Hlavní obsah

Rakovina slinivky břišní: příznaky, léčba a naděje na přežití

Rakovina pankreatu, slinivky břišní, patří k nejzákeřnějším typům rakoviny. Její příznaky se objevují až v pozdějších stádiích, návštěva lékaře tak zpravidla přichází pozdě. Ze známých osobností jí podlehli např. sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská, zpěvák David Stypka či zakladatel společnosti Apple Steve Jobs, herec Patrick Swayze či pěvec Luciano Pavarotti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slinivka břišní se nachází mezi žaludkem a páteří, měří asi 15 centimetrů. Produkuje enzymy zajišťující zpracování bílkovin, sacharidů a tuků ve střevě a některé hormony. Právě zde se tvoří například inzulin regulující množství cukru v krvi.

Karcinom (rakovina) slinivky nepatří mezi časté typy, onemocnění je však kritické. Podle dat Národního onkologického registru pouze 11,6 % léčených pacientů mezi lety 2014 a 2018 žilo déle než pět let od diagnózy. Šlo o nejnižší míru pětiletého přežití ze všech typů rakoviny.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Česká republika celosvětově šestý nejvyšší počet osob s touto formou rakoviny a čtvrté největší množství zemřelých.

Riziko rakoviny pankreatu stoupá s věkem. Většina nemocných je starších 45 let, téměř 90 % starších 55 let. Průměrný věk, kdy bývá toto onemocnění diagnostikováno, je 71 let.

V očkování u rakoviny slinivky hlásí vědci povzbudivé výsledky

Amerika

1. Příznaky nejen břišní

Dlouho se neobjevují žádné, proto je úmrtnost tak vysoká. Až v pozdějších stádiích přichází například nevolnost či bolest zad. K diagnostice dochází obvykle po 45. roce věku, zásadní roli však hraje prevence.

Varující příznaky
Bolest v nadbřišku, která často vystřeluje do zad.
Neobjasnitelné bolesti zad.
Nechutenství a s ním spojený neobvyklý váhový úbytek.
Pocity nevolnosti.
Projevy neinfekční žloutenky.
Změny barvy a konzistence stolice, tzn. stolice je jílovitá, průjmovitá.
Záněty žil, které se opakují bez zjevného důvodu.
Nově vzniklá cukrovka 2. typu.
Rozvoji choroby mohou předcházet také projevy tzv. depresivního syndromu.

BRCA gen stojí za rakovinou prsu, ale může vést i k rakovině slinivky

Zdraví

2. Dva druhy rakoviny slinivky

Lékaři u rakoviny slinivky rozlišují dva typy nádorů: exokrinní nádory a neuroendokrinní nádory.

Většina nemocných přitom onemocní exokrinními nádory. Nejčastěji se jedná o tzv. adenokarcinom, který bují v buňkách žlázy, obvykle v kanálcích slinivky břišní. Tyto nádory bývají agresivnější. Nicméně pokud jsou objeveny včas, lze je léčit chirurgicky.

Neuroendokrinní nádory tvoří pouze 1 % ze všech rakovin pankreatu. Mohou být zhoubné i nezhoubné, což lékaři často zjišťují až v okamžiku, pokud se již nádor rozšířil za slinivku břišní. Tímto typem rakoviny onemocněl např. spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs.

Lidé s tímto druhem nádoru přitom mají 50–80% šanci, že se dožijí pěti let od odhalení onemocnění. Pokud ale i u tohoto typu nádoru dojde k pokročilé fázi, je zde vysoké riziko recidivy a rozšíření rakoviny do jater.

3. Léčba rakoviny a šance na vyléčení

Pouze u asi pětiny pacientů lze přistoupit k operaci – nádor musí být brzy odhalený, a ještě velmi malý. Chirurgický zákrok patří navíc k nejkomplikovanějším, záleží také na umístění nádoru. Může být odstraněna jen zasažená část slinivky, nebo orgán celý.

Problémové je, pokud se nádor nepodaří odstranit úplně. Když v těle zůstanou byť jen mikroskopické agresivní nádorové buňky, onemocnění se opět navrátí.

Společně s operací se běžně přistupuje k radioterapii a chemoterapii, ačkoliv vůči těmto metodám je nádor celkem odolný. Pacientův život ale jimi jde prodloužit.

U rakoviny prostaty je stěžejní prevence. Jaké jsou příznaky a kdy jít k lékaři

Zdraví

Od roku 2011 jsou k dispozici i dva léky pro lidi s pankreatickými neuroendokrinními nádory. Předpokládá se, že potlačují přísun krve a metabolismus nádorových buněk.

V dalších stádiích již nádor prorůstá ze slinivky, šíří se do lymfatických uzlin, poté zasahuje žíly a tepny. Čtvrté stadium se vyznačuje metastázemi do dalších orgánů, mnoho lidí na svou nemoc přichází až v této fázi.

V tu chvíli již není naděje na vyléčení. Paliativní léčba dokáže pouze chemoterapií zpomalit růst nádoru ve snaze zlepšit pacientovi kvalitu života a zachovat mu důstojnost. Zmírní se mu bolesti, ale délka života se prodlouží jen o několik měsíců. Šance na dlouhodobé přežití je velmi malá. Bez této léčby se nemocní dožívají tří až šesti měsíců po odhalení nemoci.

V roce 2021 se objevily nové možnosti léčby tzv. PARP inhibitory, které lze využít u případů, kde sehrávají roli geny BRCA. Produkty těchto genů se účastní kontroly buněčného cyklu a oprav poškozené DNA. Mutace ale zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění.

„Léky působí tak, že zablokují enzym, jenž se podílí na opravách porušené DNA v nádorových buňkách. Pro léčbu je důležité právě utlumení opravného mechanismu,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

4. Kdy jít k lékaři na vyšetření

Zamířit na kontrolu v okamžiku, kdy pociťujete příznaky, v tomto případě nestačí. V tu chvíli už na účinnou léčbu bývá pozdě a nádor napadá další části těla, nejčastěji játra, břišní dutinu a plíce.

Jen u části lidí se může objevit cca dva až tři roky před vznikem nádoru tzv. třetí typ cukrovky. Od prvního nebo druhého typu se liší. Člověk nepřibývá na hmotnosti, není tlustý, naopak má v těle málo tuku a ubývá mu svalová hmota.

Kdo patří mezi lidi s vyšším rizikem onemocnění
Ti, kteří mají rakovinu slinivky v rodině.
Lidé s tzv. BRCA genem, jenž může za karcinom prsu, ale je také faktorem, který ke vzniku rakoviny slinivky silně přispívá.
Lidé s polypózním syndromem (v tlustém střevě nebo v jiných částech trávicí trubice se tvoří mnohočetné polypy).
Jedinci, jež trpí dlouhodobými záněty slinivky.
Diabetici
Obézní
Kuřáci

5. Prevence, jak prodloužit přežití

Riziko onemocnění nejen tímto typem rakoviny snižuje kvalitní životospráva. Pro slinivku je škodlivé zejména kouření, pití alkoholu a nezdravé stravování vedoucí k obezitě.

Vznik nemoci ovlivňuje dlouhodobý stres, který navíc vede k nepravidelnému či nedostatečnému stravování. Svému tělu můžete pomáhat udržováním optimální tělesné váhy. Brněnský Masarykův onkologický ústav doporučuje dodržování Evropského kodexu proti rakovině.

Vedle vedení zdravého životního stylu si lze pomoct i v rodině. Pokud už někdo rakovinu slinivky měl, neváhejte s návštěvou lékaře. Pravidelná vyšetření jsou velmi užitečná, brzké odhalení nádoru dokáže alespoň prodloužit dobu přežití.

Reklama

Výběr článků

Načítám