Hlavní obsah

Pět tipů, jak cestovat na dovolenou s malými dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta na dovolenou je něco jiného než cesta na nákup či k babičce - pokud tu babičku nemáte na druhém konci republiky. Kouzlo vlhčených ubrousků zná snad každý rodič, zde je ovšem pár dalších tipů, které vám mohou letní cestu k moři s dětmi usnadnit.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Řada z nás se letos chystá na dovolenou autem, řada z nás pojede také s malými dětmi. Leckdo je na dlouhé cestování s dětmi zvyklý, dělá to často, ale pro spoustu řidičů je letní dovolená výjimečným případem, kdy mají najednou ujet i přes tisíc kilometrů, třeba desetkrát dvacetkrát tolik, co jezdí běžně.

Nejen pro ně, i pro zkušené dálkové řidiče může být cestování s dětmi výzvou. Proto neškodí si připomenout pár tipů, které vám mohou takovou cestu usnadnit.

Dobře cestu připravte

Na delší cestu s dětmi je důležité se dobře připravit. Kromě pečlivého naplánování cesty je vhodné také vzít dovnitř do auta věci, které děti zabaví. Nabízí se nějaká hra, plyšák či třeba tablet na sledování pohádky. S elektronikou samozřejmě souvisí potřeba mít dost nabíjecích kabelů.

Na dovolenou autem? Tipy z praxe, jak lépe zvládnout dlouhou cestu

Podcasty a pořady

Neměly by chybět ani vlhčené ubrousky a dostatečná zásoba nápojů či svačinek. Ideálně lehkých, zdravých - a takových, které nenadělají příliš velký nepořádek.

Příprava cesty by měla zahrnovat také plánování zastávek. Je dobré se před cestou podívat, která dálniční odpočívadla nabízejí třeba dětské koutky, nebo aspoň větší a klidnější prostor se stromy.

Buďte flexibilní

Pečlivý plán cesty by však neměl být příliš rigidní. Cestování samo o sobě může být nepředvídatelné třeba co do hustoty provozu a kolon a dnešní navigace člověka umí samy poslat jinudy. To může znamenat, že objedete vyhlídnuté odpočívadlo.

Také se může stát, že neklidné dítě nebo přílišná únava řidiče si vyžádají zastávku dřív, než bylo v plánu. V krajním případě také může být třeba najít nocleh. I na to se ovšem dá myslet a před cestou se podívat, kde jsou penziony či kempy, kdyby bylo nutné takové služby využít.

Zvažte, kdy jet

Řada lidí je zvyklá jezdit na dovolenou v noci, protože existuje docela velká šance, že děti většinu cesty prospí. V noci ovšem je zvyklý spát i řidič, takže je nutno o to více dbát na přestávky a obecně prevenci únavy.

5 tipů, jak bojovat s únavou na cestách

AutoMoto

Není dobré vyrážet na dovolenou večer po hektickém dni v práci, kdy jste se třeba snažili dokončit co nejvíc práce, abyste po návratu neměli „uleželé“ resty. V takovém případě se může o to víc vyplatit cestu rozdělit na dvě části a mezi nimi přenocovat někde na trase.

Ve dne je ovšem větším rizikem hustý provoz a již zmíněné kolony, takže o to víc platí potřeba mít na palubě dostatek pití a jídla. A také včas tankovat, aby vám náhodou nedošlo palivo někde v koloně, desítky kilometrů od nejbližší pumpy.

Dbejte na pohodlí

Před cestou se ujistěte, že děti mají správně upevněné sedačky a správně nastavené pásy. Malý pasažér, kterému se sedí nepohodlně, začne být dříve protivný. Stejně tak může být problém přímé slunce, proto je dobré myslet na stínítka na okna a případnou prosklenou střechu zatáhnout roletkou.

S pohodlím souvisí také teplota na palubě, která by obecně neměla být příliš odlišná od teploty venku. Pokud klimatizaci nastavíte na 19 stupňů a pak vystoupíte do rozpáleného parkoviště, kde je přes čtyřicet, teplotní šok nebude příjemný ani vám, natož dítěti.

To je také vhodné obléci do lehkých, prodyšných šatů, aby mu v sedačce, která ho obepíná, nebylo vedro. Přikrýt dekou ho můžete vždy.

Vybavte se pro případ nouze

Tímto bodem nemyslíme trojúhelník a výstražnou vestu pro každého člena posádky, to by měla být samozřejmost. Jde třeba o lékárničku nad rámec té standardní v autě, která bude obsahovat zejména léky na bolest či nevolnost.

Při té se dětem může hodit i plastový kyblík, kdyby to došlo tak daleko, že by zvracely. A i kdyby ne, bude se hodit jako hračka na pískovišti či na mořské pláži. Kromě toho zde můžeme zopakovat i již zmíněné vlhčené ubrousky.

Anketa

Pojedete letos k moři s dětmi autem?
Ano, děláme to každoročně
22,2 %
Ano, je to pro nás poprvé
16 %
Ano, ale děti už se o sebe zvládnou postarat
2,1 %
Ne, raději letíme
32 %
Dovolenou strávíme v Česku
27,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1218 čtenářů.

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám