Hlavní obsah

5 tipů, jak zůstat aktivní i v zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se sychravými dny a chladným počasím se může zdát lákavé zůstat v teple na gauči a vyhýbat se fyzické aktivitě. Nicméně udržování aktivního životního stylu i v zimě má mnoho výhod pro naše fyzické a duševní zdraví. Přinášíme 5 tipů, jak překonat zimní lenost a zůstat v kondici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový výzkum wellness aplikace Kic ukázal, že čtyři z pěti Britů se obávají cvičení, když je venku zima, tma a mokro. Zatímco motivace může narůstat a slábnout po celý rok, pro mnohé z nás je příjemnější odhodlat se k fyzické aktivitě, když je hezké počasí.

Na podzim a v zimě je však často chladno a sychravo. To však nejsou jediné důvody, proč naše aktivita v chladných měsících klesá. Podle průzkumu zmíněné aplikace, kterého se zúčastnilo 2000 lidí, se 80 % z nich domnívá, že fitness a wellness aktivity jsou v zimě příliš drahé. Dále z něj vyplynulo, že 54 % respondentů nerado chodí ven brzy ráno a večer a 44 % se necítí bezpečně při běhání za tmy.

A pak tu máme dopad na naše zdraví v podobě kratších dnů. Studie Kic zjistila, že zima způsobuje to, že se 40 % lidí cítí malátně, přičemž snížené množství slunečního záření způsobuje, že 36 % z nás má pocit, že je během dne méně času na cvičení.

Lenost není překážkou. I opravdu málo stačí ke zlepšení zdraví a kondice

Zdraví

Jak si tedy udržet co nejlepší motivaci i za nevlídného počasí?

Krátká domácí cvičení na YouTube

„Největší překážkou motivace je podle mých zkušeností nevědět, kde začít. Pokud musíte přemýšlet o tom, která cvičení dělat, je pravděpodobnější, že je prostě neuděláte. YouTube překypuje bezplatnými cvičeními, která uspokojí všechny fitness chutě. Jediné, pro co se musíte rozhodnout, je délka a typ cvičení, které chcete dělat,“ radí fitness trenérka Miranda Larbiová pro Stylist.

Potřebujete především namotivovat? Vyzkoušejte desetiminutové taneční cvičení na dobrou náladu. Bolí vás záda? Protáhněte svaly kolem páteře pomocí jógy. Máte-li více času, podívejte se na 30minutový silový trénink celého těla s vlastní vahou.

Šest návyků, díky kterým získají vaše rána řád

Zdraví

Přidejte světlo

Pokud máte akutní nedostatek slunečního záření, vše vám připadá šedivé a jste bez nálady, vyzkoušejte různé druhy lamp, které vám s tímto problémem mohou pomoci. V dnešní době existuje velké množství vychytávek – od budíků, které postupně vyzařují světlo, až po lampy s červeným světlem nízké vlnové délky k přirozenému biostimulačnímu účinku v lidské tkáni.

Choďte co nejčastěji ven

Zní to jako samozřejmost, ale pokud se necítíte dobře při pohybu za tmy, jděte ven alespoň přes den. Odborníci doporučují 150 minut mírného cvičení týdně, což odpovídá 21 minutám denně. Tento čas navíc můžete rozdělit na dvě desetiminutové procházky – jednu před prací a druhou během obědové pauzy.

Kardio tréninky si nechte na víkend

Pokud se nechcete vzdát svých oblíbených sportů, pak si je schovejte na víkend. Není nad to začít sobotu krátkým výběhem do okolní přírody, ale pokud postrádáte motivaci, spojte běh s nějakým cílem, jako je například návštěva oblíbené pekárny či kavárny.

Zúčastnit se můžete také skupinových aktivit, které vás budou motivovat a poskytnou sociální interakci. Mnoho fitcenter a sportovních klubů nabízí zimní verze svých programů, jako jsou skupinové lekce nebo běhání.

Zvolte lehčí typ cvičení

Spoluzakladatelka Kic Laura Henshawová říká, že během zimy aplikace zaznamenává prudký nárůst cvičení s nižší zátěží, jako je pilates, protože „když vám chybí motivace, je mnohem snazší oddat se pomalejším cvičením“. Nejoblíbenější tréninky jsou podle ní dlouhé pět až 15 minut.

„V létě jógu moc necvičím, ale v zimě miluju delší protahovací cvičení, která mě zklidní a podpoří mé duševní i fyzické zdraví. V pondělí odpoledne zase cvičím pilates a je to hodina, na kterou si aktivně dělám čas. Vím, že se poté budu cítit dobře,“ dodává trenérka Miranda Larbiová.

Sportovní móda jako motivace k lepšímu já

Styl

Co s naším tělem udělá desetiminutová procházka

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pilates, Kurzy jógy, Fitness centra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám