Hlavní obsah

5 tipů, jak bojovat s únavou na cestách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únavu za volantem se nevyplatí podceňovat, neboť mikrospánek může způsobit vážnou nehodu. Zde je několik tipů, jak přílišné únavě předcházet a co dělat, když už se dostaví.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

S blížícími se letními prázdninami řadu z nás čeká dlouhá cesta autem na dovolenou. Někdo je zvyklý trávit za volantem dlouhé hodiny; pro něj to nebude zas tak velká změna. I ten by však měl dbát na to, aby ho za volantem nepostihla přílišná únava či mikrospánek.

Zívání, snížená koncentrace či častější mnutí očí jsou příznaky nastupující únavy. Pokud bychom je ignorovali, vystavili bychom se riziku mikrospánku či rovnou usnutí za volantem. Že je obojí nebezpečné a může způsobit vážnou nehodu, snad netřeba dodávat.

„Účinky únavy se dosti podobají účinkům při jízdě pod vlivem alkoholu. Nejkritičtějším časem je hluboká noc, tedy čas mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Málo se také ví, že kritickým časem je také odpoledne mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou,“ píše k tématu únavy za volantem BESIP na svém webu.

Jak rychle stoupá teplota v autě zaparkovaném na slunci? Změřili jsme to

AutoMoto

Řešit to kávou či energetickým nápojem až ve chvíli, kdy člověk stěží udrží otevřená víčka, je pozdě. Co tedy dělat, abychom se při cestování únavě vyhnuli?

Dělejte pravidelné přestávky

Proti nadměrné únavě nejvíce pomáhá prevence - pravidelné přestávky, při nichž vystoupíte z auta. Vhodná je zastávka alespoň na čtvrthodinu vždy po dvou hodinách jízdy. Vyvarujte se však pobytu na přímém slunci - tělo byste tak ještě víc zatížili. Pro zastávku je vhodné stinné místo.

Cvičení pomáhá

I krátké protažení ztuhlých svalů - nestyďte se trochu si zacvičit - či procházka na benzince nebo odpočívadle může stačit. V noci pomůže i krátké zdřímnutí.

Přibalte svačinu

Třebaže ve většině Evropy je podél dálnic spousta benzinek, kde se dá koupit něco k jídlu, je vhodné vézt nějaké jídlo i s sebou třeba pro případ, že by itinerář nabourala stojící kolona. Tím spíš je nutné se na možnost dlouhého stání připravit, pokud budete opouštět schengenský prostor - např. na hranicích s Rumunskem či Bosnou a Hercegovinou mohou být kolony i několikahodinové.

Foto: Envato

Monotónní jízda po dálnici může zrychlit nástup únavy, zejména v noci.

Svačiny by ovšem měly být spíš lehké a zdravé, např. ovoce či zelenina. Smažený řízek s chlebem a tučná jídla jsou nevhodná, neboť únavu organismu prohlubují.

Doplňujte tekutiny

Nejen řidič, ale celá posádka by měla při dlouhé cestě myslet na pitný režim, a to navzdory tomu, že klimatizace dokáže v autě vytvořit příjemnou teplotu. Nejlepší k pití je obyčejná či minerální voda.

Koncentraci mohou pomoci udržet i energetické nápoje či káva, ovšem s nimi to není vhodné přehánět. Přemíra kofeinu může způsobit úzkost, neklid, podrážděnost či třes.

Nepřeceňujte se

Pokud se necítíte na stovky, ba i víc než tisíc kilometrů na jeden zátah, trasu prostě rozdělte na více částí a na noc, či třeba jen na pár hodin, zastavte a vyspěte se.

Proti únavě pomáhá také střídání řidičů. Je-li to možné, jede-li vás v autě více, předejte řízení spolujezdci dřív, než vám začne hrozit mikrospánek.

Alespoň jeden pasažér by neměl za jízdy spát, ideálně právě ten na místě spolujezdce. Chcete-li si tedy zdřímnout poté, co jste předali volant spolucestujícímu, je lepší si k tomu sednout na zadní sedačku.

„Dopřejte si dostatečně dlouhý a nerušený spánek v noci před jízdou. (…) Neplánujte si ani práci na celý den a potom řízení po celou noc,“ píše dále BESIP na svém webu.

Jedete na dovolenou autem? Na tohle nezapomeňte

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám