Hlavní obsah

Jak najít štěstí ve chvíli, kdy život nejde podle plánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk má své sny a představy, jak by jeho život měl vypadat, aby byl spokojený. Jenže i při největším úsilí se sny nemusí vždy splnit. Poté přichází smutek, beznaděj a často i pochyby, co bude dál. I v takové chvíli se ale dá najít štěstí, tvrdí odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Někomu se rozpadne dlouholetý vztah, někdo jiný není spokojen z hlediska kariéry, mnozí další řeší potíže se založením rodiny, u jiných zdravotní potíže nedovolují dělat to, co by chtěli. Překážek, které mohou nastat při cestě za vysněnou budoucností, je celá řada.

„Přizpůsobení se změnám, které jsou nevyhnutelné, může být pro mnohé zdrcující. V prázdnotě, která takové chvíle provází, není snadné najít pozitivní myšlenky. Naštěstí jsou ale lidé mnohem odolnější, než si myslí. A štěstí se dá najít i mnoha jinými způsoby, o kterých do té doby vůbec neuvažovali,“ popisuje pro server Psychology Today psycholožka Juliana Breinesová.

Zároveň nabízí čtyři strategie, které nám všem mohou pomoci přijmout jiný život, než jaký jsme si plánovali.

Drobné návyky, díky kterým zvýšíte svou emoční sílu a odolnost

Zdraví

Dovolte si truchlit nad nesplněnou budoucností

Smutek a truchlení se většinou spojují se smrtí blízké osoby. Jenže i jiné druhy ztrát mohou způsobovat podobný smutek, i když si to málokdo přizná.

Výzkum na téma popíraného smutku zjistil, že pokud takové truchlení není zcela přijato, je pravděpodobné, že truchlící člověk nedostane podporu v těžké chvíli, což může mít následně vliv na jeho duševní zdraví.

Prvním krokem je tedy plné uznání takového smutku jako bolestivé ztráty hodné soucitu.

Neidealizujte životy jiných lidí

Připomínky toho, co jsme ztratili, se mohou objevovat všude. Po nepříjemném rozchodu se může řadě lidí zdát, že zatímco oni trpí, mnozí jiní jsou šťastní. Takové náhledy na věc bývají v podobné situaci ale velmi zkreslené – jednoduše proto, že lidé mívají tendence dávat na odiv jen hezké věci, s nimi se svěřují, ty nepříjemné neříkají.

Jeden z dřívějších výzkumů zjistil, že citová nerovnováha v takové situaci nás často vede k podceňování utrpení druhých, kvůli čemuž se pak sami často cítíme ještě více izolovaní a nespokojení s vlastním životem.

Jak moc fotky na sociálních sítích lžou

Styl

Uvědomění, že ne všichni mají všechno a jsou neustále šťastní, nám tak může pomoci nejen pochopit to, s čím se potýkají ostatní, pochopit jejich problémy, ale i cítit se méně osamoceně ve svém životě.

Vychutnávejte a užívejte si drobnosti

Stejně jako je dobré podle odborníků dovolit si po neomezenou dobu truchlit, je stejně důležité dovolit si být i přes svou ztrátu šťastný. I když můžete mít pocit, že to nejde nebo si to nezasloužíte.

Je pravda, že po některých typech ztrát nejsou lidé schopni se radovat ze všech věcí jako dříve, ale mohou nalézt radost ve věcech nových. Výzkumy naznačují, že schopnost vychutnat si pozitivní zážitky a jednoduché věci, jako třeba moci si vychutnat dobré jídlo nebo mít možnost se projít v přírodě, je spojena s větší celkovou pohodou.

„Vychutnat si něco znamená být a žít v přítomnosti, věnovat pozornost tomu, co zažíváme, a ocenit požitek, který nám to přináší,“ vysvětluje Breinesová.

Ztrácíte chuť do života? Hledejte své dětské já

Vztahy a sex

Znovu se naučte hledat naplňující budoucnost a život

Spřádat plány na dokonalou budoucnost je pro mnohé naplňující aktivita, která už sama o sobě uspokojuje a dává životu smysl. Jenže nikdo netvrdí, že právě taková cesta bude zárukou štěstí, i když si to myslíte.

Je potřeba si uvědomit, že ani lidé, kteří dostanou vše, co chtějí, nejsou imunní vůči zklamání či lítosti. A že i oni mají svá tajemství – věci, které se nepovedly. I když možná nejsou tak velké jako ty vaše.

Zkuste proto při plánování nové budoucnosti myslet i na to, že se nějaký krok opět nepovede tak, jak chcete. Ale to neznamená, že i tak nemůžete být šťastní. Užívejte si toho, co aktuálně máte, a znovu plánujte dopředu. A když se něco zasekne, nevadí, vždy je možnost jít novou, neprobádanou cestou – možná bude nakonec mnohem lepší než ta původní.

Co dělají lidé z nejšťastnější země na světě jinak

Zdraví

Jednoduché kroky, jak získat optimističtější náhled na život

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám