Hlavní obsah

Rakovina prsu se může projevit i jinak než bulkou

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři u nás každým rokem odhalí kolem sedmi tisíc nových případů karcinomu prsu, a přestože dnešní medicína si dokáže i s tímto závažným onemocněním velmi dobře poradit, stále kolem 1600 žen ročně tomuto onemocnění podlehne. Často je to dáno pozdním příchodem k lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina prsu

Článek

Karcinom se v prsu vytváří z abnormálních rakovinných buněk, které se vymknou kontrole. Pokud se nezačne s léčbou včas, mohou se tyto buňky šířit do okolních uzlin a metastázovat. Nádor odhalený v raném stádiu je ale dobře léčitelný a až v 90 % případů je prognóza uzdravení příznivá.

Největší nebezpečí rakoviny prsu spočívá v tom, že nemusí být v počátečních stádiích nijak zjevná, a lze ji tak snadno přehlédnout. Většina žen si navíc myslí, že projevem nemoci je pouze bulka v prsu.

Existuje ale celá řada dalších příznaků: 

  • nádor může například způsobit zploštění či vtažení bradavky,
  • jeden prs se může netypicky zvětšit, ztuhnout nebo zrudnout,
  • signálem může být i výtok či krvácení z bradavky,
  • změny připomínající ekzém,
  • žena může pociťovat i celkové nechutenství,
  • bolesti v kostech,
  • a pozorovat rychlý úbytek na váze

Příčiny vzniku karcinomu prsu zatím nejsou přesně známé. Hlavním rizikovým faktorem bývá věk, důležitou roli hraje i výskyt v rodině.

Rizikový je také časný nástup menstruace, pozdní menopauza, bezdětnost nebo první těhotenství po 30. roce věku, nadváha a užívání hormonální antikoncepce.

Onemocnět mohou ale i velmi mladé dívky. „Bohužel statistiky jsou neúprosné. Mé nejmladší pacientce s rakovinou prsů bylo 23 let. Z poslední statistické ročenky 2018 bylo diagnostikováno sedm pacientek s karcinomem prsu od 20 do 24 let a 40 pacientek s karcinomem prsu ve věkové skupině 25–29 let v celé ČR,” upozorňuje mamoložka Renata Kalajová z Perfect Clinic.

Faktorem, který naopak prokazatelně snižuje pravděpodobnost onemocnění, je dlouhodobé kojení.

Prošla si peklem. Začalo to sexuálním obtěžováním, poté smrtí partnera a skončilo rakovinou

Zdraví

Mamograf odhalí nádor již v počátcích

Velmi účinným způsobem, jak nemoc odhalit, je pravidelné samovyšetření prsů. Doporučuje se provádět alespoň jednou měsíčně.

Naprosto stěžejním vyšetřením je pak mamografický screening. Ten dokáže zobrazit patologické změny ve struktuře prsu, signalizující růst nádoru menšího než jeden milimetr. Tedy ve stadiu, kdy jej ještě nelze zjistit ani pohmatem.

Na vyšetření mamografem mají zdarma nárok všechny ženy starší 45 let jednou za dva roky, a to v rámci preventivního vyšetření, které je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

O vyšetření mamografem se stále šíří řada nepravd a mýtů

Zdraví

Některé zdravotní pojišťovny ale na toto vyšetření přispívají v rámci svých preventivních programů i mladším ženám.

„Příspěvek do výše 500 Kč na mamografické vyšetření poskytujeme našim klientkám ve věku od 40 do 45 let. Tuto částku je možné čerpat rovněž na ultrazvukové vyšetření prsu, a to už bez omezení věku. Mohou jej tedy využít i ženy a dívky mladší 40 let,“ upozorňuje Hana Kadečková ze Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

Odborníci doporučují chodit na preventivní vyšetření prsů již od 30 let, a to jednou za dva roky. Někdy ale lékaři doporučují chodit na vyšetření každým rokem.

„Dívky s rodinnou anamnézou, kdy rakovinu prsu měla jejich matka nebo sestra, by na vyšetření prsů měly chodit již od 20 let. Dominantní vyšetřovací metodou v tomto věku je ultrazvukové vyšetření,“ dodává Renata Kalajová.

Jak se samovyšetřit – krok za krokem
Sahejte si na prsa každý měsíc. Nejlepší to je 5. až 10. den od začátku menstruace. Pokud menstruaci nemáte, vyberte si jakýkoliv den v měsíci.
Mrkněte na ně do zrcadla. Jsou stejná jako minule? TIP: Zvedněte ruce nad hlavu a prohlédněte si je znovu.
Všímejte si. Sledujte změny prsou, jako jsou: výtok z bradavky, změna kůže prsu, změna tvaru bradavky, změna tvaru prsu a změna velikosti prsu.
Sáhněte si na ně. Nejlépe třemi prsty naplocho, krouživými pohyby. Nejdřív zakružte povrchově, potom trošku do hloubky.
Prohmatejte je celá. Od klíční kosti až do podpaží a k podprsenkové rýze. Všímejte si nerovností na povrchu prsou i uvnitř nich.
Vyšetřujte vždy opačnou rukou. Levou rukou prohmatávejte pravé prso a naopak. TIP: Jestli máte větší prsa, začněte vsedě nebo vestoje, pak to samé zopakujte vleže na boku.
A na závěr odměna! Vezměte prsa do dlaní a promněte je, abyste se ujistila, že jste na nic nezapomněla.
Když nic nenahmatáte, to máme radost! Tak si na ně sáhněte zase za měsíc.
Když něco nahmatáte, nepanikařte. Nestyďte se a nehledejte rady na internetu, ale začněte jednat! Ihned a osobně navštivte praktického lékaře nebo gynekologa. Ten vám vystaví žádanku na odborné vyšetření.
Zdroj: Nezisková organizace Loono, která se prevencí rakoviny zabývá v rámci své osvětové kampaně #prsakoule.

Pokroky v léčbě rakoviny prsu a rakoviny prostaty

Zdraví

Včasná léčba bývá dnes již šetrná

V počátečním stadiu nemoci lze nádor odstranit šetrnou operací, kdy se odebere jenom malá část tkáně.

V pokročilých fázích je ovšem léčba mnohem radikálnější a většinou ji provází radioterapie, chemoterapie a rozsáhlejší chirurgický zákrok.

Reklama

Související články

Samovyšetření prsou může zachránit život

Každým rokem na následky karcinomu prsu umírá až 1900 žen, většina žen přitom jen proto, že přišla k lékaři pozdě, a tedy v okamžiku, kdy již byl nádor špatně...

Výběr článků

Načítám