Hlavní obsah

Cviky, které na vás prozradí, zda máte ochablé svaly z věčného sezení

Novinky, das

Pokud trávíte většinu své pracovní doby v kanceláři u počítače, vaše svalstvo dostává podstatně zabrat. Nedostatek pohybu a sedavé zaměstnání, které není dostatečně kompenzováno aktivním pohybem, se nemusí zásadně projevit na první pohled, ale postupem času se začne projevovat bolestmi zad, hlavy, ale i třeba problémy s dýcháním. Pomocí speciálního diagnostického testu nyní můžete zjistit, jak na tom vaše tělo je. Všechny cviky naleznete v přiloženém videu.

Rychlý kancelářský test, který odhalí ochablé svalyVideo: Novinky

 
Článek

Cvik č. 1: Thomayerova zkouška pružnosti páteře

Thomayerova zkouška dělá problém téměř 20 % zaměstnanců pracujících u počítače. Přibližně každý pátý Čech se tedy nedotýká při provedení cviku podlahy.

Provedení cviku: Dejte paty k sobě, předkloňte se a snažte se konečky prstů nebo ideálně celými dlaněmi dotknout země. Paže i kolena by měly zůstat propnuté. Pokud se dotýkáte celou plochou dlaní země, nebo alespoň konečky prstů, cvik je stále proveden správně.

Když se nedotknete země ani konečky svých prstů, měli byste více myslet na správné držení těla vestoje i vsedě. Statickou práci kombinujte chůzí, plaváním nebo jógou, vhodné je také ideálně pětkrát týdně páteř protáhnout, například doma za pomoci ručníku přitahováním čela ke kolenům. Zkrácené svaly kolem páteře totiž výrazně přispívají k bolesti zad a hlavy.

Cvik č. 2: Vzpřimovače trupu

Tento cvik nezvládne každý pátý zaměstnanec v kanceláři.

Provedení cviku: Posaďte se na židli, ruce dejte v bok a předkloňte se. Čelo se snažte položit na kolena. Povedlo se vám to plynule a bez bolesti? Pak fungují vaše vzpřimovače trupu, tedy svaly, které napomáhají napřímení páteře, naprosto správně.

Jestliže se dotknete pouze tak tak, nebo dokonce vůbec a vaše čelo je stále ve výšce několika centimetrů nad koleny, je třeba s tím něco dělat. Pravděpodobně se při práci často hrbíte. Napravit to lze splývavým plaváním nebo třeba prováděním tzv. kočičího cviku.

Cvik č. 3: Velký prsní sval

Až 98 % lidí tento cvik zvládne, přesto je dobré jej jednou za čas vyzkoušet.

Provedení cviku: Stoupněte si zády ke stěně a lehce se pokrčte v kolenou. Zvedněte paže šikmo nahoru a do stran. Sledujte, zda se jejich osa položí na úroveň stěny. Váš velký prsní sval je v pořádku, když paže i lokty volně položíte na stěnu.

V opačném případě je dobré praktikovat třeba jógu, plavání kraulu či protažení na podložce s rozložením paží do „svícnu“.

Cvik č. 4: Přitahovače stehen

Více než třetina lidí (36 %) pracujících primárně vsedě v kanceláři tento cvik nedokáže provést správně.

Provedení cviku: Postavte se zády ke zdi a ruce nechte volně podél těla. Nyní jednu nohu pokrčte v kyčli a koleni a volně vytočte do strany. Kolenem byste se měli dostat až ke stěně. To samé je nutné provést i na druhou nohu.

Koleno i stehno položené na zdi jsou známkou výborné fyzické kondice, naopak čím větší je jejich vzdálenost od zdi, tím nutnější je na dysbalanci zapracovat. Má totiž velký vliv na vaše správné držení pánve, které nabývá na důležitosti zejména u žen. Pro zlepšení se doporučuje chůze, turecký sed nebo speciální protahovací cviky na břiše i zádech s vyosováním pokrčených nohou do stran.

Cvik č. 5: Mobilita ramenního kloubu

Mobilita ramenního kloubu trápí 39 % Čechů.

Provedení cviku: Spojte křížem ruce za zády. Jedna paže jde shora a druhá spodem. Cvik opakujte i na opačnou stranu. Jestliže ruce za zády pohodlně spojíte, ramenní kloub funguje tak, jak má.

Jestliže se nedotknete ani konečky prstů, je to evidence výrazně zkráceného svalu ramene, které je limitováno ve výkonu maximálního spektra pohybů. Rameno se začíná spíše vtáčet směrem vpřed, a to také mění jeho estetický tvar. Pomoci může opět plavání, také gymnastika nebo cviky zapažování za zády, třeba s využitím ručníku.

Chcete-li projít kompletní diagnostiku o 10 cvicích i s individuálním vyhodnocením a ukázkami cviků pro kompenzaci, přejděte na online test Firma v pohybu.

Reklama

Výběr článků

Načítám