Hlavní obsah

V Ostravě pomáhají ženám s nádory prsní sestřičky

Právo, Pavel Karban

V Česku dosud ojedinělou psychickou podporu a pomoc ženám s nádorovým onemocněním prsu nabízí Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Zapojily se do ní dvě sestřičky, které tímto onemocněním samy prošly a vrátily se do běžného života.

Foto: FNO

Sestřičky Hana Mittáková (vlevo) a Petra Gombalová se staly prvními prsními konzultantkami ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Článek

Tzv. prsní konzultantky chodí za pacientkami na pokoj i na sál. „Vyhledáváme je buď samy podle operačního programu, anebo jim doktor Prokop (mamolog Jiří Prokop z Chirurgické kliniky FNO – pozn. red.) předá naši vizitku,“ popsala Hana Mittáková, úseková sestra na Centrálních operačních sálech. S ní věnuje volný čas onkologickým pacientkám i vrchní sestra Kardiochirurgického centra Petra Gombalová. Ta onemocněla rakovinou prsu před šesti lety a léčba jí zabrala dva roky.

Vyléčení z rakoviny skrz své osobní příběhy předávají zkušenosti i naději nemocným

Zdraví

„Poradenství tady neexistovalo, měla jsem naštěstí podporu rodiny a obrovskou výhodu: jako zaměstnanec nemocnice taky podporu kolegů,“ zavzpomínala. Na nápad s tímto typem pomoci přišel mamolog Jiří Prokop z Chirurgické kliniky FNO. „V Evropě je zavedená takzvaná prsní sestra, která nemocnou ženu doprovází do nemocnice, pomáhá jí zpracovat novou informaci a průběh léčby.

Na stáži na klinice v německém Eschweileru jsem poznal, jak je tato funkce důležitá a vyhledávaná,“ objasnil lékař. Dodal, že je rád, že obě sestřičky pro roli průvodkyně onemocněním prsu získal.

Po porážce rakoviny vyrazila do světa na kole. Chce pokořit 100 tisíc kilometrů

Cestování

Hana Mittáková i Petra Gombalové nabídku přijaly hlavně proto, že samy poznaly, jak důležitá je psychická podpora v prvních dnech po operaci.

První dny jsou nejhorší

„Bavíme se s pacientkami o rodinném zázemí, jakou měly profesi, kolik mají dětí, ale ukážeme jim i praktické pomůcky a nevyhýbáme se ani intimním tématům,“ přiblížila Mittáková.

Obě mají zatím jen pozitivní zkušenosti. „Měla jsem obavy, jestli mě to neovlivní, když se budu vracet do minulosti, ale naopak. Má to na mě jen pozitivní vliv, a dokud to tak bude, ráda bych v tom pokračovala,“ potvrdila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám