Hlavní obsah

Zdravotní benefity brambor aneb Proč je dobré se jim nevyhýbat ani při hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože jsou mnozí lidé přesvědčeni o tom, že klasické brambory do redukčního jídelníčku nepatří, a ve velkém je nahrazují batáty, odborníci to považují za zbytečné. Konzumace brambor může podle nich totiž zlepšit nejen kardio-metabolické zdraví, ale také pomáhá s regulací hmotnosti, podporuje zdraví střev a sportovní výkon.

Foto: Profimedia.cz

I klasické brambory mají řadu benefitů.

Článek

Brambory jsou již stovky let využívány jako oblíbená a velmi levná příloha. V poslední době je ale řada lidí ve svých jídelníčcích vynechávala v domnění, že jsou příliš kalorické a neobsahují žádné důležité nutričně zajímavé látky. Rádi bychom tento mýtus vyvrátili a ukázali vám, že brambory samy o sobě jsou výživnou a všestrannou kořenovou zeleninou, které byste se rozhodně neměli vyhýbat ani v okamžiku, když se snažíte hubnout.

Výživová hodnota brambor

100 g syrových brambor bez slupky obsahuje:

73 kcal

81,1 g vody

1,81 g bílkovin

0,26 g tuků

16 g sacharidů

23,3 mg vitaminu C

446 mg draslíku

22,3 mg hořčíku

Zdravotní benefity brambor

Zdravé srdce

Brambory jsou dobrým zdrojem vlákniny, která je spojována se zdravím srdce. Podle studie navíc ti, kdo zařadili brambory do svého jídelníčku, měli v kombinaci s vyšší úrovní fyzické aktivity a nižším příjmem červeného masa o 24 % nižší riziko vzniku diabetu 2. typu a o 26 % nižší riziko vyšší hladiny triglyceridů (podílejí se na hladině celkového cholesterolu v krvi; v lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie).

Brambory také obsahují vysoké množství draslíku, který má potenciál snižovat krevní tlak, i z tohoto důvodu tak mohou pozitivně působit na zdraví srdce.

Regulace hmotnosti

Hlíza je také zdrojem rezistentního škrobu – typu sacharidu, který „odolává“ trávení. Rezistentní škrob reguluje hlad, což pomáhá při regulaci hmotnosti. Podle nedávné studie také konzumace brambor potlačuje chuť k jídlu. Další výzkum navíc potvrzuje, že pokud zkombinujete brambory s bílkovinami, například s vejci, budete dříve sytí.

Zdraví střev

Rezistentní škrob má také pozitivní dopady na zdraví střev. Podle jedné menší studie konzumace jedné přílohy denně na bázi brambor po 4 týdnech mírně změnila složení a rozmanitost střevní mikroflóry. Podobně dopadl i výzkum na krysách, které po krmení bramborovým rezistentním škrobem měly méně zánětů ve střevech.

Lepší sportovní výkon

Vzhledem k obsahu sacharidů, draslíku a bílkovin jsou brambory doporučovány i jako svačinka před cvičením na zlepšení sportovního výkonu. Sacharidy jsou totiž hlavním zdrojem energie při cvičení. Studie na cyklistech porovnávala účinnost brambor a energetických gelů na jejich výkon a z výsledků jasně vyplynulo, že brambory poskytují sportovcům stejné množství energie jako speciální výrobky sportovní výživy.

Protein z brambor má navíc potenciál indukovat růst svalů. Například jedna studie ukázala, že po požití 30 g koncentrátu bramborových bílkovin se u zdravých mužů zvyšuje rychlost syntézy svalových bílkovin.

Při sportovním výkonu navíc dochází k pocení, a tedy ztrátě elektrolytu draslíku. Brambory jsou přitom skvělým zdrojem právě tohoto minerálu. Konzumace brambor před tréninkem tak může zmírnit ztráty tekutin a pomoci udržet dostatečnou hydrataci během cvičení.

Středomořský životní styl jako klíč k delšímu životu

Zdraví

Nevýhody konzumace brambor

Nevýhody konzumace brambor se především týkají smažených hranolků či chipsů. Například studie trvající osm let došla k závěru, že častá konzumace smažených brambor zvyšuje riziko úmrtí. Ale vzhledem k tomu, že hranolky bývají součástí jídel rychlého občerstvení, je pravděpodobné, že na tyto výsledky měla vliv i další jídla z fast foodu, a tedy další nezdravé stravovací návyky.

V každém případě hranolky i chipsy obsahují větší množství nasycených tuků a sodíku (soli) a je tedy dobré je konzumovat s mírou.

Dalším problémem u brambor je jejich počet sacharidů. Podle dietních pokynů by sacharidy měly tvořit 45–65 % kalorií, aby jejich konzumace nebyla spjata s obezitou. Množství sacharidů v jedné větší bramboře je přitom podobné jako ve dvou plátcích chleba či 55 g těstovin.

Skladování brambor

Dnes existuje více než 200 odrůd brambor - ať už zvolíte jakýkoliv druh, vždy brambory skladujte na tmavém chladném místě. Pokud dáte brambory do lednice, způsobíte, že škrob se přemění na cukr, což změní chuť i strukturu brambor. V chladné spíži vydrží brambory čerstvé několik měsíců. Pokud brambory začnou rašit, odstraňte klíčky a vařte je jako obvykle.

Mobilní aplikace doktora nenahradí, zdravotní stav ale dokážou sledovat dobře

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám