Hlavní obsah

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá sladidla dnes nalezneme téměř všude, od sladkých nápojů, cereálií, zmrzliny, proteinových doplňků, žvýkaček, zubních past až po nejrůznější léky. Výrobci i mnozí odborníci na zdravý životní styl je doporučují konzumovat více než potraviny slazené klasickým cukrem, a to především kvůli zdravotním benefitům. Podle vědců však může být opak pravdou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Umělá sladidla jsou 100- až 13 000krát sladší než běžný cukr. K tomu, abyste pocítili jejich sladkou chuť, stačí přijmout jen velmi malé množství a zároveň do těla dostanete minimum kalorií.

Problém je však podle některých vědců v tom, že mozek si na ně snadno vybuduje toleranci a pak začne přirozeně sladké potraviny, jako je ovoce a zelenina, vnímat jako chuťově nevýrazné. Navíc přibývají i důkazy, že sladidla jsou spojena s řadou zdravotních problémů.

WHO zařadila sladidlo aspartam mezi potenciálně rakovinotvorné látky

Evropa

Například výzkum publikovaný v roce 2023 naznačuje, že ultra zpracované potraviny a nápoje, a to zejména ty, které obsahují umělá sladidla, mohou souviset s větším rizikem deprese. Analýza amerických vědců z harvardské Medical School zahrnující 32 000 žen sice přímo neprokázala, že s problémy souvisejí přímo umělá sladidla, nicméně poukázala na fakt, že umělá sladidla mohou spustit přenos určitých signálních molekul v mozku, které ovlivňují náladu.

Další 12letá studie na více než 100 000 dospělých Francouzů zase ukázala, že čím více umělých sladidel konzumujete, tím větší je riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Podle studie zveřejněné v roce 2022 v časopise Cell zase umělá sladidla, jako je sacharin a sukralóza, mohou výrazně zvýšit hladinu cukru v krvi u zdravých lidí. Vědci tvrdí, že sladidla narušují činnost mikrobů žijících ve střevech, které normálně vylučují do krve látky, jež pomáhají regulovat hladinu cukru v těle. Je tedy ironií, že mnoho lidí sahá po výrobcích s umělými sladidly právě proto, aby se vyhnuli riziku cukrovky 2. typu, a to i proto, že jim umělá sladidla usnadňují shazování nadbytečných kilogramů.

Dalším paradoxem přitom je, že umělá sladidla mohou zvýšit riziko obezity. Studie zveřejněná v roce 2017 v časopise Canadian Medical Association Journal, jíž se zúčastnilo více než 400 000 lidí, zjistila, že během deseti let měli ti, kteří pili jeden nebo více nápojů s umělými sladidly denně, výrazně vyšší riziko přibývání na váze, cukrovky 2. typu i srdečních onemocnění.

Podle výzkumníků to může být způsobeno i tím, že lidé, kteří konzumují nápoje slazené umělými sladidly, následně sahají po přeslazených potravinách. Což ukázal i výzkum amerických psychologů, jenž byl již v roce 2014 zveřejněn v časopise Appetite.

Předpokládá se také, že konzumace chemických látek, které jsou stokrát sladší než cukr, připravuje metabolismus na velký přísun kalorií, jenž když se nedostaví, vede tělo ke zvýšení chuti k jídlu.

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Zdraví

Na základě dosavadních důkazů tak Světová zdravotnická organizace (WHO) v květnu 2023 vydala nový pokyn o sladidlech, který upozorňuje na to, že umělá sladidla z dlouhodobého hlediska nepomáhají kontrolovat hmotnost, a navíc při jejich konzumaci hrozí zvýšené riziko cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.

Odborníci z potravinářského průmyslu sice tyto závěry i sílu důkazů zpochybnili, nicméně lékaři stále doporučují k umělým sladidlům přistupovat s notnou dávkou opatrnosti a místo náhražek cukru radí zaměřit se na snižování sladké chutě nápojů a potravin.

Umělá sladidla sice mohou být v tomto směru nápomocná, protože mozek na ně reaguje jinak než u cukru (střevní receptory ignorují všechny chemikálie v umělých sladidlech, takže nevzniká na sladké chuti taková závislost jako u klasického cukru, jak potvrdili i v roce 2020 neurovědci z Kolumbijské univerzity), nicméně i dietoložka Helen Bondová z Britské dietetické asociace doporučuje místo umělých sladidel přistoupit k pozvolnému omezování sladké chuti, a postupně se tak odnaučit sladit čaj, kávu, přestat pít slazené nápoje a třeba doslazovat ovocné dezerty apod.

Potraviny, které jsou dietní jen naoko

Zdraví

Tipy, jak snížit cukr v jídelníčku

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám