Hlavní obsah

Myslela si, že má zánět močového měchýře, byla to přitom rakovina vaječníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Původně si Eva Skalická kvůli bolestem v podbřišku myslela, že má zánět močového měchýře. Protože je ale v její rodině poměrně vysoký výskyt gynekologicko-onkologických onemocnění, zašla raději ihned k lékaři. Ten jí v jejích čtyřiceti letech diagnostikoval rakovinu vaječníků.

Evě Skalické diagnostikovali rakovinu vaječníků ve čtyřiceti letechVideo: Novinky

 
Článek

Karcinom vaječníků je v České republice ročně diagnostikován více než 900 ženám. Přičemž až u 30 % z nich za tím stojí dědičné mutace v genech, které jsou spjaty s predispozicí k rozvoji nádorového onemocnění. Jednou z těchto pacientek je i dnes dvaačtyřicetiletá Eva Skalická.

„Gynekolog mi našel cystu na vaječníku a pro jistotu odebral markery, abychom měli všechno pod kontrolou. Markery vyšly hodně vysoké a začalo kolečko vyšetření, operace, chemoterapie a bioléčby s imunoterapií,“ svěřila se Novinkám Eva.

Foto: archiv E. Skalické

V rámci léčby musela podstoupit operaci a chemoterapii

Smíření se s tak závažnou diagnózou, navíc v mladém věku, je podle ní na celé situaci nejtěžší.

„Prvních pět dní jsem byla úplně paralyzovaná, dokonce jsem si musela nechat předepsat prášky na uklidnění, protože jsem nemohla ani spát. Pak ale nastalo smíření, a jak začala léčba, vše bylo čím dál tím lepší,“ svěřuje se.

Situaci bere pozitivně a vtipkuje například o výhodách vypadaných vlasů při letních vysokých teplotách.

Kvůli rakovině přišla o oko. Svým příběhem dodává sebevědomí stejně nemocným

Styl

Při operaci lékaři Evě odebrali vaječníky a dělohu. „Vyjmuli mi z těla vše, co bylo nějakým způsobem nádorem zasažené. Aby se z těla odstranily i neviditelné části nádoru, musela jsem následně podstoupit i chemoterapii,“ vysvětluje.

Prevence a včasná diagnóza můžou zachránit život

Zásadní roli v prevenci karcinomu vaječníků má testování na přítomnost mutace v genech BRCA1 a BRCA2 u zdravých žen se zvýšeným výskytem nádorů v rodině. Tyto vrozené mutace totiž riziko nádorového onemocnění vaječníků výrazně zvyšují.

Obrovský význam však má i testování žen, u kterých již nádorové onemocnění vaječníků propuklo, a to bez ohledu na anamnézu v rodině.

Kromě samotného testování je velmi důležité i povědomí o rizicích onemocnění a možnostech prevence. S tím pomáhá den Světového boje s rakovinou vaječníků, který připadá na 8. května. Tehdy se rozsvítí pražský Tančící dům tyrkysovou barvou, což je barva stužky připomínající boj s rakovinou vaječníků.

Foto: archiv E. Skalické

Kvůli chemoterapii přišla Eva o vlasy

Na rozsah testování má ale vliv pandemie covidu-19. „Situace ohledně testování mutace v genech BRCA1/BRCA2 u pacientek s karcinomem ovaria se v ČR postupně zlepšuje, jak ukazují dostupná klinická data konsorcia CZECANCA za rok 2020. Reálné číslo za celý rok 2020 však bude zřejmě kvůli covidu-19 nižší a bude se pohybovat někde mezi 50–75 % pacientek. Vyšetřovací kapacita některých laboratoří byla totiž částečně omezena a převedena na testování na covid-19,“ vysvětluje Jana Soukupová z Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Foto: archiv E. Skalické

Největší oporou byla Evě rodina.

Společnou snahou lékařů a genetiků je tak nalezení co nejvíce rodin, ve kterých zděděné genetické změny BRCA 1/2 vedou ke vzniku nádorů.

„Bolesti v podbřišku, náhle vzniklé nechutenství nebo rychlé zvětšování objemu břicha – takové příznaky by ženu v jakémkoli věku měly přivést ke gynekologovi. Důležitý je čas, zpoždění několika měsíců může rozhodnout, zda lékaři zjistí onemocnění ve vyléčitelném stadiu. Je tedy potřeba naslouchat signálům vlastního těla,“ vysvětluje vedoucí Onkogynekologického centra VFN v Praze David Cibula.

Zcela ojedinělé, ale pravdivé: koronavirus vypudil rakovinu

Koronavirus

Na to apeluje i paní Eva. „Doporučila bych, aby se lidé podívali do rodinné historie, jestli tam byly velké výskyty onkologických onemocnění. Já jsem nositelkou BRCA1 mutace, to se dá podchytit tím, že se udělá genetické testování. Potom se člověk dostane do mnohem užšího preventivního programu a je mnohem více kontrolován. Hlavně je třeba nic nepodceňovat, poslouchat tělo a jít okamžitě k lékaři, protože u onkologických onemocnění čas hraje nejdůležitější roli,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám