Hlavní obsah

Sedm příznaků cyst na vaječnících, které není radno podceňovat

Novinky, das

Cysty na vaječnících patří mezi nejčastější problémy žen v plodném věku. Často nemusejí způsobovat žádné potíže a samy zmizí stejně záhadně, jako se objeví. Nicméně existují cysty, které mohou způsobovat nemalé problémy a jejich léčbu nelze podceňovat. Jednak se může jednat o cysty velkých rozměrů, pak také o cysty, které se mohou vyvinout ve zhoubný nádor. Podívejte se s námi, jaké problémy mohou na cysty na vaječnících upozornit a v jakých případech je lepší vyhledat gynekologa.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastějším příznakem cyst na vaječnících je bolest v dolní pravé či levé části podbřišku.

Článek

1. Velká bolest v podbřišku

Nejčastějším příznakem cyst na vaječnících je bolest v dolní pravé či levé části podbřišku a tedy v oblasti, kde se nacházejí vaječníky. „Bolest můžete cítit při cvičení, sexu, ale i za běžného stavu i po skončení menstruačního cyklu,” vysvětluje pro Woman´s Health gynekoložka Taraneh Shirazianová z NYU Langone Health, specializující se na miniinvazivní gynekologické operace.

Pokud se jedná o skutečně velkou, až nesnesitelnou bolest, pak to může být znamením tzv. ovariální torze - onu bolest způsobuje přerušení dodávky krve do vaječníku. V takovém případě je dobré vyhledat okamžitou pomoc.

2. Cítíte se nadměrně nafouklá

„Většina žen má cysty menší než 10 centimetrů. Některé mohou ale dosahovat skutečně nadměrných velikostí, dokonce mohou dorůst do velikosti melounu,” upozorňuje gynekologická onkoložka Eloise Chapman-Davisová z fakulty Weill Cornell Medicine v americkém New Yorku.

Ženy mají pocit, že přibraly, k tomu je trápí bolesti břicha a nadýmání. I tehdy by opět měly vyhledat svého gynekologa.

3. Pocit tlaku v břiše

Stejně jako u děložních myomů, mohou i cysty na vaječnících způsobovat pocit tlaku v břiše. Může se jednat o podobný pocit, jako když vás trápí zácpa, obvykle se ale vyskytuje jen na jedné straně pánve.

„Pokud vás zácpa netrápí, ale vy stejně cítíte neustálý tlak v břiše, a to po dobu 2-3 týdnů, pak byste opět měla chtít zjistit, zda se nejedná o cysty na vaječnících, ” radí Chapman-Davisová.

4. Bolest při sexu

Sex by nikdy neměl bolet. Pokud cítíte při penetraci bolest na jedné či druhé straně pánve, pak je velká pravděpodobnost, že máte nějaký problém.

Některé cysty, když se zvětší, mohou spadnout až na dělohu a tlačit na oblast kolem děložního čípku. Při hlubším proniknutí pak může žena cítit v tomto místě bolest. Bolest během milování navíc mohou způsobovat i endometriální cysty, jelikož se nacházejí blíže k děloze.

5. Časté chození na malou

Některé cysty mohou tlačit na močový měchýř, což způsobuje nucení na záchod, ačkoliv to v podstatě není třeba. Ženy proto mohou mít pocit, že jsou prostydlé.

6. Bolesti zad a nohou

Bolesti zad a nohou jsou přičítány mnohým zdravotním problémům - pokud už si váš lékař neví rady, pak zajděte za gynekologem a nechte si udělat ultrazvuk, zda nemáte cysty na vaječnících.

„Děje se tak zejména u větších cyst, které mohou tlačit na nervy, které procházejí podél pánve,” vysvětluje Chapman-Davisová.

7. Krvácení mimo cyklus

Hormonální nerovnováha estrogenu, progesteronu a testosteronu někdy způsobuje tzv. polycystický ovariální syndrom. Na vaječnících se vytvářejí drobné cysty, které mohou kvůli časté ovulaci, nebo naopak nedostatku ovulace, způsobovat nepravidelné krvácení. Pokud vás navíc trápí zvýšení hmotnosti, poruchy s plodností a akné, je dobré vyhledat odborníka.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám