Hlavní obsah

Sezení versus stání u stolu

Novinky, Dana Sokolová

V posledních letech hned několik vědeckých studií potvrdilo, že dlouhé sezení má přímou souvislost nejen s bolavými zády, ale také s obezitou a kardiovaskulárním onemocněním. Proto řada firem začala svým zaměstnancům nabízet speciálně vyvýšené stoly, u nich se nesedí, ale stojí. Je ale stání u pracovního stolu opravdu výrazně zdravější než sezení?

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé sezení se neobejde bez zdravotních rizik.

Článek

Podle odborníků má svá pozitiva i negativa jak sezení, tak stání. U obojího především záleží na správné ergonomii pracovního místa. Podíváme se podrobně na oba způsoby.

Nevýhody dlouhého sezení 

„Při dlouhodobém pasivním sezení, často v nesprávné pozici, dochází u části svalů k jejich extrémnímu přetížení a u jiných naopak k ochabování. Kvůli svalové dysbalanci pak vzniká celá řada problémů od bolesti hlavy, krční páteře a zad, po nadměrné ukládání tuku a z toho plynoucí další onemocnění,” upozorňuje lékař Hynek Lachmann.

Problémů z nesprávného sezení, které se odrážejí na našem zdraví, ale může být mnohem více. Mnozí lékaři často poukazují i na to, že sedavý způsob života velmi významně snižuje náš život. Což mimochodem potvrdila i vědecká studie z roku 2015 zveřejněná v odborném časopise Journal of Physical Activity & Health, podle níž je dlouhodobé sezení v průběhu dne spjato s vyšší úmrtností u všech lidí bez ohledu na pohlaví, věk či hmotnost.

Vždy ale velmi záleží, do jaké míry jedinec dokáže dlouhodobé sezení kompenzovat dalším pohybem. Pokud člověk denně ujde minimálně 10 000 kroků a dopřává si pravidelně i další pohyb, pak dopady sezení na jeho zdravotní stav budou minimální. Zvlášť pokud hledí na správnou ergonomii pracovního místa a díky správné židli či pomůckám si dopřává aktivního sezení.

Jak by mělo vypadat správné sezení

Správný sed vypadá tak, že jsou obě nohy opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Kotníky, kolena a kyčle mají ideálně svírat pravý úhel. (Což ovlivníte i správně nastavenou výškou sedáku židle).

„Pak již stačí už jen vzpřímit hlavu a celé tělo se srovná samo. Také pomůže mít při každé příležitosti uvolněná ramena a hlavně: v žádném případě je nesmíte vidět. Pokud totiž svá ramena vidíte, určitě nesedíte rovně,” upozorňuje Lachmann.

Foto: Bez bolesti zad

Správné sezení

Správnou techniku sezení pak můžete umocnit výběrem správné židle, případně použitím speciálních pomůcek. Mnozí lékaři doporučují židle s pohyblivým sedákem, který jedince doslova donutí narovnat záda, zasunout hlavu a stáhnout ramena dozadu v každém okamžiku. Navíc se i během sezení aktivují a posilují ochablé zádové a břišní svaly, což je pro zdraví zad zcela zásadní.

Podobným způsobem fungují i tzv. dynamicko-směrové podložky, které umožňují během sezení pohyb, při němž dochází k rozproudění krevního oběhu, lymfatického systému a také k posílení stabilizačních svalů páteře či zvýšení energetického výdeje.

„Dobré také je často vstávat ze židle a lehce se protáhnout, případně si dopřát krátké cvičení na pracovišti, které pomůže uvolnit svaly,” doporučuje trenér a fyzioterapeut Petr Soukup ze společnosti MultiSport.

Jak uvolnit a procvičit svaly v kancelářiVideo: Novinky

Ani dlouhodobé stání se neobejde bez zdravotních rizik. Jednak je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku křečových žil, což potvrdila i dlouhodobá vědecká studie zveřejněná v časopise Occupational and Environmental Medicine, podle které je stání více jak šest hodin denně spjato s dvojnásobnou až trojnásobnou nutností operace křečových žil.

Mezi další rizika patří i vznik hemoroidů či bolestivých problémů s koleny a chodidly. Trpět může i krční páteř.

Abyste všem těmto problémům předešli, je zapotřebí především hledět na správnou ergonomii pracovního stolu. „Ideální je, pokud lze stůl výškově nastavovat dle vlastní výšky a měnit u něj polohy jak pro stání, tak sezení,” upozorňuje Ivana Léblová ze společnosti Stell.

Roli hrají i boty

Kromě toho je velmi důležité i vhodné obutí. Pokud chcete u stolu stát, pak si určitě pořiďte zdravotní boty, které mají místo klasických stélek dynamické, které podporují klenbu a stabilitu stoje.

Absolutním hitem v tomto směru je tzv. treadmill desk neboli stůl s běžeckým pásem, kdy pracujete na počítači, a přitom v podstatě chodíte či běžíte na běžícím pásu.

Pokud nebudete mít k dispozici přímo tento stůl, pak alespoň stoj občas změňte na sed. Jak ukázala vědecká studie z roku 2014, pravidelným přechodem ze stoje na sed každých 30 minut dosáhnete výrazného snížení všech komplikací vyplývajících z dlouhodobého stání a zároveň snížíte celkovou únavu.

Každý den si pak dopřejte alespoň 15 minut relaxace s nohama nahoře, abyste rozproudili krev a mízu v dolních končetinách. Samozřejmá by měla být i dostatečná kompenzace stoje s chůzí a celkově s pohybem.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Jak snížit únavu v kanceláři

Celodenní sezení v kanceláři může přinášet celou řadu zdravotních problémů, od bolestí hlavy a zad po chronickou únavu. Jedná se o ochranné signály těla, které...

Výběr článků

Načítám