Hlavní obsah

Opalovací přípravky, které šetří životní prostředí a podmořský život

Pokud vám záleží na životním prostředí, pak by i pro vás mělo být samozřejmostí používat opalovací přípravky, které podmořskému životu neškodí a které usilují i v jiných ohledech o čistší životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Hledět na složení u opalovacího přípravku má smysl.

Článek

Jak potvrdilo již několik studií, některé chemické filtry jako např. oxybenzone, octocrylene a octinoxát jsou toxické pro vývoj korálů a mohou způsobit i jejich blednutí. Do nedávné doby je přitom využívala značná část opalovacích přípravků.

V posledních letech tak mnohé renomované kosmetické značky začaly upravovat složení svých opalovacích přípravků, aby podmořskému životu skutečně neškodily a splňovaly i nejpřísnější Havajské zákony na ochranu podmořských ekosystémů zakazující některé opalovací přípravky, tzv. Hawaii Reef Bill.

Některé značky pak zašly ještě dál, např. značky Eucerin a Nivea mají od letošního roku své opalovací přípravky i bez obsahu nylonu, který patří mezi mikroplasty a v kosmetických přípravcích je používán, protože při aplikaci zvyšuje pocit hladkosti na pokožce.

Stále oblíbenější a kvalitnější české značky s přírodní kosmetikou

Styl

Mikroplasty jsou velmi malé, pevné částice plastických hmot, nerozpustné ve vodě a nejsou biologicky rozložitelné. Dostanou-li se do mořské vody, zůstávají zde a velmi pomalu se rozkládají, čímž přispívají ke znečištění moří.

Tyto značky navíc lahve sprejů vyrábějí z 95 % z recyklovaného plastu, vnější uzávěry a uzávěry pumpiček pak z cca 48 %.

Společnost L´Oreal kromě úpravy složení svých produktů u některých svých výrobků značek La Roche-Posay, Vichy či Garnier sáhla při výrobě tub s opalovacími přípravky po kartonu, čímž se jí podařilo snížit používání plastů o 45 % v porovnání s podobnými plastovými tubami.

Do budoucna přitom společnost L´Oreal plánuje využít obaly respektující principy udržitelnosti, které budou vyrobeny ze zachycených a recyklovaných uhlíkových emisí.

První takový obal byl vyroben v loňském roce ve spolupráci se společnostmi LanzaTech a Total. Jejich technologie dokážou zachytit uhlíkové emise a transformovat je díky biologickému procesu na ethanol, který přemění díky dehydratačnímu procesu na ethylen, a následně polymerací na polyethylen, který má stejné technické vlastnosti jako materiál získaný z fosilních zdrojů.

Foto: archív firem

Opalovací přípravky šetrné k životnímu prostředí

Foto: Vichy Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk - ochranné mléko SPF 50+, 765 Kč; La Roche-Posay Anthelios Eco Tube - hydratační mléko na opalování SPF 30, 769 Kč; Nivea Sun Protect & Sensitive - ochranný sprej na opalování SPF 50+, 339 Kč; Eucerin Sun Sensitive Protect - dětský sprej na opalování SPF 50+, 760 Kč; Oriflame Opalovací mléko na tělo a obličej SPF 30 Sun 360, 349 Kč. Biotherm Waterlover Sun Milk - mléko na opalování SPF 50+, 899 Kč

Minerální filtry

Většina značek především s přírodní kosmetikou používá ve svých výrobcích především minerální filtry na bázi zinku a oxidu titaničitého. Jejich předností je, že zůstávají na povrchu pokožky a odrážejí sluneční záření jako zrcadlo a jsou účinné okamžitě.

Nicméně například oxid titaničitý Evropská komise nedávno zařadila na seznam potenciálních karcinogenů typu 2. V současné době je tak nejšetrnějším schváleným UV filtrem oxid zinečnatý.

Minerální, nebo chemické filtry? Co je pro zdravé opalování důležité

Styl

Problém přípravků s těmito filtry je, že bývají hutnější a špatně roztíratelné. Mnoho firem to sice řeší tak, že tyto filtry zmenší na nano úroveň, zde ale panuje podezření, že tak mohou poškozovat naše zdraví.

Další nevýhodou je, že se ve vodě snadno smyjí, takže se musíte mazat vždy, když vyjdete z vody. Při pocení se také mohou objevovat bílé skvrny.

Foto: archív firem

Opalovací přípravky s minerálními filtry

Foto: Grown Alchemist Natural Hydrating Sunscreen SPF 30 - Opalovací emulze, Douglas 972 Kč; Nobilis Tilia Dětské opalovací mléko Josefínka SPF 30, 554 Kč; Butterbean Bio krém na opalování s pumpičkou Simple SPF 30, biorganica.cz 645 Kč; AMAZINC! Minerální opalovací krém SPF 50+, organikk.cz 630 Kč; Lavera Sun Sensitiv opalovací sprej SPF 30, 449 Kč; Naturalis Bio krém na opalování na tělo SPF 30, biorganica.cz 695 Kč; Alverde Naturkosmetik mléko na opalování Sensitiv OF30, dm.cz 199 Kč; Astrid Jemný dětský krém na opalování OF 50+ (100% minerální filtr), 220 Kč

Chemické filtry, které podmořskému životu neškodí

Chemické UV filtry jsou molekuly, které škodlivé UV paprsky absorbují a přeměňují je na energii v podobě infračerveného záření.

Přestože mnozí lidé před používáním chemických filtrů varují, vědci upozorňují, že dnes většina opalovacích přípravků již používá chemické filtry nové generace, které jsou v mnoha úrovních bezpečnější a snášenlivější, než tomu bylo před lety.

Mezi novější a bezpečnější chemické filtry patří např. Mexoryl SX (Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid), Mexoryl XL (Drometrizole Trisiloxane), Tinosorb S (BisEthylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine), etylhexyl triazon (Ethylhexyl Triazone) nebo sodná sůl bisdisulizolu (Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate).

Brčko? Jen ne z plastu

Styl

Většina firem tak dnes často kombinuje chemické filtry s minerálními, aby pokožku maximálně chránily, ale zároveň byly k pokožce i životnímu prostředí co nejšetrnější. Proto i mnohé přípravky s chemickými filtry splňují nejpřísnější Havajské zákony na ochranu podmořských ekosystémů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám