Hlavní obsah

Sezonní afektivní porucha neznamená, že musíte být smutní. Jak s ní bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátké dny a dlouhé noci, mnohdy zamračené nebe, sychravé proměnlivé počasí – to jsou jen některé z příčin, které stojí za tzv. sezonní afektivní poruchou. Jde o typ deprese, která se objevuje zhruba ve stejném období každý rok a souvisí hlavně s nedostatkem denního světla.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Výrazně kratší dny a dlouhé noci mohou narušit přirozené hodiny uvnitř našeho těla – tzv. cirkadiánní rytmus. Ten v těle reguluje mnoho procesů. Narušené cirkadiánní reakce mohou ovlivnit oblasti mozku zapojené do řízení nálady spolu s únavou či nízkou energií způsobenou nedostatkem spánku, uvedl pro CNN profesor a vedoucí oddělení neurověd na University of Texas Southwestern Medical Center Joseph Takahashi.

Podle odborníků je pro co nejlepší zvládnutí sezonní afektivní poruchy zásadní péče o vlastní zdraví.

Terapie světlem

Světelná terapie je odborníky označována za nejlepší způsob, jak léčit sezonní afektivní poruchu. Zahrnuje vystavení světlu o hodnotě alespoň 10 000 luxů (jednotka intenzity měření světla) po dobu nejméně 30 minut. „Jasný slunečný den se pohybuje v rozmezí 50 000 až 100 000 luxů,“ dodává k tomu Jason Tucciarone, asistent psychologa na Stanfordově univerzitě.

Léčivá síla hudby. Dokáže zvednout náladu i přivést na cestu k uzdravení

Zdraví

Vystavení světlu, které napodobuje to denní, pomáhá jednak synchronizovat vnitřní tělesné hodiny a také zvyšuje hladinu serotoninu, který se podílí na zlepšení nálady. Pokud si pořídíte světelnou lampu domů, dbejte přesných pokynů v návodu, ať si nepoškodíte zrak.

Spánek opravdu jen v noci

Specialista na spánek Thomas Kilkenny pak vyzdvihuje i důležitost spánku. S tím souvisí také jeho pravidelnost, která může být kvůli krátkým dnům narušena.

Zapomeňte raději na polehávání během dne a soustřeďte se spíše na pravidelné večerní uléhání a ranní vstávání. A nezapomeňte se na spánek připravovat předem, cca hodinu před ulehnutím. Odložte veškerou elektroniku, řešení úkolů nebo emocionálně těžká rozhodnutí a pomalu se zklidňujte.

Cvičení, procházka v přírodě

Jako dobrý posilovač funguje i jakékoli cvičení, protože se při něm uvolňují hormony ovládající dobrou náladu a snižující stres. Vliv může mít i drobnější aktivita, třeba jen rychlejší čtvrthodinová procházka venku, díky které navíc budete na přirozeném světle.

Co se obecně cvičení týče, radí odborníci cvičit spíše ráno než večer.

Procházky v tichu a jejich vliv na zdraví

Zdraví

Socializace

Mnozí lidé mají v nepříjemných chvílích nutkání raději se izolovat a být o samotě. U lidí s afektivní sezonní poruchou je to o to výraznější. Jenže taková izolace je pro zdraví stejně škodlivá jako třeba kouření 15 cigaret denně, upozorňuje studie z minulého roku.

„Socializace je v léčbě poruch obecně velmi důležitá. Izolace je naopak zabijákem jakékoli dobré nálady,“ dodává k tomu Tucciarone a upozorňuje, že i malá procházka s kamarádem či večeře ve společnosti blízkých lidí může náladu významně pozvednout.

Jak si poradit se sociální úzkostí, nepříjemným fenoménem poslední doby

Zdraví

Osamělý, nebo samotář? Dva různé pohledy na samotu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Sezonní afektivní porucha

Výběr článků

Načítám