Hlavní obsah

Přestaňte s plýtváním potravin, ušetříte. Návod, jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože neustále dochází ke zdražování potravin, v mnoha domácnostech se s nimi stále ve velkém plýtvá. Problém se přitom netýká jen našich peněženek, ale také ochrany naší planety.

Foto: Profimedia.cz

Až třetina potravin v domácnosti končí v koši.

Článek

V domácnostech je hlavním problémem nákup velkého množství potravin, které se nestačí zkonzumovat včas anebo se vyhodí v domnění, že jsou prošlé, a tedy zkažené, což nemusí být vůbec pravda.

Podívejte se s námi na rady odborníků, jak omezit plýtvání potravinami.

1. Omezte impulzivní nákupy

Je všeobecně známo, že lidé nakoupí mnohem více potravin a často nesmyslných v okamžiku, když jdou nakupovat hladoví.

Podobně impulzivně se chovají i v okamžiku, kdy se rozhodnou pro nějakou změnu ve svém stravování a začnou ve velkém nakupovat zdravější, dietnější potraviny a podobně.

Při každém nákupu by měl být člověk velmi realistický a vždy si říct, zda danou věc budou doma skutečně všichni jíst a v jakém množství. Je sice hezké, že při koupení většího balení ušetříte, ale je otázkou, zda danou věc dokážete včas sníst, případně vše včas zamrazit.

V koši jedné rodiny končí ročně jídlo za 40 tisíc

Domácí

2. Naučte se plánovat jídlo dopředu, včetně využití zbytků

Pro řadu z nás je zcela nepředstavitelné plánovat jídlo týden dopředu. Jenže pravda je, že plánování ve skutečnosti nešetří jen peníze, ale také čas. Jedná se tedy o malou investici s velkým výnosem.

Zkuste si proto připravit plán jídel na celý týden, včetně nejrůznějších svačin apod., a s ohledem na veškeré aktivity celé rodiny.

Sestavte si seznam běžných ingrediencí, které máte rádi a lze je použít do vícero jídel, a je tedy fajn je mít stále po ruce. Stejně tak suroviny, ze kterých nejčastěji vaříte. Tyto věci mají mít své místo ve vaší lednici či spíži.

Naopak omezte kupování ingrediencí, jež využijete jen do jednoho jídla, případně když už je koupíte, tak s nimi počítejte i ve svých plánech na přípravu dalších jídel.

Dobře funguje i to, pokud si vezmete za své heslo: „Jednou uvař, dvakrát jez.“ Vaření na dva dny vám ušetří spoustu času a často i peněz. A když už nebudete chtít jíst to samé jídlo dva dny za sebou, tak jednu dávku zamrazte.

Anketa

Máte přehled o tom, co máte v lednici a s jakým datem spotřeby?
Ne, bohužel jednou za čas i kvůli tomu vyhodím spoustu věcí
4,9 %
Ne, ale snažím se o to
9,4 %
Ne, ale chci to změnit
1,5 %
Ano, ve své lednici mám nastavený systém, který dodržuji
20,9 %
Ano, přesto občas něco vyhodím
54,4 %
Ano, ale i díky tomu, že je lednice skoro prázdná
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2731 čtenářů.

Skvělé recepty ze zbytků aneb Jak neplýtvat

Recepty

Jak na ledničkovou slepotu?

Víte přesně, co všechno ve své lednici skutečně máte a jaká je doba spotřeby u těchto potravin? Pak vám gratulujeme! Většina domácností totiž přesně toto postrádá.

Podívejte se s námi na strategie, které s tím mohou pomoci:

  • Jednou z možností je označit každou věc, kterou dáte do lednice, daty, kdy do lednice byly vloženy, případně data spotřeby. Vše pak v lednici seřaďte tak, aby starší položky byly v přední části lednice, zatímco čerstvé v zadní. Případně si určete přímo polici či přihrádku v lednici, kde budou potraviny, které se mají sníst jako první.
  • Nalepte si na lednici magnetickou tabuli, na které budete zapisovat aktuální zbytky, případě čerstvé potraviny s krátkou dobou expirace.
  • Technicky zdatní jedinci mohou sáhnout po aplikacích jako Fridge Tracker, Fridge Hero či CozZo, které vám mohou připomenout, co máte v lednici a kdy sníst všechny zbytky apod.

Jednoduchý trik, který dá tvrdému chlebu druhý život

Zdraví

3. Správné pochopení dat spotřeby

Uvedená data spotřeby na obalech potravin vůbec neznamenají, že den po tomto uvedeném datu musíte všechny potraviny vyhodit. Jedná se o čistě orientační záležitost. Jedná se v podstatě o doporučení, že je dobré věci zkonzumovat do tohoto data.

Pokud nejde například o čerstvé balené maso či zeleninu, rozhodně to neznamená, že se po uplynutí data vše okamžitě zkazí a bude vám po tom špatně.

Samozřejmě z pohledu kvality je vždy dobré potraviny zkonzumovat včas, zvlášť jedná-li se o čerstvé, ale pokud jsou potraviny správně skladovány, zabaleny, mohou zůstat dobré i několik dní po datu spotřeby.

Projde-li vám tedy datum spotřeby u potravin, vždy se nejprve přesvědčte, že je potravina skutečně zkažená, než ji vyhodíte.

A pokud už navaříte více jídel, než jste schopni sníst, stejně tak vypěstujete více, než zkonzumujete, pak své přebytky vždy dál nabídněte. Dnes na sociálních sítích existují skupiny v mnoha městech, kde se lze o přebytky podělit. V některých obcích pak přímo naleznete sdílené veřejné lednice.

S neustále novými projekty přichází i iniciativa Zachraň jídlo, kde naleznete spoustu rad a tipů, včetně receptů ze zbytků.

Reklama

Výběr článků

Načítám