Hlavní obsah

Trvale zhubnou jen ti chytří

Právo, Petr Veselý

V Annonci kdysi vyšel inzerát na zaručený recept, jak rychle zhubnout. Stál 50 Kč. Tisíce zvědavců, kteří jeho autorovi poslaly požadovanou padesátku, obdržely složený list papíru. Když ho lidé rozbalili, stálo na něm: Nežer!

Foto: Profimedia.cz

Pozor na jojo efekt

Článek

Dnes už většina soudně uvažujících lidí ví, že nežrat znamená nabrat další kila. Jíst málo a hladovět vydrží člověk jen nějakou dobu. Když svůj pokus vzdá, napere se bez zábran a chvíli mu trvá, než se uklidní on i jeho metabolismus. Shozená kila nabere zpátky a k nim přibude ještě pár dalších navíc. Odborníci tomu říkají jojo efekt.

Dr. Iva Málková, psycholožka a odbornice na hubnutí, zdůrazňuje: „Aby změna, kterou ve svém životě děláme, byla trvalá, musí být příjemná.“ A dodává: „Čím menší změnu děláme, tím větší šanci máme na úspěch.“ Ví, co říká. Už 20 let organizuje nejúspěšnější a nejpromyšlenější systém kurzů na hubnutí v ČR: STOB.

Učí klienty:

1. sestavit si správný jídelníček,

2. vybrat si správný pohyb, který je bude bavit,

3. a pochopit, jaké emoce nás vedou k přejídání.

Foto: Profimedia.cz

Ženy toužící po dokonalé postavě jsou během života ochotny vyzkoušet více či méně podivné diety.

Tenhle triumvirát vede k nejlepším a hlavně nejtrvalejším výsledkům. Hodně důležitá mi připadá i další věc. Všechno, co instruktorky lidem vysvětlí, s nimi pak prakticky nacvičují. Pomalu a postupně. Bez toho se obrátí sebelepší teorie vniveč.

Máte hlad? Děláte něco špatně!

Pocit hladu je jedním z problémů, na který lidé při hubnutí narážejí. Obvykle znamená, že dělají něco špatně. Buď jedí příliš málo, nebo si jídlo nedokážou rozdělit do pěti pravidelných porcí, anebo mají špatnou skladbu živin.

Pomoci jim může rada odborníka, lekce v dobrém kurzu hubnutí, případně web www.stobklub.cz. Na něm najdou v rubrice Sebekoučink speciální počítačový program. Zdarma jim pomůže sestavit jídelníček s nižším počtem kalorií a zároveň vyrovnaným zastoupením všech živin. Mohou si ho sestavovat z potravin, které mají rádi. Představa, že jídlo, které je zdravé, musí být zákonitě hnusné, je naivní a komicky černobílá. U příliš tučných pochoutek jim program zkusí nabídnout méně tučnou variantu. Kdo používání programu nepochopí hned, může se poradit.

Foto: Profimedia.cz

Vlákninu i do piva

Odborníci na hubnutí už léta doporučují svým klientům, aby při hubnutí jedli co nejvíc zeleniny. Má minimum kalorií a obsahuje hodně vlákniny, která prodlužuje pocit zasycení a zpomaluje vstřebávání cukrů. To je důležité, protože přílišné výkyvy krevních cukrů bývají jedním z důvodů záchvatů hladu.

Přípravky s vlákninou zkoušela a zkouší užívat spousta žen. Hodně lidí si přidává třeba do jogurtů pšeničné otruby, ale to nemá tak velký efekt. Podobně jako užívání psyllia. Zajímavou pomůckou je speciální vláknina z rostliny guar. Lidé si ji mohou přidávat do jídel (aniž by měnila jejich chuť nebo vůni), a dokonce i do nápojů. Třeba do piva.

Výborná pomůcka

Novinkou na trhu jsou kapsle se směsí několika druhů vlákniny (Obesimed). Musí se zapít třetinkou až půllitrem vody zhruba půlhodinu, hodinu před jídlem. Dokážou zvětšit svůj objem v žaludku až stonásobně.

Foto: Profimedia.cz

Významně tak sníží množství zkonzumované stravy. Prodlouží pocit sytosti a sníží výkyvy krevního cukru. Zlepšuje navíc složení střevní mikroflóry a podporou probiotických bakterií.

O efektech této novinky se uznale vyjádřil i známý obezitolog MUDr. Petr Sucharda, CSc. z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Vyzkoušel ji na malé skupince svých klientů, kterým se nedařilo hubnout, i když dodržovali předepsaný jídelníček. Za necelý měsíc shodili od 0,2 do 3 kg. Přípravek jim pomohl zahánět pocit hladu a lépe se po něm vyprazdňovali. Na počátku užívání je sice trápila plynatost, nadýmání a tlak v břiše. Brzy si ale na kapsle zvykli a tyto potíže ustoupily.

Ani tento přípravek však není zázračnou pilulkou na hubnutí, po které touží tolik žen. Je pouze užitečnou pomůckou. Pomůže lidem, aby se snáz vyrovnali se změnami v jídelníčku a změnami v jejich životě, které trvalé zhubnutí obvykle vyžaduje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám