Hlavní obsah

Proč je dobré zařazovat ořechy do jídelníčku každý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlašské, lískové, mandle nebo pistácie. Všechny tyto ořechy jsou bohaté na mononenasycené a polynenasycené tuky, které snižují cholesterol, a už jen proto by měly být součástí každého jídelníčku. Dají se konzumovat samotné, ale výborné jsou také jako součást mnoha druhů jídel.

Foto: Profimedia.cz

Seznam pozitivních účinků ořechů na lidský organismus se rozrůstá.

Článek

Opečené pekanové ořechy do salátu místo krutonů. Nasekané vlašské do směsi na palačinky, arašídové máslo jako doplněk k zeleninové svačince. To jsou jen některé z tipů, jak ořechy využít, a dopřát tak něco navíc svému zdraví a zároveň obohatit jídelníček o nové chutě.

Výhody ořechů ovšem sahají mnohem dál. Obsahují vlákninu, rostlinné bílkoviny, vitamin E, draslík, vápník a hořčík. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dokonce uvádí, že „hrst ořechů denně může snížit riziko srdečních onemocnění“.

„Ořechy jsou skutečně nutričně bohaté a mohou prospívat zdraví srdce. Už jedna hrst může snižovat hladinu špatného cholesterolu, prospívat krevnímu tlaku a snižovat zánět, což srdci prospívá,“ řekla pro CNN dietoložka Sharon Palmerová.

Středomořský životní styl jako klíč k delšímu životu

Zdraví

Kolik ořechů tedy sníst, abychom pro zdraví svého srdce udělali to nejlepší? Obecně se říká, že je ideální hrst denně – ovšem vzhledem k tomu, že každý má hrst jinak velkou, můžete se řídit i 1/3 šálku.

A co makadamové nebo kešu?

Ve zprávě FDA byly původně některé další typy ořechů, například makadamové nebo pekanové, záměrně vynechány, protože koncentrace nasycených tuků zvyšujících hladinu cholesterolu je v nich vyšší než v ostatních. Pozdější zjištění však ukázala, že obsah mononenasycených tuků mají natolik vysoký, že jsou i tyto ořechy zdraví prospěšné.

Samostatnou kapitolou jsou pak kešu, které FDA na seznam zatím nepřidává, i když různé studie poukazují na fakt, že také mohou snižovat škodlivý cholesterol.

Další zdravotní benefity ořechů

A seznam pozitivních účinků ořechů na lidský organismus se rozrůstá. Kromě zdravých tuků a bílkovin také dobře zasytí. Rovněž jsou považovány za vhodný „nástroj“ pro regulaci hmotnosti.

Kvalitní ořechové krémy mají své místo ve zdravém jídelníčku

Zdraví

„Konzumace ořechů může být dokonce dobrou prevencí cukrovky, ochranou před rakovinou, vhodná je i pro zdraví mozku. Některé ořechy jsou spojovány se zdravím střev, zlepšením plodnosti nebo snížením výskytu Alzheimerovy choroby,“ doplňuje Palmerová.

Živiny obsažené například v mandlích pak prospívají i pokožce tím, že redukují mimické vrásky a zlepšují tón pleti.

Jenom hrst, ne celá miska

Bez ohledu na to, jak moc se doporučuje zařazovat ořechy do jídelníčku, není vhodné je konzumovat bez omezení. Mají vysoký obsah tuku, a jsou proto kalorické. Rozhodně je tedy lepší dát si jen hrst, jak je uvedeno výše, než celý sáček.

Zároveň platí, že nejvíce benefitů z nich získáte, když je budete zařazovat do jídelníčku dlouhodobě. A rozhodně se nemusíte omezovat jen na konzumaci samotných ořechů. Pistácie hravě poslouží jako součást bazalkového či česnekového pesta nebo jako doplněk do salátu, opečené kousky pekanových ořechů zase „udělají parádu“ například v pokrmech s rýží. Stejně tak se dají dobře kombinovat s vařenou zeleninou, skvělé jsou i jako ingredience v jogurtu.

Je pozdní večeře vždy na škodu? Podle odborníků ne pokaždé

Zdraví

Potraviny a nápoje, které negativně ovlivňují naši psychiku

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Oříšky

Reklama

Výběr článků

Načítám