Hlavní obsah

Tajemství dlouhého života očima vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk chce během své existence něco dokázat, být spokojený a samozřejmě si pokud možno užívat dlouhý život. Jak na to? Myslete pozitivně a zůstaňte otevření novým zkušenostem. Věda dokazuje, že to opravdu funguje.

Foto: Envato

Jedno z tajemství delšího života? Pozitivní pohled na svět.

Článek

Americký Národní institut pro stárnutí naznačil, že lidé ve středním věku i starší, kteří berou proces stárnutí jako příležitost zažít pokaždé něco nového a zajímavého, bývají aktivnější, více se socializují a jsou v mnohém úspěšnější než jedinci, kteří se stárnutí snaží co nejvíce zpomalit nebo se ho děsí.

Z hlediska pozitivního myšlení pak lidé optimisticky smýšlející mohou žít až o pět let déle než jejich nevrlejší a zamračené protějšky.

„Pokud chcete žít déle, být šťastnějším člověkem a přinést do života mnohé další výhody, musíte přijmout radost, zvědavost a pozitivitu,“ radí na svých stránkách koučka T-Ann Pierceová.

Jak najít štěstí ve chvíli, kdy život nejde podle plánu

Zdraví

Přijměte názory jiných i lidi samotné. Klaďte otázky, buďte zvídaví, potkávejte nové. Zapojujte se aktivně do života, posouvejte vlastní hranice, zkoušejte nové věci.

A nakonec – neberte se až tak vážně, radí koučka a popisuje podrobněji několik věcí, kterých je dobré se držet, pokud chcete být opravdu šťastnější a žít déle.

Přemýšlejte, než promluvíte

Je to, co se chystáte někomu říct, skutečně pravda? Je to nezbytné? Je to laskavé? Nespoléhejte příliš na sociální média, tvrzení na nich mohou být zkreslená. Pokud se chcete k čemukoli vyjádřit, vždy si nejdříve zjistěte fakta a buďte si jistí tím, co chcete sdělit. A hlavně hned neodsuzujte.

Hledejte pozitiva v tom, co nemáte rádi

Vytáčí vás netradiční mluva dnešní mládeže, přijde vám současná módní scéna příliš usedlá, nebo naopak vulgární? Zkuste rozjasnit svou mysl a podívat se na to z jiného pohledu.

KVÍZ: Vyznáte se v řeči dnešních náctiletých?

Děti

Za prvé, ne ke všemu, co se děje, se musíte vyjadřovat. Za druhé, některé z minulých, současných či budoucích výstřelků doby možná budou později dobrým tématem k zasmání. A za třetí, zkuste hledat možná pozitiva i tam a v tom, co se vám nelíbí. Na všem se dá něco ocenit a docenit, když se na to podíváte hlouběji.

Mluvte s lidmi, se kterými běžně nemluvíte

I malé dítě vás může o něčem poučit, stejně jako třeba sousedův teenager, který se vám moc nezdá. Jak začít konverzaci – hlavně s někým, kdo je třeba o dost mladší? Zeptejte se ho na oblíbenou hru, někoho jiného třeba na záliby. Možná se dozvíte něco velmi zajímavého.

I díky tomu, co se dozvíte a naučíte od druhých, dosáhnete sami lepšího růstu a spokojenosti.

Poslouchejte novou hudbu

Vystupte ze svých zajetých rutin a zaměřte se na něco nového, třeba hudbu. Rozšíření vašeho vkusu vás udrží mladistvé a svěží. Dobrá písnička je skvělým způsobem, jak si zlepšit náladu.

Rozšiřte svou komfortní zónu

Vyzkoušejte nové cvičení, staňte se dobrovolníkem, kupte si jiné noviny nebo zkuste zavést hovor s lidmi, kteří sdílejí výrazně jiné zájmy či názory než vy. Nebojte se rozšířit a posunout svou komfortní zónu.

Jak již bylo naznačeno, tajemstvím delšího a šťastnějšího života je otevřená, zvídavá mysl. Nepřemýšlejte o čemkoli, co vás nezajímá, automaticky jako o špatném. Nedovolte vašim zastaralým názorům, aby ovládaly vaše cítění. V každém věku je totiž prostor k životu a smíchu.

Veronika Kamenská pomáhá lidem nepanikařit

Styl

Kamarádky různého věku si navzájem obohacují život

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám