Hlavní obsah

Polévky ze zelí, které zahřejí a dodají energii do podzimních dnů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polévka ze zelí je oblíbená především v zemích střední a východní Evropy. V Německu se jí říká krautsuppe, v Rusku ji znají jako šči a na Ukrajině jako kapusňak. Není se čemu divit: kysané zelí je totiž zdrojem mnoha vitamínů a zdraví prospěšných látek. Kromě velkého množství vitamínu C, který byl dříve na vesnicích v zimě nedostatkový, obsahuje také třeba vitamín B12, který pozitivně působí na nervovou soustavu.

Foto: Profimedia.cz

Polévka ze zelí je oblíbená především v zemích střední a východní Evropy.

Článek

Kyselica byla po staletí sytou a výživnou potravou chudých valašských horalů. Dnes je vyhledávanou krajovou specialitou. „Hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, někdy i o klobásy,” vysvětluje Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Polévka se zahušťovala chlebovým kváskem nebo nastrouhaným bramborem, později jíškou z hladké mouky.

„Jak pro kyselicu, tak i pro kapustnicu je důležitá kvalitní uzenina. Ta jí dodává chuť a grády. U kyselice je to spíše uzené, u kapustnice často pikantní klobása, třeba čabajka,“ radí řezník Vít Morkus z Pražského řeznictví.

Kyselica pro půst i svátek

Zatímco kyselica byla na Valašsku pokrmem nemajetných, slovenská kapustnica je pokrmem svátečním, nebo naopak postním. Název může být pro nás matoucí, ale vězte, že kapustnica se dělá také z kysaného zelí, a nikoliv z kapusty. Tak se totiž řekne slovensky zelí. Postní kapustnica se podává na Štědrý den a neobsahuje maso, je zahušťovaná třeba haluškami nebo nastrouhaným bramborem.

Vánoční kapustnica se vaří na konci kalendářního roku a maso už obsahovat může: nejčastěji se do ní přidává uzené nebo dobrá klobáska. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou představují sušené houby: bez nich by byla slovenská delikatesa nemyslitelná.

 Pravá valašská kyselica

Foto: Spa hotel Lanterna
Suroviny: 400 g uzené křížové kosti, 300 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 1 cibule, česnek (podle chuti), olej nebo sádlo, celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl
Postup: Uzenou kost zalijte studenou vodou, přidejte koření a povařte tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti. Vyceďte kost a koření, přidejte překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí. Smetanu rozmixujte s hladkou moukou a 10 minut povařte.Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte jej nadrobno. Opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut povařte. Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Slovenská kapustnica

Foto: Pražské řeznictví
Suroviny: 1,5 kg uzených žeber, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 3 l vody, lžíce vepřového sádla, 1 cibule, 100 g slaniny, 2 lžičky mleté papriky, 700 g kysaného zelí, hrst sušených hub, 1 čabajka, 4 střední brambory, lžička kmínu, hrst sušených švestek, sůl a pepř, lžíce medu, zakysaná smetana a tymián na ozdobu
Postup: Ve velkém hrnci dejte vařit uzená žebra, která zalijte 3 litry vody. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte zhruba 3 hodiny. Vývar poté přeceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem. Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou, jakmile se začne přichytávat, zalijte hotovým uzeným vývarem. Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru.Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky. Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidejte. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí. Chuť zjemněte medem. Nakonec přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát. Podávejte se zakysanou smetanou a tymiánem.

Hřejivá zelňačka s houbami

Foto: Tescorecepty
Suroviny: 1/2 kg kysaného zelí, hrst sušených švestek, hrst sušených hub, 3 brambory, 1 cibule, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, červená sladká paprika, chilli paprička, kysaná smetana, kmín, sůl, olej
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na trošce oleje, přidejte koření, kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, předem namočené houby, sušené švestky a trošku chilli. Podlijte vodou, osolte a přiveďte k varu.Zelňačku povařte asi dvacet minut. Ke konci dochuťte kysanou smetanou.Tip: Pokud máte raději silnější chuť polévky, místo vody ji zalijte zeleninovým vývarem.

 Poctivá německá zelňačka s klobáskou

Foto: Tescorecepty.cz
Suroviny: 1 kg bílého zelí, 1 lžíce cukru, 60 g másla, 80 g slaniny, 80 g klobásky, 1 lžíce kmínu, 200 ml bílého suchého vína, 1 l zeleninového vývaru či vody, 200 ml smetany, 2 - 3 brambory, sůl, pepř, bageta nebo chléb, petržel na ozdobu
Postup: Rozkrájejte zelí na čtvrtiny, odstraňte tvrdé části a nakrájejte je na 3 cm široké kousky. Rozehřejte máslo, přidejte slaninu, zelí, cukr a kmín a chvíli poduste. Přilijte víno, vývar, smetanu a ochuťte solí a pepřem. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a vložte do základu, který vařte 25 minut. Nakrájejte chleba či bagetu na malé kostičky a smažte na pánvi s 1 lžičkou másla, dokud nebudou tyto kostičky opečené dozlatova. Po deseti minutách varu přidejte do polévky i klobásku nakrájenou na kolečka. Polévku na talířku nazdobte nakrájenou pažitkou a opraženými krutony.

Reklama

Související témata:

Související články

Oslavte stylově svátek čokolády

Čokoláda byla vždy považována za pochoutku králů i bohů. Její blahodárný vliv na lidský organismus je všeobecně znám. Kromě řady účinných látek je i výborným...

Nejslavnější dorty podle cukrářských mistrů

Pod vedením Markéty Krajčovičové, jejíž „božské dorty od Markéty” putují do celého světa, dnes upečeme čtyři dorty, které dobyly svět. Představují prubířský...

Čtyři zdravé recepty pro vegetariány

Aby nedošlo k omylu. Mezi vegetariánským a zdravým nemusí vždy platit rovnítko. Tentokrát ale přinášíme recepty na bezmasé pokrmy, které skutečně zdravé jsou....

Výběr článků

Načítám