Hlavní obsah

Nechte si ještě před létem zkontrolovat svá pigmentová znaménka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože sluníčko láká k opalování a všemožným aktivitám venku, lidé by měli být opatrní, a to zejména z pohledu sluneční ochrany a celkově prevence rakoviny kůže. Pokud jste si po loňském létě nenechali kvůli covidu zkontrolovat svá znaménka, neměli byste s návštěvou u dermatologa zbytečně otálet. Počet nových případů zákeřné rakoviny kůže v Česku neustále narůstá a je velmi důležité přijít k lékaři včas.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola znamének.

Článek

Nejohroženější skupinou jsou lidé s nízkým kožním fototypem, tedy se světlou kůží a rezavými či světlými vlasy, kteří se na slunci brzy spálí.

„Větší riziko ale hrozí i u lidí, kteří mají velké množství tzv. dysplastických kožních névů, potenciálně velmi rizikových pigmentových znamének směrem k vývoji do maligního melanomu. Další rizikovou skupinou jsou lidé, kteří se v průběhu života, především v dětství, na sluníčku opakovaně spálili,“ upozorňuje primář Miroslav Nečas z I. dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny, nepodceňujte kontrolu pigmentových znamének

Zdraví

Opakované spálení kůže může vést především ke vzniku zhoubného melanomu, u jiných typů kožní rakoviny (bazaliom či spinaliom) je nebezpečná spíše celková kumulativní dávka UV záření.

Základní pravidla prevence

Ze všeho nejdůležitější je pokožku dostatečně chránit před nebezpečnými UV paprsky. To znamená nevystavovat ji přímému působení slunce, a to zejména mezi 11. až 15. hodinou.

„Při delším pobytu na slunci je vždy nutné použít přípravky s ochrannými UVB i UVA filtry, přičemž důležité je i správné zvolení výšky ochranných faktorů. Tedy čím světlejší máme kůži a čím delší dobu jsme na slunci, tím vyšší filtr je nutné zvolit,“ radí Miroslav Nečas.

Samozřejmostí by dnes už měla být i pravidelná kontrola znamének u dermatologa. Čím dříve lékař rakovinu kůže odhalí, tím lépe je léčitelná. „Pokud si lidé naleznou podezřelé znaménko, mohou se objednat do naší poradny pro pigmentové afekce, která funguje každé úterý od 13 do 15 hodin. Zájemci o prevenci se mohou u nás objednávat na tel. čísle 543 182 799. Je možné také vyšetření digitálním dermatoskopem,“ apeluje primář dermatovenerologické kliniky Nečas.

Foto: archív firem

Tělové opalovací přípravky.

Foto: La Roche-Posey Anthelios SPF50 – hydratační opalovací mléko pro citlivou pokožku. Velmi odolné vůči vodě a potu. Vhodné pro pokožku se sklonem k alergii na slunce a se sluneční intolerancí, benu.cz, 619 Kč; Lavera Opalovací sprej Sensitiv SPF 30 – voděodolný, navíc je vhodný i pro osoby s velmi citlivou pokožkou. Je reef friendly – neobsahuje látky škodlivé pro korálové útesy, 449 Kč; Nivea Sun Neviditelný gelový krém na opalování OF30 – okamžitě se vstřebá. Navíc 70% složení je biologicky odbouratelné a respektuje oceány, takže chráníte nejen svou pokožku, ale také životní prostředí, 279 Kč; Astrid Sun Sport hydratační mléko na opalování ve spreji – voděodolné, nezanechává mastný film, 175 Kč; Ziaja Sun mléko na opalování ve spreji, Notino, 198 Kč; alverde Naturkosmetik mléko na opalování Sensitiv OF30 – chrání citlivou pokožku před spálením a před škodlivým UV zářením. Jeho minerální filtr účinně působí proti stárnutí, dm.cz, 219 Kč

Mateřská znaménka, pihy a další pigmentové projevy na kůži vám vyšetří ale i v každé jiné dermatologické ambulanci. Toto vyšetření je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

„Pokud na základě prvotního vyšetření lékař doporučí vyšetření digitálním dermatoskopem, pak ho zdravotní pojišťovna také hradí. Kdyby o něj ale žádal jen pojištěnec sám, musí si výkon uhradit,“ upozorňuje tiskový mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

I nádory vnitřních orgánů na sebe mohou upozornit skrz kůži

Zdraví

Samozřejmě ke kontrole znamének můžete zvolit i některou ze soukromých klinik estetické medicíny, nicméně zde si již vyšetření budete muset pravděpodobně celé sami zaplatit.

„Většina pracovišť uvádí cenu za vyšetření 1 znaménka od cca 500 korun s doplatkem za každé další nebo bývá cena stanovena v pásmech, např. pro 2–5, 6–10, nad 10 znamének,“ dodává Sršeň.

Foto: archív firem

Sluneční ochrana pro pleť.

Foto: Nobilis Tilia Opalovací mléko SPF 30. Ochranu zajišťuje přírodní minerální filtr oxid titaničitý, vitamín E a D-panthenol, 554 Kč; Vichy Capital Soleil UV-AGE denní péče SPF50+ – s termální vodou Vichy vulkanického původu, probiotickými frakcemi, peptidy a niacinamidem. Pomáhá předcházet vráskám, tmavým skvrnám a působení oxidativního stresu v důsledku UV záření a znečištění, benu.cz. 399 Kč; Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced mléko na opalování SPF 50+ – nedráždí ani citlivou pleť, má hypoalergenní složení, Notino, 209 Kč; Nivea Sun protivráskový krém na opalování SPF 50 – kromě vysoké ochrany před sluncem působí preventivně před vznikem pigmentových skvrn, vrásek a jemných linií, 332 Kč; Eucerin Sun Actinic Control MD SPF100 – certifikovaný zdravotnický prostředek pro prevenci aktinické keratózy a nemelanomových kožních nádorů, benu.cz, 459 Kč

Odstranění znamének

Mateřské znaménko, které se zvětšuje, vyvyšuje nad povrch, mění barvu nebo konturu okrajů apod., je vždy nutné zkontrolovat a obvykle i odstranit. Když lékař shledá zdravotní důvod k odstranění mateřského znaménka (nebo jiného pigmentového projevu), má být vyjmuto chirurgicky, protože odebraná tkáň musí být ještě histologicky vyšetřena.

Proto se pigmentové projevy laserem neodstraňují, a to ani v oblasti obličeje. Chirurgické odstranění je pojišťovnou hrazeno.

„Zákrok laserem pojišťovna nehradí a pacient by ho neměl vyžadovat ani jako samoplátce – odstranění potenciálně nebezpečného útvaru laserem nemůžeme považovat za medicínsky správný (lege artis) postup,“ uzavírá Sršeň.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám