Hlavní obsah

Ledová sprcha při tropických teplotách neochladí

Novinky, das

Sprchování v horkých dnech by mělo být přirozené. Podle dermatologů stačí k osvěžení a smytí potu jen několik kratších sprch během dne, přičemž by se nemělo jednat o ledovou vodu, nýbrž vlažnou. Ledová voda totiž zužuje cévy, konečný efekt je tak minimální a z pohledu pocení dokonce opačný.

Foto: Profimedia.cz

Po ledové sprše se člověk potí během chvíle znovu a mnohem víc. Ideální je vlažná voda.

Článek

„Po ledové sprše se člověk potí během chvíle znovu, a o to víc. Voda na sprchování by tak celoročně měla být vlažná, protože právě tehdy otevírá póry pokožky, ale zároveň ji nevysušuje. Sprchování studenou vodou je vhodné především v zimě, kdy posiluje obranyschopnost těla a imunitní systém,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Tomáš Polák.

Během dní, kdy rtuť teploměru šplhá vysoko nad 30 stupňů, se několikrát denně sprchují více než tři čtvrtiny lidí. K ranní koupeli pak Čechy donutí především tropické letní noci, kdy teploty venku neklesají pod 20 stupňů Celsia. Jak ale ukázal průzkum značky Jika, zhruba jedna čtvrtina Čechů přiznává, že je do sprchy vícekrát za den nenaženou ani parné dny, kdy se doslova topí ve vlastním potu.

Za normálního počasí to dermatologové vítají, jelikož časté sprchování ani koupání naší pokožce příliš nesvědčí.

„Krátká sprcha jednou denně je v pořádku, ale každodenní koupání ve vaně může vést k poškozování pokožky, protože dochází k porušení vrstvičky mazu vytvářeného na těle. Je to patrné zvlášť u lidí se sušší kůží. Otvíráme tím cestu ke vzniku různých ekzémů nebo vyrážek,” vysvětluje Tomáš Polák.

Pokud nedokážete bez sprchy několikrát denně existovat, pak omezte používání gelů a mýdel.

Klimatizace v horku uleví, ale je zapotřebí ji dobře nastavit

Klimatizace má svá pro i proti, ve většině případů velmi záleží, jak ji lidé používají. Pokud to s chladem přeženou, hrozí jim kromě nachlazení i bolesti pohybového aparátu, pálení očí, zvýšená únava či bolesti hlavy.

„Proud chladného vzduchu z vyústku klimatizace přímo dopadající na člověka pak také může způsobit prochlazení v oblasti obličeje, krku a zad, které může vyústit v bolesti zad, eventuálně kloubů, může způsobit i podráždění periferních nervů s následnými klinickými projevy,“ upozorňuje MUDr. Jarmila Kohoutová z oddělení nemocniční hygieny FN Olomouc v publikaci Klimatizace – zdravotní rizika a prevence.

Správně nastavená klimatizace uleví lidem se srdečními problémy, jimž v parném vedru hrozí infarkt nebo mrtvice. Zároveň může mnohdy pomoci lidem žijícím ve znečištěném prostředí.

„Filtry v klimatizaci totiž dokážou znečištěné částice zachytit,“ vysvětluje kalifornský epidemiolog Mark Mendell, který studoval dopady klimatizačních systémů na lidské zdraví.

Opatření, která zmírňují nepříznivé účinky klimatizace
1. Nastavte správnou teplotu. Jakkoliv je lákavé dopřát si během letních veder příjemných 22 stupňů, teplota v interiéru by kvůli zdraví měla být maximálně o 5 až 6 stupňů nižší než ta venkovní. Jestliže tedy teploměr za oknem ukazuje 32 stupňů, vaše klimatizace by měla být nastavena na cca 27 stupňů.
2. Vyhněte se studenému vzduchu. „K hlavním zásadám správného provozování klimatizace patří fakt, že studený vzduch vycházející z klimatizační jednotky nemá proudit přímo na osoby pobývající v místnosti,“ vysvětluje Ing. Eduard Ježo z Centra hygienických laboratoří Zdravotního ústavu v Ostravě. „V ideálním případě by měl studený vzduch proudit do volného prostoru místnosti a postupně ji ochlazovat.“
3. Pravidelně větrejte. Některé vestavěné klimatizace jsou součástí celkového vzduchotechnického systému, který zajišťuje i přívod čerstvého vzduchu. Pokud vaše není, případně máte mobilní klimatizaci, je bezpodmínečně nutné pravidelně větrat. „V těchto případech totiž nedochází k přívodu čerstvého vzduchu do místnosti a k odvodu znečištěného vzduchu ven. Dochází tak ze zvyšování koncentrace nežádoucích látek, například CO2, což může způsobovat pocity únavy, ospalosti a nesoustředěnosti,“ doplňuje Eduard Ježo.
4. Zvlhčujte. Protože při používání klimatizace dochází ke snižování vlhkosti vzduchu, což může vést k vysychání sliznic, suchému dráždivému kašli, chronickým zánětům nosohltanu, k pálení očí nebo únavě, měli byste vlhkost v místnosti udržovat nad cca 35 %. „Dobrým řešením mohou být zvlhčovače, případně květiny nebo nádoba s otevřenou hladinou. A určitě nezapomínejte na dodržování pitného režimu,“ doporučuje Eduard Ježo.
5. Pravidelně čistěte. Důležité je také uchovávat klimatizaci v čistotě. „V případě mobilní klimatizace máte v návodu vždy uveden správný postup. U většiny klimatizací lze čistit pouze filtr,“ popisuje Iva Pavlousková z Datartu a dodává: „Pokud chcete čistit větrák, stačí ho rozebrat a omýt teplou vodou, případně vodou se saponátem.“ Právě údržba filtru je nejdůležitější. V domácnosti se běžně nachází spousta škodlivých látek, například spory plísní, bakterie nebo prach, které pak při používání klimatizace bez přívodu čerstvého vzduchu v pokoji cirkulují. „Při nedostatečné údržbě může docházet k množení bakterií a plísní a klimatizace pak slouží jako další zdroj kontaminace místnosti,“ konstatuje Eduard Ježo.
6. Pozor na přechody. Po pobytu v klimatizované místnosti bývá pro tělo obvykle velkým šokem, když vyjdete ven na horký vzduch. „Zkuste ještě chvíli pobýt v místnosti bez klimatizace, třeba na chodbě, a napijte se, ideálně ne příliš vychlazené minerálky,“ dodává Iva Pavlousková. V rámci možností se také snažte střídání teplot omezit.

Reklama

Výběr článků

Načítám