Hlavní obsah

Výrobci limonád místo cukru preferují umělá sladidla. Zákazníci se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoví výrobci slazených nápojů omezují cukr a mění ho za umělá sladidla. Chtějí tak snížit nutriční hodnotu nápojů a bojovat proti obezitě. Přínos sladidel je podle expertů ale sporný. Neprokázalo se, že by dlouhodobě pomáhala předejít civilizačním chorobám.

Foto: Profimedia.cz

Světoví výrobci slazených nápojů omezují cukr a mění ho za umělá sladidla.

Článek

Dlouho byla sladidla využívána jako alternativa k cukru. S tím rozdílem, že nebudou obsahovat nadbytečnou energii, ale zachovají si sladkou chuť.

„V posledních letech ale přibylo studií, které například ukazují, že i samotná sladká chuť může mít nějaké efekty. Z dlouhodobého hlediska nemáme v tuto chvíli jasné důkazy, že by sladidla byla jednoznačně lepší volbou,“ upozornila nutriční expertka a lékařka Eliška Selinger.

Zareagovala na to loni i Světová zdravotnická organizace (WHO). Ve svém doporučení uvedla, že by lidé neměli spoléhat na sladidla, pokud se snaží zhubnout nebo předejít civilizačním nemocem. Z dlouhodobého hlediska se nezdá, že by to mělo nějaký efekt. Naopak to může mít spojitost s rizikem diabetu II. typu nebo kardiovaskulárních onemocnění.

„Výsledky studií nejsou zatím zcela jasné. S tím, co víme, ale můžeme říci, že je velmi málo pravděpodobné, že by sladidla nějak zázračně pomáhala. Velký a jednoznačný efekt už bychom asi zachytili,“ podotkla Eliška Selinger.

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr

Zdraví

Ať už s cukrem, nebo se sladidly, slazené nápoje by podle ní měly být výjimečnou záležitostí. Prospěšnější je neslazená káva, čaj nebo voda.

Průzkum agentury Nielsen Admosphere předloni ukázal, že polovina z přibližně pěti set dotázaných Čechů se snaží vybírat limonády „bez cukru“. Třetina stále volí cukr, zbylým dvaceti procentům je to jedno. Ačkoliv pijí Češi hlavně ochucené minerální vody, limonády jsou hned na druhém místě.

Snížení obsahu cukru na polovinu

Vědci možný negativní vliv sladidel dosud neprokázali. Loni ale Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny patřící pod WHO zařadila na seznam „možných karcinogenních látek“ sladidlo aspartam. Využívá se například v dietních verzích limonád nebo ve žvýkačkách. Člověk vážící 70 kilo by ovšem musel vypít 9 až 14 plechovek, aby překročil bezpečnou denní dávku.

Některé společnosti, třeba PepsiCo, přecházejí na doslazování acesulfamem draselným a sukralózou. Společnost postupně mění napříč státy recepturu klasické verze nápoje a snižuje obsah cukru. V Británii oznámili loni redukci o 57 procent na pouhých 4,55 gramu cukru na 100 mililitrů. Tím se sníží i počet kalorií. Rozhněvali si tím ale část příznivců, podle kterých tím nápoj přišel o svou originální chuť.

Recepturu upravila už dříve i mezinárodní společnost Coca-Cola, novou řadu nápojů bez umělých sladidel a s o třetinu nižším množstvím cukru představila i tuzemská Kofola.

„U aspartamu v současné době existují studie na lidech i buněčných nebo zvířecích modelech, které říkají, že by tam efekt teoreticky mohl být, nejsme si tím ale vůbec jisti. U acesulfamu či jiných sladidel žádné takové stanovisko v současné chvíli vydáno nebylo a důkazů je tam obecně ještě méně, pokud nějaké,“ vysvětlila Eliška Selinger.

Anketa

Vadí vám nahrazování cukru v limonádách umělými sladidly?
Ano, mění to jejich chuť
68,4 %
Ano, nevěřím umělým sladidlům
8,2 %
Ano, řešením by mělo být jen snížení množství cukru
7 %
Ne, s umělými sladidly nemám problém
6,8 %
Ne, slazené nápoje nekupuji
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2428 čtenářů.

Daň mají Maďaři i Britové

Výrobci změnu receptury vysvětlují snahou bojovat proti obezitě i kardiovaskulárním nemocem a větší ohleduplností vůči planetě. Motivace ale mají i finanční. Přibývá států, které zavádějí daň z cukru ve slazených nápojích a potravinách.

V Británii začala platit daň z cukru v nápojích, má pomoci proti obezitě

Ekonomika

Přistoupili k ní už před lety třeba v Mexiku, Velké Británii, Maďarsku, Dánsku, Francii, Indii nebo v Polsku. Některé země to spojily s daní na energy drinky a sladkosti.

V Česku se o tom diskutuje, zatím bez výsledku. Spotřební daň z cukru u slazených nápojů doporučila zavést Národní ekonomická rada vlády (NERV) i výzkumná agentura PAQ Research.

„Máme tu příklad Velké Británie, která to udělala už před lety. Výsledkem není ani tak to, že by lidé pili méně slazených nápojů, ale slazené nápoje obsahují v průměru o třetinu méně cukru a není to náhrada za umělá sladidla. Je to skutečně snížení obsahu cukru v nápojích, to je to, čeho chceme dosáhnout,“ vysvětlil už dříve redakci Pavel Hroboň, člen NERV a ekonom se zaměřením na zdravotnictví.

Experti žádají spotřební daň na limonády. Posílí zdraví i příjmy státu

Ekonomika

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám