Hlavní obsah

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Po dietnějších nebo tzv. lehkých variantách nápojů či nejrůznějších pochutin sahají často lidé toužící zhubnout a snaží se podle nich „zdravějším” způsobem uspokojit svou chuť na sladké. Podle vědců je to ale velká chyba, jelikož umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu a lidé i kvůli nim mají mnohem dříve hlad.

Foto: Profimedia.cz

Nápoje s umělými sladidly nemusí být vůbec dietní, jak si mnozí myslí.

Článek

Umělá sladidla jsou výbornou alternativou cukru pro lidi s diabetem, kteří potřebují mít pod kontrolou hladinu cukru v krvi (glykémie). Jejich výhodou totiž je, že po jejich konzumaci se glykémie nezvyšuje.

I z tohoto důvodu je ovšem často konzumují i lidé, kteří touží zhubnout. Často je navíc obsahují i nejrůznější koktejly určené přímo pro hubnutí.

Podle nejnovější vědecké studie zveřejněné v magazínu JAMA Network Open to ale není vůbec správný krok. A to především kvůli tomu, že po jejich konzumaci dochází k větší chuti k jídlu, lidé pak často zkonzumují víc, než když si dopřejí jako sladidlo klasický cukr. Nejmarkantnější je to přitom u obézních jedinců a žen.

Umělá sladidla mohou být pro naše zdraví nebezpečnější než klasický cukr

Zdraví

Umělá sladidla mají totiž vliv na pokles hormonů regulujících chuť k jídlu.

„Náš výzkum ukázal, že náhradou klasického cukru umělými sladidly si zejména ženy a obézní mohou během hubnutí spíš ublížit. Kvůli větší chuti k jídlu je větší pravděpodobnost, že zkonzumují víc jídla, než by tomu bylo bez konzumace umělých sladidel,” upozorňuje autorka studie Kathleen Pageová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám