Hlavní obsah

Věc, kterou byste měli udělat pro šťastnější dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je obdobím, kdy mnoho z nás plánuje a těší se na zaslouženou dovolenou. Je to čas, kdy si můžeme odpočinout, načerpat energii a vytvořit vzpomínky, které nám budou ještě dlouho zůstávat v srdci. Pokud chcete, aby vaše letošní dovolená byla skutečně nezapomenutelná, existuje jedna důležitá věc, na kterou byste neměli zapomenout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V dnešním uspěchaném světě, kde jsme neustále v kontaktu s technologiemi a zahlceni různými povinnostmi, často zapomínáme na skutečnost, že dovolená by měla být časem relaxace, uvolnění a propojení s prostředím kolem nás. A právě tím, že jsme přítomní v okamžiku a plně si ho uvědomujeme, můžeme dosáhnout opravdového štěstí a naplnění.

Finský ostrov Ulko-Tammio dokonce podle CNN oznámil, že se stal „ostrovem bez telefonů“ po dobu letních měsíců. Tento krok má lidem pomoci užít si dovolenou naplno.

„Chceme vyzvat turisty, aby vypnuli svá chytrá zařízení a zastavili se a skutečně si ostrov užili,“ uvedl v červnové tiskové zprávě Mats Selin, expert na ostrovní cestovní ruch ze společnosti Visit Kotka-Hamina, která zahrnuje celou oblast ostrova.

Rodinná prázdninová dobrodružství posilují vztahy

Děti

Odborníci říkají, že tento malý ostrov se obrací k něčemu, co je ve skutečnosti opravdu důležité. Naše telefony mají potenciál zcela zahubit účel naší cesty, a to odpočinout si.

„Když jsme pohlceni naším zařízením, ztrácíme kontakt s přítomností. Vedeme virtuální konverzace, řešíme dramata nebo se dokola necháváme stahovat nekonečnými e-maily,“ říká Hilda Burkeová, psychoterapeutka sídlící v Londýně.

„Neužíváme si změnu scény naplno a nedáváme důležitost novým podnětům, které nás obohacují. Celým účelem změny našeho prostředí je být vystaven něčemu novému, něčemu jinému a mít zapojeny různé nervové dráhy,“ dodává pro Huffington Post.

Carder Stout, psycholog působící v Los Angeles a autor knihy Všichni jsme závislí, zdůraznil, že smyslem dovolené je zažít něco nového. Pokud jsou lidé přilepení ke svým telefonům, „pak je to opravdu jen potvrzení toho, že nemáme schopnost expandovat a vyvíjet se a růst a mít nové zkušenosti“, uvedl.

Telefon nechte v kapse. Finsko představilo první „nemobilní“ ostrov

Cestování

„Zážitek z dovolené je opravdu o tom, že si užíváte jeden druhého, užíváte si zážitek,“ říká Stout a dodává, že oprostit se od telefonu může být ale velmi náročné.

Níže odborníci radí, jak se distancovat od svého telefonu krok za krokem a užít si dovolenou naplno.

Začněte v malém

Stále můžete mít na své dovolené telefon, můžete ho ale méně používat. Například Burkeová radí, abyste nezačínali svůj den kontrolou zpráv a novinek na sociálních sítích. „Nejdříve se nasnídejte a až pak se podívejte, co je nového. Nebo ještě lépe, odložte telefon několik hodin před usnutím - kromě dobrého pocitu získáte i lepší spánek,“ radí.

Toto chování může pomoci vytvořit si návyk na dovolenou, který se možná přenese i do vašeho každodenního života.

Pokud jste ochotni strávit ještě více času bez telefonu, Burkeová navrhuje, že můžete zkusit strávit den nebo odpoledne bez něj, například během prohlídky nebo exkurze.

Dejte si pauzu aneb Proč je zdravé dovolit si dovolenou

Zdraví

Stout dodal, že si můžete také nastavit určené časy pro používání telefonu, jako je kontrola na začátku dne nebo v určitou hodinu odpoledne. Tímto způsobem budete vědět, že vám neuniknou žádné důležité aktualizace od rodiny doma a zároveň omezíte používání telefonu na minimum.

Oddělte funkci fotoaparátu od telefonu

Pokud jste jako většina lidí, spoléháte se na svůj chytrý telefon jako fotoaparát během dovolené, ať už fotíte své děti, rodiče, atrakce, nebo sebe.

Kvůli tomu je těžké se od telefonu odpoutat. Stout doporučuje, abyste si v tomto případě přepnuli telefon do režimu „letadla“, díky kterému vám nebudou chodit zprávy ani upozornění. Tímto způsobem nebudete v pokušení kontrolovat zprávy nebo e-maily, přesto můžete pořídit fotografie své rodiny na novém místě.

Ještě lepším řešením je pak pořídit si opravdový fotoaparát, díky kterému můžete získat nejen kvalitnější fotografie, ale i lepší pocit z vaší dovolené.

Určete někoho ve skupině jako „telefonní osobu“ pro daný den

Pokud máte strach vydat se na cestu zcela bez telefonu, vezměte si jeden do dvojice nebo do skupiny a pověřte jednoho člověka, aby jej měl na starosti. Tato metoda vám umožní mít stále přístup k telefonu pro jakékoli logistické potřeby.

Odložte telefon z dohledu

Přísloví „sejde z očí, sejde z mysli“ existuje z nějakého důvodu. Stout doporučuje dát telefon do tašky v době, která by měla být určena pro konverzaci, například během jídla.

„Pokud jsou telefony viditelné, vždy existuje tendence chtít je zvednout a podívat se na ně, hrát si s nimi a kontrolovat sociální média. Pokud ale nejsou vidět a jsou během jídla v tašce zamčené pod stolem, je to skvělý způsob, jak si užít konverzaci u oběda nebo u jídelního stolu,“ řekl Stout.

Zvažte vypnutí wi-fi

Pokud jste například v hotelu v cizí zemi, skvělým způsobem, jak se zbavit závislosti na telefonu, je vypnout si hotelovou wi-fi.

„Nemusíte to držet po celý den. Naše rodina má například striktní pravidlo, že na dovolené po osmé hodině večer vypínáme všechny druhy obrazovek, trávíme večer spolu a užíváme si nového prostředí. Máme pravidlo, že obrazovky pro nás prostě nebudou součástí zážitku,“ dodává Stout na závěr.

Pět tipů, jak cestovat na dovolenou s malými dětmi

AutoMoto

5 tipů, jak bojovat s únavou na cestách

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám