Hlavní obsah

Proč ženy potřebují odpočívat častěji než muži

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době se již zdaleka nerozlišují striktní rozdíly mezi pohlavími. Muži i ženy mohou dělat svobodně to, na co stačí, každý může jít za svým vysněným cílem. Kdy by ale měly mít ženy jednoznačně navrch, je doba spánku. Prý si rozhodně zaslouží odpočívat více než muži.

Foto: Profimedia.cz

Výmluv, proč si nemůžeme jít brzy lehnout, bývá víc než dost. Hlavně ženy toho musejí někdy stíhat víc, než je v jejich silách.

Článek

Celá řada nových i starších studií se zabývala hlavně otázkou, jak dlouho by lidé měli odpočívat, shodně obě pohlaví. Mělo se vždy za to, že muži a ženy i přes různorodost svých aktivit vydávají stejné množství energie, takže je logické, aby i stejnou dobu odpočívali.

Profesor Jim Horne, odborník na spánkové procesy, ale nyní přišel s tvrzením, že pravda je poněkud jinde. Dle jeho vyjádření je nutné, aby ženy odpočívaly daleko více a častěji než muži.

A má k tomu i jednoduché vysvětlení. „Ženy bez dohadů zvládají během dne mnohem více úkolů najednou (práce, děti, domácnost) než muži, tudíž je jejich mozek mnohem více využíván. Jejich potřeba odpočinku a tělesné rekonvalescence je tak logicky větší,“ cituje Hornea server Daily Record.

Nedostatek spánku ničí zdraví

Ať už jsou jeho tvrzení pravdivá či nikoli, prokázáno je jedno – nedostatek spánku škodí zdraví, a to mužům i ženám. I když to však všichni vědí, málokdo to dodržuje. A výmluv je více než dost. Moc práce, hromada prádla na žehlení, neumytá okna a další mnohé resty, které se snažíme dohánět.

„Mít všechno připravené a uklizené je sice krásná představa, ale v dnešní uspěchané době nelze plnit veškeré požadavky, které se na nás valí. Při dlouhodobém nedostatku odpočinku pak jednou řekne tělo dost, a začne nám dávat různými zdravotními potížemi najevo, že musíme něco změnit. Někdy ale už může být pozdě,“ varuje Horne.

Je tak třeba myslet i trochu sobecky jen na sebe, a pokud se cítíte unaveni, nechte všeho, co může počkat, a jděte si lehnout. Okolí se jistě smíří s tím, že nebudete ve všech ohledech „dokonalí“.

Reklama

Související témata:

Související články

Nedostatek spánku oslabuje imunitu

Podle nového britského průzkumu může dlouhodobý nedostatek spánku velice negativně ovlivnit zdraví člověka a jeho tělesné funkce. Problém může nastat zejména...

Když za problémy v rodině může spánek

Problémy ve vztahu s rodiči, potíže s komunikací s nejbližším okolím, ukončení školní docházky výměnou za návštěvy nočních podniků. Za tím vším může stát jeden...

Výběr článků

Načítám