Hlavní obsah

Je pozdní večeře vždy na škodu? Podle odborníků ne pokaždé

Pestrý jídelníček je předpokladem pro udržení zdravého životního stylu. Stejně jako kvalitní strava je důležitá ale i doba, kdy jíme. Opravdu platí, že pozdní večerní jídlo je z hlediska zdraví a přibírání na váze rizikové?

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Jednou z často opakovaných rad ohledně stravování, pokud si chcete udržet váhu a vyhnout se některým zdravotním komplikacím, je pokud možnost nejíst pozdě večer.

Výzkum však nedávno zjistil, že pokud chodíte spát později a navečeříte se třeba až v půl desáté, nemusí to být vždy na škodu. Ovšem za podmínky, že si další den dopřejete i úměrně k tomu pozdní snídani.

Tim Spector, profesor genetické epidemiologie na King’s College London, provedl studii, které se zúčastnilo na 80 000 dospělých lidí ze Spojeného království. Odborník v rámci výzkumu zkoumal doby, kdy lidé jedí a jak velké je tzv. časové okno, ve kterém se stravují, stejně tak, kdy drží půst.

Jak zkrotit vlčí hlad

Zdraví

Podrobné ucelené výsledky budou k dispozici až v průběhu letošního roku, z předběžných vyhodnocení ale vyplývá, že pro většinu lidí není problém dodržovat 14hodinové období půstu. Bez ohledu na to, jak pozdě večer se naposledy najedí.

Pokud se tak někdo navečeří už v šest večer, je ideální, aby snídaně následovala nejdříve v osm ráno. Stejně tak ale nevadí, když si někdo dá poslední jídlo třeba až v půl desáté večer a „snídani“ až kolem půl dvanácté či později.

Myšlenka, že dřívější večeře je zdravější, je podle profesora Spectora založena na malých studiích převážně mladých lidí, které navíc mnohdy nezohledňovaly období půstu a načasování snídaně. Navíc často poukazovaly jen na malou výhodu dřívějších večeří, tudíž se Spector domnívá, že se výhody časem jen „nafoukly“.

Profesor Spector je zastáncem tzv. časově omezeného stravování, o kterém navíc mnoho studií zjistilo, že je užitečné pro metabolické zdraví a hubnutí. V rámci studie pak lidé, kteří jedli později večer, ale dodrželi alespoň zmíněný 14hodinový půst, uváděli, že pociťují více energie.

Naše těla fungují jako v pravěku. Co s tím v moderní době?

Zdraví

Jak odborník uvádí, střevní mikrobi, stejně jako celé tělo, mají cirkadiánní rytmus a potřebují si od jídla „odpočinout“. Dobu odpočinku si podle něj už ale lidé mohou sami nastavit podle vlastního denního rozvrhu.

„Lidé často jedí pozdě kvůli práci nebo dětem, a nemusí se kvůli tomu cítit provinile. Důležité je nemlsat ještě následně v noci, nedávat si snídani příliš brzy a jít si lehnout nejdříve dvě hodiny po jídle,“ uvádí pro server Daily Mail.

Podle četných studií má časově omezené stravování pozitivní vliv nejen na hubnutí, může také snižovat rizika vedoucí k rozvoji tzv. metabolického syndromu či kardiovaskulárních onemocnění, zlepšovat střevní mikrobiom nebo být dobrým pomocníkem při prevenci a léčbě diabetu 2. typu.

Metabolický syndrom zabíjí bez bolesti

Zdraví

Jak moc dokáže při léčbě cukrovky pomoci snížení váhy

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Reklama

Výběr článků

Načítám