Hlavní obsah

Za předčasnou smrtí může stát i přisolování pokrmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné přisolování pokrmů má na náš organismus celou řadu negativních účinků. Podle nejnovější vědecké studie, které se zúčastnilo více jak půl milionu lidí, může právě tento zvyk zkrátit život až od dva roky u mužů a o rok u žen. Riziko předčasné smrti se u těchto lidí zvyšuje o 28 %.

Foto: Profimedia.cz

Příliš soli může škodit.

Článek

Sůl mnozí z nás považují za přísadu, která všem pokrmům dodá tu správnou chuť. Ne náhodou v západním jídelníčku představuje dosolování u stolu šest až dvacet procent z celkového příjmu soli.

Nadměrné solení je ale úzce spjato s vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí. Efekt zvýšení krevního tlaku je přitom viditelný téměř ihned po konzumaci jídla s vyšším podílem soli.

Sůl navíc podle dřívějších studií negativně ovlivňuje i střevní mikrobiom, což může ohrozit imunitní systém a zároveň vést i k poškození malých krevních cév a způsobovat tak problémy s ledvinami či demenci.

Nejčastější příčiny náhlého nárůstu hmotnosti

Zdraví

Že se nejedná o žádnou banalitu upozorňuje i nejnovější vědecká studie zveřejněná v odborném časopise European Heart Journal, podle níž přisolování pokrmů může skutečně stát i za předčasnou smrtí.

Studie zjistila, že muži ve věku 50 let mohou v důsledku konzumace dodatečné soli ztratit přibližně 2,28 roku života, zatímco ženy téhož věku zhruba rok a půl.

„I mírné snížení konzumace soli tak může být pro zdraví velmi přínosné,“ upozorňuje na zpravodajském webu Sky News vedoucí této studie profesor  Lu Qi z Tulaneovy univerzity v New Orleans.

Záludnost soli, v jednom jídle lze přijmout celou denní doporučenou dávku

Zdraví

Při výzkumu byly zohledněny faktory, které mohly ovlivnit výsledky, včetně věku, pohlaví, rasy, indexu tělesné hmotnosti (BMI), kouření, konzumace alkoholu, fyzické aktivity a stravy, spolu se zdravotními potížemi, jako jsou cukrovka, rakovina a srdeční choroby.

Riziko předčasného úmrtí spojené s nadměrnou konzumací soli se podle studie mírně snížilo u lidí, kteří jedli více ovoce a zeleniny. Rozdíl však nebyl „výrazný“.

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom denně měli přijmout méně než 2 gramy sodíku, tedy méně než 5 gramů soli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám