Hlavní obsah

Rakovinou vaječníků ročně onemocní téměř tisíc žen. Jaké jsou příznaky a kdy jít k lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhoubný nádor vaječníku tvoří v ČR asi 15 % onemocnění rakovinou u žen. Ročně postihne téměř tisíc žen, tento trend se zpomaluje. Až u 15 % pacientek je za něj zodpovědná genetická mutace, která zvyšuje i riziko rakoviny prsu. Jako u ostatních typů rakoviny je důležité být obezřetná a nezanedbat příznaky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nebezpečím zhoubného nádoru vaječníku je, že se na něj většinou přijde pozdě. Proto je důležité, stejně jako u všech jiných rakovinových onemocnění, nezanedbat prevenci. Důležité je pravidelně chodit na gynekologické vyšetření.

Riziko nádoru vaječníku je pro nosičky mutace BRCA1 genu 40–65 %,  u nosiček mutace v BRCA2 genu 10–35 %,

1. Rizikové faktory

Karcinom vaječníku je u 10–15 % pacientek geneticky dědičné onemocnění, objevuje se stejně jako u rakoviny prsu u žen, které mají v rodině variantu genetické mutace BRCA (BRCA1, BRCA2) a to o 10 let dříve než u žen, u kterých tato mutace nebyla prokázaná. Riziko nádoru vaječníku je pro nosičky mutace BRCA1 genu 40–65 %,  u nosiček mutace v BRCA2 genu 10–35 %.

Kromě pravidelné kontroly u gynekologa dnes k základnímu vyšetření patří též odběr krve včetně marketu CA-125, který může být u nádoru vaječníků zvýšen.

Rakovina štítné žlázy – několik varovných signálů, které by se neměly podceňovat

Zdraví

2. Příznaky

Zbystřit by žena měla při zjištění jakýchkoli neobvyklých pocitů v oblasti břicha nebo pánve, jako jsou nadýmání, porucha trávení nebo třeba změna kvality stolice. V těchto případech je vždy důležité navštívit gynekologa, který provede ultrazvuk nejen přes břicho, ale i přes pochvu.

Dalším varovným signálem je zvětšování objemu břicha, které nelze jinak vysvětlit. Kvůli tomuto příznaku se rakovině vaječníků říká také „syndrom malé sukně”.

3. Jak probíhá vyšetření

Každá žena má jednou ročně nárok na preventivní gynekologické vyšetření.

Vzhledem k tomu, že rakovina vaječníků není tak častým typem rakoviny, v diagnostickém procesu se na ni tolik nemyslí. Často se pak stává, že na ni přijde jiný lékař než gynekolog. Například se může stát, že se při gastroenterologické prohlídce přijde na to, že má žena tekutinu v břiše, která je často spojena právě s rakovinou vaječníků.

Při podezření na nález se poté postupuje k dalším krokům, které jsou různé, vždy se doporučuje dát na rozhodnutí lékaře. Lze podstoupit tomografii, při které rentgen ukáže orgán ve vrstvách. Detailní zobrazení vaječníků je také možné získat za pomoci ultrazvuku či magnetické rezonance.

Tři důležité věci, které by ženy nad 45 let neměly podceňovat

Zdraví

4. Léčba rakoviny vaječníků

Stejně jako u jiných typů rakoviny se v případě zhoubného nádoru na vaječnících většinou jako první přistupuje k chirurgickému odstranění nádoru. Proběhne tedy operace, při které jsou ženě odstraněny vaječníky společně s dělohou, okolními tkáněmi, slepým střevem a místními uzlinami.

Léčba však často musí pokračovat dál a po operaci následují další metody. Další krokem proto může být hormonální léčba. Zaměřuje se na snížení tvorby hormonů, nebo zablokování jejich účinku na nádor. Podávána je ambulantně, většinou ve formě tablet nebo injekce, které se aplikují jednou za několik týdnů.

Často praktikovaná je také chemoterapie, která je nejznámější léčbou rakoviny obecně.

Typy chemoterapie
Pokud je cílem vymizení nádoru a vyléčení pacienta, jde o kurativní chemoterapii.
Adjuvantní neboli zajišťovací chemoterapie má za cíl zničit zbytkové nádorové buňky, které nejsou viditelné ani při zobrazovacích vyšetřeních. Tento typ léčby minimalizuje možnost návratu onemocnění.
Neoadjuvantní chemoterapie představuje léčbu zaměřenou na co nejvýraznější zmenšení nádoru, což usnadňuje následnou léčbu (nejčastěji operaci).
Paliativní chemoterapie se používá u pacientů, u nichž nelze s ohledem na rozsah onemocnění dosáhnout úplného vyléčení. Chemoterapie se podává s cílem zpomalení růstu, popřípadě zmenšení nádoru a z toho vyplývající zmírnění potíží, které pacientovi toto onemocnění způsobuje.
zdroj: MOÚ

Další možností léčby je radioterapie, známější pod názvem ozařování, při které dochází k usmrcení nádorových buněk.

Při náročném průběhu nemoci je k dispozici také podpůrná léčba, která si klade za cíl pomoci pacientům s dlouhým procesem léčby. Zaměřena je na zmírnění bolesti a zlepšení kvality života.

Rakovina ledvin je tichý nepřítel. Jaké jsou příznaky?

Zdraví

5. Jaké jsou šance na vyléčení?

Kromě rozsahu onemocnění o úspěšnosti léčby rozhoduje také typ nádoru, jeho agresivita a celkový stav nemocné. Vždy záleží, v jakém stádiu je nádor diagnostikován. Pokud se tak stane včas, šance na úplné vyléčení je až 90 %.

Sedm příznaků cyst na vaječnících, které není radno podceňovat

Zdraví

Rakovina vaječníků je však v současné době u naprosté většiny pacientek diagnostikovaná v pokročilé fázi. V té době už se nádor šíří všude po dutině břišní. I v této pokročilé fázi je ale dnes možné pacientky díky vyspělé léčbě léčit.

Absolutní počet pacientů v ČR
rok 2016rok 2017rok 2018
1013996956
Absolutní počet zemřelých pacientek s rakovinou vaječníků
rok 2016rok 2017rok 2018
623633622
zdroj: ÚZIS, Novotvary 2018

6. Existuje prevence?

Stejně jako u jiných onkologických onemocnění stoprocentní prevence neexistuje. Je ale určitě dobré dodržovat zdravý životní styl, který spočívá ve vyvážené stravě, dostatku tekutin a pohybu.

Také je prokázáno, že pozitivní vliv má užívání hormonální antikoncepce, která snižuje riziko rakoviny o 30-50 % v případě, že ji žena užívá déle než tři roky.

U gynekologických nádorů může jako prevence fungovat antikoncepce

Zdraví

„Díky užívání antikoncepce se kolísající hormonální hladiny v těle ženy dříve ustálí, čímž se zastaví jak periodické narůstání sliznice děložní, tak i každoměsíční ovulace. V obou orgánech pak neprobíhají neustále změny a klesá riziko nežádoucích buněčných změn,” uvedl Vladimír Dvořák, místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti.

7. Kde se léčit?

Jak už bylo výše zmíněno, při jakékoli anomálii, kterou v oblasti břicha zpozorujete, je důležité co nejrychleji vyhledat odbornou pomoc. Když si nevíte rady, je dobrým prvním krokem kontaktovat svého gynekologa, který vás poté navede dál.

V České republice funguje v současné době 13 komplexních onkologických center specializujících se na léčbu zhoubných nádorů.

Rakovina slinivky břišní: příznaky, léčba a naděje na přežití

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám