Hlavní obsah

Šest nejhorších potravin či nápojů pro vaše zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdraví našich zubů je důležité pro celkové blaho a kvalitu života. Aby nedošlo k problémům se zuby, je zapotřebí dbát na správnou ústní hygienu a zdravý jídelníček. Některé potraviny se totiž mohou zasadit o poškození skloviny a celkového zdraví zubů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud jde o udržení zdravých zubů, existují určité potraviny a nápoje, které jsou podle zubařů obzvláště škodlivé. Některé vytvářejí živnou půdu pro kazy, zatímco jiné mohou způsobit skutečné zlomeniny zubů. Níže zubní lékaři sdělují, které potraviny a nápoje jsou pro vaše zuby nejnebezpečnější a co můžete udělat pro jejich ochranu.

Citrusy

Zatímco citrusy jsou pro naše celkové zdraví prospěšné, protože jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, zuby jejich kyselá povaha zatěžuje. „Citrusy mohou zvýšit hladinu kyselosti v ústech. Pomeranče nebo grapefruity a v podstatě všechny citrusy snižují pH ve vašich ústech, což prostředí uvnitř nich činí kyselým. To může vést k demineralizaci zubu nebo zničení skloviny,“ tvrdí Jossen Gastelum, zubař se sídlem v Arizoně, pro Huffington Post.

Led

„Vím, že spousta lidí má opravdu ráda led, a to obzvláště v létě. Pravda ale je, že led není dobrý pro vaše zuby. Nízká teplota může být pro lidi s citlivými zuby nepříjemná, jeho tvrdost pak může vést až ke zlomeninám zubů,“ říká zubař Kim Capehart.

Zlepšete zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů

Styl

Vypití sklenice vody s ledem ale nemusí nutně znamenat hrozbu; k tomu většinou dochází, když led povalujete v ústech nebo koušete.

„Věřte tomu, nebo ne, spousta lidí jí led, prostě si připraví hrnek ledu a začnou ho jíst,“ tvrdí Capehart. U těchto lidí je pak riziko poškození zubů vysoké.

Lepkavé bonbóny

„Všem svým pacientům tvrdím, že vše, co je kyselé nebo lepkavé, škodí zubům,“ říká Capehart.

To zahrnuje karamelky, gumové červy a cokoliv podobného. „Tyto sladkosti navíc mohou uváznout v drážkách vašich zubů, ty je pak obtížné vyčistit, což způsobuje kazy,“ dodává.

Chléb a sušenky

Capehart upozorňuje, že i chléb může být lepkavý, což znamená, že se také může zaseknout ve vašich zubech a způsobit problémy. Nakonec se rozloží na cukry, což může opět způsobit kazy.

Gastelum k tomu dodal, že sušenky jsou škodlivé ze stejného důvodu, a to zejména pro děti.

„Sušenky obvykle obsahují nějaký typ sacharidu, který se stává cukrem, kvůli němuž také mohou vznikat kazy, “ vysvětlil.

Sladké a energetické nápoje

Sladké sycené nápoje jsou jedním z největších strašáků vašich zubů. „Mohou být opravdu kyselé, dokonce tak, že se blíží kyselosti bakterií,“ říká Gastelum.

„Lidé, kteří jsou závislí na chronickém popíjení sladkých nápojů, vykazují mnohdy podobný typ poškození dutiny ústní jako lidé, kteří užívají pervitin nebo podobný typ drog,“ dodal k tomu odborník.

Dále poznamenal, že energetické nápoje jsou také škodlivé. „Většina těchto nápojů je nabitá extra cukry, které rozhodně nepomáhají. Navíc úroveň kyselosti sama o sobě, dokonce i ve verzích bez cukru, je pro vaše zuby opravdu špatná.“

Káva

Další nápoj, který může poškodit vaše zuby, popisuje Capehart. A to platí, i když pijete kávou pouze černou. V případě, že sladíte, poškozujete své zuby dvojnásob.

Káva navíc také způsobuje skvrny na zubech, a proto je postrach všech, kteří touží po hollywoodském úsměvu.

Pití kávy v těhotenství může mít vliv na vývoj dítěte

Zdraví

Káva a její pozitivní vliv na zdraví, kdy ji ideálně pít a jaké druhy

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám