Hlavní obsah

Proč se nám s věkem zvětšují uši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stárnutí přináší mnoho fyzických změn. Jedním z méně diskutovaných aspektů je zvětšování uší. Proč se nám zdá, že s věkem naše uši získávají na velikosti? Existuje jednoduché vysvětlení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stárnutí je boj s gravitací, nad kterou nelze vyhrát. Zatímco mnoho částí našeho těla je s přibývajícím věkem povadlejší a povislejší, uši se mohou zdát dokonce větší. Pravdou je, že se jedná pouze o optický klam. Uši, stejně jako jiné části těla, se vinou gravitace prodlužují a vypadají tak větší než v mládí.

„Stejně jako ostatní tkáně obličeje, jako jsou tváře a čelisti, mají i uši tendenci se natahovat. Co se ve skutečnosti mění, je měkká tkáň, jako je chrupavka vnějšího ucha nebo boltce a lalůček a ušní lalůček,“ říká Nina Shapirová, dětská ušní, nosní a krční specialistka na Westside Head and Neck v Los Angeles a emeritní profesorka na UCLA pro Huffpost.

„Stárnutí snižuje naše hladiny kolagenu, který dodává kůži a chrupavce celistvost, což vede k natahování těchto tkání. Funkční části ucha, včetně ušního bubínku, ušních kůstek a struktur vnitřního ucha, ale naštěstí nejsou ovlivněny,“ dodává Shapirová.

Procházky v tichu a jejich vliv na zdraví

Zdraví

Vliv může mít genetika i šperky

„Velikost a tvar uší se v rodinách opakují. I přesto, že nemusí existovat skutečný ‚gen‘ pro velké uši, je pravděpodobné, že vaše uši budou podobné jako u některých z vašich příbuzných,“ uvedla Shapirová.

Dalším viníkem může být dlouholetá záliba ve vrstvení šperků. „Jedincům s více piercingy nebo těm, kteří nosí těžší náušnice, se mohou s věkem vyvinout delší ušní boltce,“ uvádí Shapirová a dodává: „Pokud nosíte velké náušnice, je důležité je střídat s menšími a nespat v nich.“

O nic nejde

V mnoha kulturách jsou velké uši považovány za známku dlouhověkosti, nebo dokonce prosperity. Někteří vědci se tímto fenoménem zabývali, ale došli k neprůkazným výsledkům. Studie z roku 1995 s názvem Proč mají staří muži velké uši ukázala, že se jedná o výsledek delšího působení gravitace a velké uši tak nepředznamenávají dlouhověkost nebo blahobyt.

Shapirová ovšem poznamenala, že tvar ucha může napovědět zdravotní stav. „Všimli jsme si, že pokud má pacient záhyb, který lze vidět na ušním lalůčku, může být tento tvar spojen s vyšším rizikem srdečních onemocnění. V žádném případě se ale nejedná o příčinu,“ dodává Shapirová.

Estetická stránka

Steven Picciano, vlasový stylista si všiml mírného rozdílu ve způsobu, jakým muži a ženy tento problém řeší. „Během mnoha let, co jsem za křeslem, mužští klienti jen zřídka vyjadřovali obavy o velikost svých uší,“ uvedl a dodal: „Klientky jsou méně sebevědomé. Souvisí to i se stereotypem, že starší ženy by měly nosit kratší vlasy, které uši odhalují.“

„Pokud má moje klienta obavy, vždy se snažím jejím přáním vyhovět. Doporučuji účes, který je vyholený v oblasti krku a postupně nabývá na objemu. Delší vlasy v horní části pak uši hezky skryjí. Podobně dobře působí pixie střih, bob nebo mikádo. V každém případě je důležité zachovat plnost účesu,“ dodává Picciano.

Shapirová poznamenává, že velké uši nemusíme vnímat negativně. A stejně jako ostatní části těla si zaslouží určitou péči a pozornost.

„Nejdůležitější je chránit uši, pokud jste vystaveni větší míře hluku, který je může poškodit. Kromě toho je důležité je chránit před sluníčkem pomocí opalovacího krému. Každý strup nebo výrůstek, který se nehojí, nebo jakákoli pigmentová léze musí být ošetřena vaším lékařem nebo dermatologem, aby se vyloučila rakovina kůže,“ dodává Shapirová.

5 tipů, jak zůstat aktivní i v zimě

Zdraví

Jak snížit svůj biologický věk

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám