Hlavní obsah

Telefon nechte v kapse. Finsko představilo první „nemobilní“ ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo koukání do telefonu si užívejte okolní přírodu. To lidem vzkazuje finská turistická organizace Visit Kotka-Hamina, která představila první ostrov v zemi, kde se nedoporučuje používat mobily. Návštěvníkům sice nehrozí za neuposlechnutí žádné postihy, uniknou jim však autentické offline chvilky.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov je součástí národního parku Eastern Gulf

Článek

Návštěvníci ostrova Ulko-Tammio, jenž je součástí národního parku Eastern Gulf, jsou při vstupu vyzváni, aby ponechali své telefony v kapsách a dopřáli si pauzu od sociálních sítí. Místo toho se mají zastavit a užít si okolní přírodu, píše s odkazem na místní turistickou organizaci server Independent.

„Nabádáme návštěvníky k tomu, aby odložili telefony a dobrovolně zaměřili své smysly raději na přírodu než na mobily,“ uvedl za státní organizaci pro národní parky a divokou přírodu Joel Heino. „Je to skvělá iniciativa, která by šla uplatnit i v dalších přírodních a rekreačních destinacích,“ doplnil.

Jak ale organizace zdůrazňují, celá záležitost je opravdu dobrovolná. Ostrov má jinak běžné pokrytí mobilním signálem.

Detox je prospěšný, míní psycholožka

Independent píše, že ze sdílení fotek z výletů a dovolených se stala běžná praxe. Mnoha lidem narušuje idylu projíždění sociálních sítí, čímž se připravují o benefity chvilkového offline života, kdy se od digitálního světa odříznou.

„Lidé nejsou stvořeni pro to, aby byli neustále přilepeni na obrazovkách. I krátký digitální půst může být velmi účinný a zlepšit naši psychickou pohodu a ulevit od symptomů úzkostí a depresí,“ vysvětlila psycholožka Terhi Mustontenová.

Jedna studie, uveřejněná ještě před pandemií, ukázala, že polovina oslovených rodin plánuje letní digitální detox. Řada rodičů má totiž pocit, že jejich ratolesti tráví až příliš mnoho času s telefonem v ruce.

Přijeďte zjistit, proč jsme nejšťastnější národ na světě, lákají Finové turisty

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Evropy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám