Hlavní obsah

Kvalitní ořechové krémy mají své místo ve zdravém jídelníčku

Ořechové krémy neboli másla v současné době zažívají velký boom. Jako nutričně zajímavou potravinu je zařazují do svých jídelníčků sportovci, ale i milovníci zdravého stravování. Řeč je ale o těch kvalitních, z těch nejlepších ořechů, bez přidaných rostlinných olejů a také cukru.

Foto: Profimedia.cz

Kešu ořechové máslo obsahuje minimum sacharidů.

Článek

Abyste měli jistotu, že svému tělu dáváte to nejkvalitnější, nejprve si přečtěte, co je uvedeno na obalu.

„Je třeba si ohlídat nejen původ ořechů, ale i přítomnost dalších surovin. Poctivý krém by rozhodně neměl obsahovat přídavek rostlinných olejů, cukr a přidané potravinářské látky, ale ani velké množství soli. Pravé ořechové máslo obsahuje pouze rozmělněné ořechy,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček.

Slevit lze ze stoprocentního obsahu ořechů jen v případě, že je máslo dochuceno například pravou vanilkou či kvalitním kakaem nebo hořkou čokoládou.

Proč mají své místo ve zdravém jídelníčku

Kvalitní ořechová másla jsou vydatným zdrojem bílkovin, sacharidů i tuků. Rovněž obsahují nezanedbatelné množství vlákniny, vitamínů, minerálních látek a antioxidantů.

„Pro svůj nízký obsah sacharidů (vyjma kešu másla) jsou vhodná nejen pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji a část živočišných tuků nahradit mononenasycenými mastnými kyselinami, ale i pro ty, kteří preferují stravu se sníženým obsahem sacharidů,“ radí Petr Havlíček.

Konzumace ořechů může prodloužit život o dva roky, tvrdí vědci. Stačí hrst denně

Zdraví

Nelze je ale konzumovat neomezeně, jelikož se stále jedná o energeticky nabitou potravinu.

„Dejte si ořechový krém tu a tam v menším množství, ale rozhodně ho neberte jako dominantní zdroj tuků v jídelníčku. Sníst celé balení ořechového másla místo sladkostí či chipsů u sledování televize není opravdu ideální, byť se rozhodně jedná o kvalitnější potravinu, než je drtivá většina sladkostí na trhu,“ varuje odborník.

Při nákupu ořechových másel je také zapotřebí hledět na datum výroby, čím budou čerstvější, tím lepší. A po otevření je rychle spotřebovat a uchovávat v dobře uzavřených obalech v chladu.

Foto: archív firem

Ořechová másla

Foto: Mandlový krém blanšírovaný 140 g – 100% mandle a nic víc, Natu.cz 145 Kč; Lískooříškový krém 140 g – pouze pražené lískové ořechy a nic víc, Natu.cz 129 Kč; Trojka Mixitella bez přídavku cukru. Jen mandličky, kešu, lískové oříšky a arašídy, 750 g, mixit.cz 419 Kč; Grizly 100% Pistáciové máslo 500 g, 529 Kč; Grizly 100% Kešu máslo jemné 500 g, 249 Kč; Lucky Alvin Arašídy křupavé, 330 g, 109 Kč; Lucky Alvin Natural kešu, 330 g, 249 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám