Hlavní obsah

Zpomalte mentální stárnutí díky jednoduchým návykům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak člověk stárne, zhoršuje se nejen jeho fyzické zdraví, ale i to duševní (mentální). Stejně jako správná péče o tělo dokáže vylepšit zdraví fyzické, podobné je to u stárnutí mentálního.

Foto: Profimedia.cz

Pohyb a správná strava. To jsou některé z tipů, jak si udržovat tělo i mozek v kondici.

Článek

Když je člověk duševně zdravý, dokáže bez zásadnějších potíží fungovat emočně, společensky, ale i kognitivně. Proces mentálního stárnutí nelze stejně jako toho fyzického zastavit, existují ale způsoby, jak ho zpomalit.

„Klíčem je posílat tělu pozitivní signály, které zabraňují zánětům a snižují v těle množství volných radikálů, jež způsobují mnohá poškození,“ tvrdí pro server Fox News neurochirurg a odborník na dlouhověkost Brett Osborn.

Podle něj je zásadní udržovat tělo i mozek v akci. A i když přímo pro mozek neexistuje tolik podnětů, je zásadní dělat to, co prospívá tělu, protože právě z toho pak těží i mozek.

Každodenní radosti, které zvyšují výkon mozku

Zdraví

Pravidelný pohyb

Lidé se narodili k tomu, aby se hýbali, tvrdí Osborn. Sedavý způsob života škodí nejen tělu, ale i mysli.

„Mozek posílá pohybové pokyny do svalů, ale také přijímá pokyny ze svalů. Tato komunikace tam a zpět, o to víc při namáhavějším cvičení, posiluje spojení mezi neurony. Cvičení je prospěšné především pro paměťová centra,“ dodává k tomu.

Fyzická aktivita rovněž snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, což pomáhá zlepšovat spánek, který zbavuje mozek toxinů a tvoří vzpomínky. I proto Osborn doporučuje praktikovat jakýkoli vytrvalostní trénink pět dní v týdnu alespoň po 30 minut, nebo kombinovat hodinu silového tréninku 1-2× v týdnu s vytrvalostním kratším tréninkem.

Dostatek duševní stimulace

Podle odborníků je pro mozek prospěšná pravidelná stimulace, která pomůže vypracovat jakousi „kognitivní rezervu“, tedy odolnost mozku vůči poškození.

Tanec, hraní náročnějších her, čtení, učení nového jazyka, umění nebo jakákoli řemesla – to vše pomůže stimulovat a podporovat pozornost, pracovní paměť, mentální rychlost a další věci spojené s kognitivní rezervou, dodává Osborn.

Věk je jenom číslo. V jednasedmdesáti letech začala paní Marta tančit swing

Styl

Vyvážená strava

Výživa hraje důležitou roli nejen pro zdraví těla, ale i mozku. „V ideálním případě by měla mít nízký obsah cukru a rafinovaných sacharidů, naopak vysoký protizánětlivých tuků a měla by být plná barevné zeleniny,“ popsal Osborn.

Nejen on doporučuje držet se středomořské stravy, která je prospěšná svým obsahem zdravých olejů, omega-3 zdravých tuků, je bohatá na ovoce a zeleninu a další prospěšné potraviny.

Dbejte na zdraví střev

Střeva jsou často označována za „druhý mozek“ a ne náhodou.

„Existuje interakce mezi gastrointestinálním traktem a naším mozkem, zdraví jednoho tak ovlivňuje zdraví druhého. Pokud budou vaše střeva zdravá, bude zdravý i mozek. Dbejte proto na zdravou stravu, jež bude produkovat optimální hladiny serotoninu – hormonu, který reguluje chuť k jídlu i náladu,“ popisuje odborník.

Gastroenterolog Milan Lukáš: Zdravá střeva pomáhají imunitě i psychice

Zdraví

Dostatek kvalitního spánku

Poklidný noční spánek je potřebný pro tvorbu paměti, kognitivní funkce a celkové zdraví mozku. Jenže jak stárneme, délka spánku se u mnohých zkracuje, což je problém.

„Lidé, kteří špatně a nedostatečně spí, jsou pak vystaveni většímu riziku rozvoje Alzheimerovy choroby, protože se v jejich mozku hromadí toxické látky,“ vysvětluje Osborn.

Nízká úroveň stresu

Na zdraví mozku se rovněž významně podepisuje stres, především ten chronický.

„Stresový hormon kortizol hraje zásadní roli v reakci na krátkodobé stresory, z dlouhodobého hlediska ale může v těle způsobovat mnoho škod,“ upozorňuje odborník.

Jak dodal, kortizol také zvyšuje hladinu cukru v krvi, což může vést k mnoha potížím, včetně inzulínové rezistence a výskytu cukrovky. Sám pak doporučuje jako nejlepší techniky zvládání stresu meditaci, jógu nebo hluboké dýchání.

Kontakty se společností

Udržování sociálních vazeb a zapojování do konverzací je podle odborníků rovněž vhodným pomocníkem, jak udržovat mysl fit. Navíc, jak dodávají, socializace je součástí lidskosti, takže když se jí budeme držet, uděláme rovněž mnoho dobrého pro svůj mozek.

Když nám schází důležitá složka emočního zdraví

Vztahy a sex

„Neexistuje žádná náhrada za interakci člověka s člověkem, která stimuluje biochemické dráhy mozku a podporuje uvolňování hormonů dobré nálady, jako jsou dopamin a serotonin,“ doplňuje Osborn.

Izolace naopak dělá s lidskými mozky nepěkné věci, kvůli ní předčasně stárneme.

Omezená konzumace alkoholu

Podle Osborna je alkohol „neurotoxin, který urychluje stárnutí mozku mnoha různými způsoby“.

„Kromě toho, že je alkohol toxický pro neurony a ovlivňuje kognitivní schopnosti, narušuje také střevní mikrobiom, což může v těle způsobovat záněty,“ dodal.

Vyvážená hladina hormonů

Hormony hrají důležitou roli v celém těle, tedy i v mozku. Pohlavní hormony jako testosteron, estrogen a progesteron zlepšují poznávací schopnosti, stejně tak mohou mozek částečně ochránit před škodami způsobenými například traumatickým poraněním, tvrdí odborníci.

Nízké hladiny některých hormonů, například již zmíněného testosteronu, jsou spojeny například i s tzv. mozkovou mlhou, totéž platí pro hormon štítné žlázy.

Přirozeně lze hodnoty mnohých hormonů zvyšovat pravidelným cvičením, dostatečným spánkem a vyváženou stravou. V úvahu přichází i tzv. substituční terapie, ta by ale měla být prováděna pod lékařským dohledem.

I krátkodobé aktivity, při kterých se zadýcháte, pomáhají zdraví

Zdraví

Dana Steinová: Paměť trénujte jako svaly

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám