Hlavní obsah

Potraviny, které mohou zmírnit depresi

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima se pro mnoho lidí nese ve znamení sezonní afektivní poruchy. Může za to nedostatek slunečních paprsků, ale také chlad a nepřízeň počasí. Výsledkem je pak špatná nálada, nezdravé stravovací návyky i deprese. Jak proti tomu bojovat přirozenou cestou? Pomocí stravy.

Foto: Profimedia.cz

Některé potraviny mohou zmírnit příznaky deprese.

Článek

Na zimní blues neexistuje univerzální lék. Výrazně ale mohou pomoci každodenní procházky nebo třeba cvičení.

„Sluneční světlo je samozřejmě důležité, stejně jako jakýkoli druh pohybu, ať už jde o chůzi, strečink nebo jógu,“ říká výživová poradkyně Laura Laganová pro Huffington Post. Pomoci ale může i strava. Jaké potraviny do svého jídelníčku zařadit?

Losos a tuňák žlutoploutvý

Během zimních měsíců mají naše těla problém s produkcí vitaminu D. Losos a tuňák jsou přitom na tento druh vitaminu bohatí. „Zahrňte tyto ryby do svého jídelníčku, nejlépe dvakrát do týdne,“ říká dietoložka Kelly Jonesová.

Obě tyto ryby navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají bojovat proti zánětům. „Zjistili jsme, že záněty mohou ovlivňovat také funkci mozku a narušovat tak produkci hormonů, které mají vliv na naši náladu,“ dodává Jonesová.

Šest nenápadných příznaků sezonní deprese

Styl

Barevné ovoce a zelenina

V zimě je důležité dbát na různorodý jídelníček s důrazem na ovoce a zeleninu. Pokud například jíte jenom jablka, banány a listovou zeleninu, dostáváte do těla jen určité vitaminy a antioxidanty.

Klaďte proto důraz na to, abyste přijímali co nejvíce různobarevného ovoce a zeleniny. Nemusíte se přitom omezovat pouze na sezonní produkty. I mražené bobulovité plody jsou plné vitaminů a antioxidantů, které vám mohou pomoci se zimními chmury.

Luštěniny, ořechy a semena

Probiotika jsou mikroorganismy, které pomáhají podporovat zdraví střev. Nacházejí se v luštěninách, oříšcích a semenech.

„Problémy se zažíváním úzce souvisejí s naším psychickým stavem. Potraviny obsahující probiotika působí pozitivně na naše střeva, tím pádem i na naši náladu,“ souhlasí Jonesová.

Pití kakaa zrychluje funkci mozku

Zdraví

Korýši

Podle Laganové je v zimě nutné zařadit do svého jídelníčku potraviny s vysokým obsahem zinku. Zinek totiž pozitivně působí na náš imunitní systém a metabolismus živin.

Jedním z nejlepších zdrojů zinku jsou korýši – krevety, krabi, humři, slávky a ústřice. Navíc mají relativně nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin a jsou proto vhodní i pro jedince, kteří drží ze zdravotních důvodů dietu. Pokud vám měkkýši nic neříkají, nahraďte je cizrnou či čočkou.

Avokádo

„Avokádo je lahodné, univerzální, a navíc nutričně komplexní potravina,“ říká dietoložka Maya Fellerová pro Huffington Post. Obsahuje nejen zdravé tuky a vlákninu, ale také mikroživiny, jako je vitamin B, který pomáhá vytvářet neurotransmitery, jako je serotonin, které stabilizují naši náladu, či hořčík, který rovněž slouží jako regulátor stresu.

Reklama

Související články

Snídaně proti stresu a úzkosti

Probouzíte se s tíhou na srdci a vstávání vám trvá celou věčnost? Pokud trpíte úzkostmi, zkuste s nimi bojovat pomocí zdravé a vyvážené stravy hned od rána....

Šest nenápadných příznaků sezonní deprese

Zkrácené dny chudé na sluneční paprsky, změny v hladinách serotoninu a melatoninu, ale i strach z pandemie či smutek vyvolaný blížícími se svátky. To vše může...

Výběr článků

Načítám