Hlavní obsah

Prošla si peklem. Začalo to sexuálním obtěžováním, poté smrtí partnera a skončilo rakovinou

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Během poměrně krátkého života si třiatřicetiletá Eva Naihaiplová prošla hned několikrát doslova peklem. Vše začalo sexuálním zneužíváním, životem v disharmonické rodině a šikanou. Následovaly psychické problémy, sebepoškozování a pak také rozvod. Když pak nalezla svého nového partnera oběšeného v dílně, pomýšlela na sebevraždu. Tenkrát ji zachránily myšlenky na syny a také odborná pomoc, kterou sama vyhledala. Když už se vše obracelo k lepšímu, diagnostikovali jí rakovinu prsu.

Prošla si peklem. Začalo to sexuálním obtěžováním, poté smrtí partnera a skončilo rakovinou Video: Novinky

 
Článek

Svůj životní příběh se Eva rozhodla sdílet s veřejností poté, co byla dva měsíce hospitalizovaná v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Tam se ocitla po sebevraždě svého přítele, kdy se psychicky složila a přemýšlela také o sebevraždě. Nemohla ale opustit své děti, a tak vyhledala odbornou pomoc.

V Bohnicích jí lékaři diagnostikovali smíšenou úzkostně depresivní poruchu a panické ataky. Frekvence atak se snížila poté, co byla schopna o svých traumatech hovořit s psychiatrem, naučila se je i lépe ovládat.

V těhotenství prodělala tři mozkové příhody. Během operace hlavy dokonce rodila

Zdraví

Začalo to sexuálním obtěžováním

První trauma zažila už v deseti letech, kdy ji sexuálně obtěžoval její strýc. Osahával ji a během toho se ukájel. O incidentech se svěřila tetě, která informovala Evinu matku. Ta jí však nevěřila.

„Nemluvilo se o tom, bylo to tabu, dělalo se, jako by se nic nestalo,“ svěřila se Eva Novinkám s tím, že je se svou rodinou v minimálním kontaktu.

O sebevraždu se pokusila poprvé ve třinácti letech. Ve škole se bodala do břicha trojúhelníkem a křičela, že chce umřít. Poté přišlo na řadu sebepoškozování.

Foto: Eva Naihaiplová

Během chemoterapií používá chladicí čepici, aby zabrzdila vypadávání vlasů.

Od té doby, co mladá žena odešla od rodičů do rodiny svého tehdejšího manžela, se kterým se po letech rozvedla, protože manželství prostě přestalo klapat, kontaktovala svou matku pouze jednou, a to ve chvíli, kdy měla pocit, že ji potřebuje. Když totiž našla svého nového partnera oběšeného, nevěděla, na koho se se svými pocity obrátit. Ale slova útěchy se nedostavila.

„Vím to, celý Rakovník o tom mluví. Jak se kvůli tobě může oběsit kluk? Já se za tebe tak stydím, teď abych chodila kanálama,“ řekla matka Evě.

Vážil 197 kilogramů, za pomoci českých lékařů z XXL centra zhubl k nepoznání

Zdraví

Ve městě se navíc šuškalo, že smrt přítele je Evina chyba, a tak si až do hospitalizace v Bohnicích jeho smrt vyčítala a dávala za vinu.

„Tam jsem se znovu narodila. Tam mi vysvětlili, že jeho smrt není moje chyba. Naučila jsem se mluvit o svých pocitech, říkat ne, stanovovat si hranice,“ vysvětluje mladá žena.

Rakovina udeřila

Když už to vypadalo, že našla svůj klid, začala znovu žít a být šťastná, přišla další rána v podobě rakoviny prsu. Na tu přišla letos v srpnu. „Našla jsem si bulku v prsu, ale dlouho jsem nikam nešla, myslela jsem si, že je to tuková bulka,“ vzpomíná Eva.

Až bolesti ji zavedly do onkologické ordinace, kde se rakovina potvrdila. Je v pokročilém stadiu. Mladá žena dochází na chemoterapie a šíření dalších ložisek se tak snaží zastavit.

„Já jsem tomu vůbec nevěřila. Musela jsem to zpracovat, že se to vůbec děje. Pak jsem začala brečet, ale lékař mě uklidňoval, že udělají maximum, aby mi pomohli,“ vypráví Eva.

Svůj příběh se rozhodla zveřejnit právě kvůli rakovině. Říjen je měsícem boje proti rakovině prsu. Nádor prsu je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním u českých žen. Onemocnění zachycená ve včasných stadiích dnes mohou být zcela léčitelná, prodlužuje se také přežití pacientek s metastatickými (nejpokročilejšími) fázemi nemoci.

Foto: Eva Naihaiplová

Mladé ženě pomohli až v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

„Chci podpořit všechny ženy, aby nepodceňovaly samovyšetření, aby chodily na prevence, i když jsou mladé. Jsem v odhodlání, že chci žít, a vnímám, že mi rakovina změnila nejen život, ale i myšlení. Uvědomuju si, že každý den je jen jeden, že zítřek být nemusí. Není čas čekat na až. Dělám všechno hned,“ svěřila se Novinkám Eva.

Reklama

Související články

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Léto bývá obdobím nových známostí, větší sexuální aktivity, ale bohužel i rizik. Tím nejčastějším není kapavka, syfilis nebo jiná ze známých sexuálně...

Výběr článků

Načítám