Hlavní obsah

Správné sezení při práci z domova aneb Jak to zvládnout bez bolavých zad i bez kvalitní židle

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce z domova má zajisté spoustu výhod, ale ne bohužel pro všechny, kteří musí trávit hodiny denně u počítače. A je jedno, zda se jedná o učitele či kancelářskou sílu, kreativce a jiné. Málokdo z nich má doma správně vybavené pracovní místo, které by po ergonomické stránce splňovalo veškeré parametry, aby jejich záda netrpěla. Jsou mezi námi i tací, kteří mají k dispozici max. gauč či jídelní židli. Fyzioterapeut Jan Kottas nabízí řešení i pro ně.

Jak správně sedět při práci z domovaVideo: Novinky

 
Článek

Při dlouhodobém sezení je ze všeho nejdůležitější nesetrvávat dlouho v jedné statické pozici. Vždy je dobré každý sed po 15-30 minutách různě měnit, a to například tak, že si dáme jednu nohu pod zadek a za chvíli nohy vyměníme apod. Několik dalších variant naleznete v přiloženém videu.

Dobré je také sed u stolu či na gauči kombinovat se stojem u vyššího stolu či baru, případně podřepem např. u gauče, kdy jsou velmi dobře zapojovány i kyčle a zároveň další svalové partie.

Cviky, které na vás prozradí, zda máte ochablé svaly z věčného sezení

Zdraví

Každá pozice by měla být vždy pohodlná, tudíž se nikdy nenuťte zůstávat v takové pozici, ve které se necítíte dobře či vás při ní něco pobolívá.

V průběhu dne myslete i na to, že je dobré si např. po každé hodině udělat kratičkou přestávku, během níž je dobré se projít třeba jen kolem domu anebo si alespoň na pár minut lehnout na záda na zem a pozorovat své dýchání, kudy dech v těle snadno proudí a kde je omezen. Pravidelná pozornost pomůže dýchání zkvalitnit, což má blahodárný vliv pro celé tělo.

Na dech se můžete zaměřit i při samotném sezení. „V případě sezení na židli si sedneme na sedací kosti, toho docílíme tak, že lehce vystrčíme zadek, a tedy překlopíme pánev vpřed, položíme obě chodidla celou plochou na podlahu včetně prstů, uvolníme břicho a lehce vytáhneme hrudní kost před sebe,” doporučuje Jan Kottas.

Využijte přestávky v zaměstnání efektivně, zacvičte si office jógu

Zdraví

Uvědomování dechu je dobré i při práci s myší, jelikož náš dech je napojen na horní končetiny. Čím lépe umíme s dechem pracovat, tím víc snížíme napětí v rukou, dodává fyzioterapeut.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak uvolnit a procvičit svaly v kanceláři

Office syndrom patří mezi novější pojmenování bolestí zad vzniklých ze sedavého zaměstnání a nedostatku pohybu. V Česku má sedavé zaměstnání přes 70 % lidí...

Sezení versus stání u stolu

V posledních letech hned několik vědeckých studií potvrdilo, že dlouhé sezení má přímou souvislost nejen s bolavými zády, ale také s obezitou...

Výběr článků

Načítám