v roce 2000 odešel do důchodu po více než 40 letech v módním průmyslu, vzpomínal pro Observer:

„Prostředí bylo tehdy velmi odlišné. Když jsem začal pracovat, byla to ještě tradiční kultura s menší individualitou, větší sociální korektností. To se rychle posunulo do společnosti, ve které je více svobody, více originality a více nekorektnosti. Když jsem začínal, byla to národní průmyslová společnost; nyní je to globální komunikační společnost.”

Foto: Profimedia.cz

Nino Cerruti v začátcích kariéry

V roce 2000 prodal majoritní podíl ve společnosti italské průmyslové skupině Fin.Part. O necelý rok později společnost koupila zbytek společnosti a Cerruti odešel.

Zemřel ve městě Vercelli v nemocnici, kam byl převezen na operaci kyčle ve svých 91 letech, uvedl italský deník Corriere della Sera.

„Smrt Nina Cerrutiho mě bolestně zasáhla. Odešel gigant italského podnikání,” napsal na twitteru náměstek italského ministra pro hospodářský rozvoj Gilberto Pichetto.

„Vždy si ho budu pamatovat pro jeho intuici, zručnost a předvídavost, díky nimž italskou módu celosvětově proslavil,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám