Hlavní obsah

Pro vegetariány jsou alkohol a kouření zřejmě méně škodlivé než pro milovníky masa

Z analýzy dat více než 177 000 lidí vyplynulo, že vegetariáni, kteří holdují alkoholu nebo kouří, mají nižší hladinu cholesterolu, v těle mají méně zánětlivých reakcí a menší pravděpodobnost onemocnění rakovinou než tzv. masožravci. Jedinou zdravotní nevýhodu u vegetariánů vědci shledali v nižší hladině vitaminů, které udržují zdravé kosti a klouby.

Foto: Profimedia.cz

Vegetariáni si mohou dopřávat alkohol, aniž by se to výrazněji odrazilo na jejich zdraví.

Článek

Vědci z University of Glasgow sledovali 19 biomarkerů krve a moči související s cukrovkou, kardiovaskulárními onemocněními, rakovinou, zdravím jater, funkcí ledvin a zdravím kostí či kloubů, které zároveň pomáhají odvrátit negativní účinky spojené s kouřením a konzumací alkoholu.

I po zohlednění potencionálně důležitých faktorů, jako je věk, pohlaví, vzdělání, etnický původ, obezita, kouření a konzumace alkoholu, na tom byli vegetariáni lépe u 13 biomarkerů. Jednalo se například o tzv. zlý cholesterol (LDL), markery jaterních funkcí spjaté se zánětem či poškozením buněk a také o hormony, které podporují růst rakovinných buněk či kreatin a bílkoviny, které zhoršují funkci ledvin.

Potenciální nevýhoda rostlinné stravy

Zdraví

Naopak hůře na tom byli u biomarkerů jako například vitaminu D, C, které jsou nezbytné pro zdraví kostí a kloubů. Velkou zajímavostí ale je, že měli i nižší hladinu tzv. dobrého cholesterolu (HDL).

„Výhodou vegetariánů je, že kromě toho, že nejedí červené a zpracované maso související s onemocněním srdce a některými druhy rakoviny, konzumují významně více zeleniny, ovoce, ale i semínek a ořechů, které obsahují více živin, vlákniny a dalších prospěšných látek. I z tohoto důvodu tak mají zřejmě nižší hladinu biomarkerů poukazujících na onemocnění či poškození buněk,” dodal pro Daily Mail doktor Carlos Celis-Morales z University of Glasgow.

Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou

Zdraví

Reklama

Související články

Čtyři zdravé recepty pro vegetariány

Aby nedošlo k omylu. Mezi vegetariánským a zdravým nemusí vždy platit rovnítko. Tentokrát ale přinášíme recepty na bezmasé pokrmy, které skutečně zdravé jsou....

Výběr článků

Načítám