Hlavní obsah

Typy snů, které mohou být součástí spánku každého z nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sny jsou součástí spánku každého z nás. Odhaduje se, že jich každý člověk prožije mezi 4-6 za noc, přičemž jejich množství se odvíjí od věku, osobnosti, úrovně únavy, denních zážitků a samozřejmě i vzorců mozkové aktivity.

Foto: Profimedia.cz

Odhaduje se, že každý za noc prožije 4-6 snů.

Článek

Fáze spánku dělíme na dva typy. První fázi rychlého pohybu očí (REM) a fázi nerychlého pohybu očí (NREM). Tyto fáze se střídají několikrát za noc a sny lze prožívat v kterékoli z nich.

Teorií, proč během noci sníme, je hned několik. Tou poslední z nich je ta z roku 2000 - sny podle ní mají evoluční roli. Sníme, abychom simulovali hrozivé události, které bychom mohli potencionálně zažít ve skutečnosti.

Odborníci rozlišují hned několik typů snů, my se zaměříme na sedm z nich.

1. Opakující se sny

Sny, jejichž příběh nebo zápletka se opakují, odborníci vysvětlují právě teorií, kde sehrává důležitou roli evoluce. Tyto sny jsou podle nich simulací hrozeb a připravují nás na to, kdy jim budeme muset čelit v reálném životě.

I z tohoto důvodu se většina zážitků tohoto typu točí např. kolem milostných konfliktů, pronásledování a ohrožení. Tyto sny se vám mohou zdát několikrát za měsíc a mohou trvat i roky. Pokud mají nepříjemné podtóny, mohou se z nich postupně stát noční můry.

O čem nejčastěji sníme a jaký je výklad těchto snů

Styl

2. Lucidní neboli vědomé sny

Jedná se o sny, při kterých si uvědomujeme, že sníme. Máme tak kontrolu nad obsahem snu, přičemž si zachováváme jasnost myšlení a také přístup ke vzpomínkám.

Dnes již existují důkazy, že lze tyto sny považovat za dovednost, kterou se lze naučit. Nicméně i tak jsou stále často spojovány s paranormálními nebo parapsychologickými jevy, které nelze vědecky zcela vysvětlit.

3. Prekognitivní sny

O těchto snech se hovoří také jako o předzvěstech či prorockých snech. Odehrávají se v nich věci, které lze následně zažít v budoucnosti. Na rozdíl od klasických snů jsou živější, jasnější a emocionálně intenzivnější.

Podle vědců se jedná nejčastěji o sny týkající se smrti. Častými tématy jsou ale také nemoci, nevěra, úspěch či neúspěch. Nesouvisí přitom s žádnými paranormálními schopnostmi.

4. Falešná probuzení

Jedná se o sny, ve kterých jste přesvědčeni, že už jste se probudili, přičemž ve skutečnosti stále sníte. Často se vyskytují vedle lucidních snů.

Tyto sny jsou spjaté zejména s návyky, které člověk provádí po probuzení. Např. že jde na záchod, stele postel, obléká se a snídá. V určitém okamžiku snu se ale obvykle vyskytne mezera nebo změna snové reality, díky čemuž si lze uvědomit, že sen ještě neskončil.

5. Živé sny

Za živé sny považujeme ty, které si pamatujeme hned po probuzení. Většinou se tedy jedná o poslední sen, který se nám během noci zdál. To, že si ho pamatujeme, je dáno tím, že se probouzíme během REM spánku.

Pokud se probudíte uprostřed noci a vybavíte si tento sen, jakmile znovu usnete, po probuzení už bude mít zcela jiný obsah.

Zdál se vám příjemný sen a chcete v něm pokračovat? Poradíme vám, jak na to

Zdraví

6. Noční můry

Jedná se o sny plné nepříjemných, nepohodlných či znepokojivých zážitků. Odborníci přitom rozlišují noční můry a špatné sny. Podle nich jsou mezi nimi odlišnosti. U nočních můr se jedná svým způsobem o extrém spjatý s našimi největšími obavami a strachy.

Sklon k těmto snům mají především lidé s úzkostnými poruchami, fobiemi či s posttraumatickou stresovou poruchou. Noční můry ale mohou vyvolat i některé léky, ale i konzumovaná těžká jídla před spaním.

7. Noční děsy

Pokud se probudíte vyděšení, úzkostní a vystresovaní, pak za to mohou s největší pravděpodobností noční děsy. Tyto sny často doprovází panický křik, pocení, zrychlené dýchání, bušení srdce apod. Samotný sen si přitom můžete nebo nemusíte pamatovat.

Podle odborníků se tyto sny lidem zdají nejčastěji během NREM spánku, zpravidla v první třetině noci, a trvají 1–10 minut.

Nejčastější noční můry

Zdraví

Psí a kočičí spánek: Nejen sny, naši mazlíčci prožívají i noční můry

Žena

Může se vám hodit na Zboží.cz: Snáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám