Hlavní obsah

Tři běžné ranní rituály, které škodí kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pupínky nebo červené skvrny poukazují nejen na zhoršený stav či zdraví pokožky, stejně tak se podepisují na sebevědomí a psychice člověka. Některé faktory, které na to mají vliv, lze ovlivnit jen minimálně nebo vůbec, některé další věci, které pleti neprospívají, ovšem děláme sami a opakovaně. Které ranní návyky naší pleti příliš neprospívají?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šťastlivci, kteří nemívali nikdy přílišný problém s pupínky či začervenáním pleti, nemají ponětí, co jsou všichni ostatní ochotni udělat pro dokonalý vzhled. Od používání mnoha druhů kosmetiky přes „bezpečnou“ rutinu v péči o pleť až po vyhýbání se jídlům, která pokožce nedělají dobře.

Správná péče je samozřejmě pro zdraví pleti důležitá, stejně tak je ale podle odborníků nutné vyhýbat se některým věcem, které mohou ve výsledku zhoršit kvalitu pokožky. Uvádějí tři z nich.

Dlouhá horká sprcha

Spousta lidí si nedokáže představit ráno, kdy si nedají dlouhou horkou sprchu předtím, než vyrazí do práce. Případně večer, když z práce dorazí. Bohužel právě horká sprcha může mít podle odborníků negativní vliv na naši pokožku.

Co se stane s vaší pokožkou, když přestanete kouřit

Zdraví

„Horká sprcha vypadá jako skvělý nápad, pravda ale je, že může vysušit a podráždit pokožku. Teplá voda způsobuje poškození keratinových buněk umístěných na vnějších vrstvách. Jejich narušení zabraňuje pokožce zadržovat vlhkost, což vede k vysoušení,“ uvádí pro Daily Record estetický lékař Martin Kinsella.

Vysychání pokožky se navíc zhoršuje s věkem. „Když dosáhnete určitého věku, tělo bude produkovat méně estrogenu než dříve, což bude mít za následek pokles kolagenu. Proto je obecně lepší si dopřávat vlažnější sprchu, která zlepší krevní oběh a také prokazatelně osvěží více než teplá sprcha,“ dodává Kinsella.

„Pokud je vaše pokožka suchá a podrážděná, měli byste se v prvé řadě snažit se neškrábat a také se vyhnout používání přípravků či mýdel se silnou parfemací – obojí může stav pokožky ještě zhoršit. Vedle přípravků určených speciálně na suchou pokožku doporučuji rovněž dostatečný pitný režim, obzvláště v teplém počasí,“ dodává k problematice Lou Sommereuxová, ředitelka společnosti Cosmex Clinic, která se zabývá omlazením pleti.

Ledová sprcha při tropických teplotách neochladí

Zdraví

Slazená káva

Šálek kávy po ránu před odchodem do práce je pro mnoho lidí běžnou rutinou. Pokud je káva bez jakýchkoli přísad – jako je cukr nebo mléko – může být zdraví prospěšná. To ale rozhodně neplatí o variantách typu latté nebo capuccino.

„Káva může být prospěšná, ale jen pokud je jednoduchá – maximálně s kapkou mléka. Oblíbené frappé nebo latté naopak obsahují jen prázdné kalorie ve formě cukrů a dalších dochucovadel, které mohou vést k cukrovce nebo přibírání na váze. Navíc je větší pravděpodobnost, že po takové kávě během dopoledne sáhnete po více sladkých variantách svačin,“ vysvětluje Charlotte Nortonová ze Slimming Clinic.

Nadbytek cukrů se pak kromě jiného podepisuje i na zhoršeném stavu pokožky.

Káva zdraví svědčí. Ale nic se nemá přehánět

Zdraví

Dojíždění, docházení do práce

Na stav a kvalitu pokožky má ovšem vliv i něco tak běžného jako dojíždění do práce. Čím delší doba a více přestupování, tím větší hladina stresu, který pokožce rovněž neprospívá. Ovšem lépe na tom nejsou ani ti, kteří mají práci v docházkové vzdálenosti. Jak totiž upozorňuje Sommereuxová, málokdo myslí na to, že i malá chvíle, kdy jsme vystaveni slunečnímu záření během docházky do práce, může mít na pokožku neblahý vliv – o to víc, že po ránu málokdo používá přípravky s dostatečnými UV faktory.

„Zatímco slunce nám poskytuje dostatek vitamínu D a pomáhá nám nastartovat den, pro pokožku není přítelem. I když je venku pod mrakem nebo dokonce prší, měli byste myslet na pravidelné používání přípravků s dostatečným ochranným faktorem,“ dodává k tomu odbornice.

Jak pak poukazuje další odborník na zdraví pokožky John Culbert, opakované vystavování pokožky slunci a záření bez dostatečné ochrany bude způsobovat její matnost a ochablost, navíc to povede k rozvoji hyperpigmentace, o zvýšeném nebezpečí rakoviny kůže nemluvě.

Vliv na stav pokožky má samozřejmě i kvalita ovzduší v oblasti, kde se nejčastěji vyskytujeme. Proto je důležitá pravidelná každodenní péče o pokožku, včetně důkladné očisty, aby se na ní nedržely různé bakterie a nečistoty.

Opalovací přípravky, které šetří životní prostředí a podmořský život

Styl

Elektrosmog a jeho vliv na naše zdraví

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám