Hlavní obsah

Dopřejte si lepší spánek podle jednoduché skandinávské metody

Sdílení postele se svým partnerem je přirozená věc. Pokud ale vaše spánkové potřeby nejsou kompatibilní, může to vést k přerušovanému a nekvalitnímu spánku. Jak se co nejlépe vyspat i po partnerově boku?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klíčem k lepšímu spánku může být takzvaná „skandinávská metoda“, kterou praktikují Švédové, Dánové a Norové. Řeč je o jednoduché vychytávce, která vás ale může snadno ochránit před spánkovým rozvodem – oddělené peřině.

„Tato metoda je inspirována běžnou skandinávskou praxí. Ve skutečnosti se velká většina tamějších domácností nikdy ani nezamyslela nad tím, že lidé z jiných zemí jsou zvyklí na jednu peřinu. Povlečení na dvojpeřinu je v těchto zemích téměř nesehnatelné,“ říká Li Åslundová, švédská klinická psycholožka a odbornice na spánek pro Huffington Post.

Jaká je jedna z hlavních výhod používání dvou peřin? Regulace teploty. Každý partner si může vybrat takovou peřinu, jaká mu vyhovuje. Pokud je váš partner například zimomřivý, může sáhnout po zimní variantě přikrývky a naopak.

Jak dlouho by měli spát lidé starší 50 let, aby se vyhnuli chronickým chorobám

Zdraví

Další plus skandinávské metody je, že předchází přerušování spánku. To je dobrá zpráva, pokud sdílíte postel s někým, kdo s oblibou krade přikrývku nebo se často převaluje.

„Díky samostatné peřině nebudete tolik rušit svého partnera, čímž se sníží počet zbytečných probuzení, včetně těch, která si lidé nepamatují,“ vysvětluje Jade Wuová – specialistka na behaviorální spánkovou medicínu.

Kvalitní spánek je spojen s řadou zdravotních výhod: zlepšením imunitního systému a kognitivních funkcí, lepší náladou, snížením stresu a rizik chronických onemocnění. Může být také přínosem pro váš vztah.

„Když lépe spíme, dokážeme lépe regulovat emoce a dělat správná rozhodnutí – obojí je velmi důležité pro zdravý vztah,“ dodala Wuová.

Jak si v noci užít co nejvíce pohodového spánku

Zdraví

Fakta a mýty o chrápání

Zdraví

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Přikrývky a deky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám