Hlavní obsah

Po cvičení se netrapte hlady, jídlo ale pečlivě vybírejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ann Arbor

Sacharidy jsou nezbytnou součástí lidského jídelníčku, ale zároveň je podstatné naučit se správně tyto živiny zařazovat v průběhu dne a zvláště po cvičení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ti, co po cvičení omezí příjem sacharidů a dopřejí si energeticky hodnotné jídlo, prospějí organismu.

Článek

Odborníci z Michiganu totiž zjistili, že skladba potravy konzumovaná po cvičení může výrazně zvýšit či snížit jeho pozitivní účinky na organismus a metabolismus. A ti, co po cvičení omezí příjem sacharidů, ale zároveň si dopřejí energeticky hodnotné jídlo, prospějí svému organismu více.

„Rozdílná strava konzumovaná po cvičení má rozdílné účinky na metabolismus těla,“ tvrdí profesor Jeffrey F. Horowitz z University of Michigan. Podle něj se po cvičení zvyšuje citlivost tkání vůči inzulínu, tato citlivost může být navíc podpořena tím, že se člověk hned po fyzické aktivitě nenacpe právě sacharidy.

Zvýšená citlivost tkání je důležitá jako prevence diabetu druhého typu, který se často rozvíjí ve vyšším věku a u obézních lidí či těch, kteří nemají dostatek pohybu. Pokud však člověk konzumuje po cvičení potraviny bohaté na cukry, zvláště na jednoduché sacharidy, pak se ale tento pozitivní účinek cvičení snižuje.

Jenže, nesprávné je také hladovění po cvičení. Když člověk konzumuje nízkokalorické potraviny, citlivost vůči inzulínu se také nezvýší. Takže podle Horowitze by se neměl člověk zdráhat přiměřeně najíst.

Reklama

Související články

Jak se při hubnutí vyhnout nesmyslné dřině

Podíváme se do zrcadla nebo na váhu a naštveme se. Po Novém roce se většina z nás zběsile vrhá na nejrůznější druhy sportů a cvičení. Jaké chyby při tom děláme...

Výběr článků

Načítám