Hlavní obsah

Plíživé přibírání na home office. Chybí řád, odbýváme se a tišíme stres jídlem

Zavřená sportoviště a práce na home office pro většinu z nás znamenají nejen méně pohybu, ale i spoustu příležitostí pro nejrůznější zobání a ukusování něčeho dobrého a zároveň odbývání na hlavních chodech. To vše se pak odráží na našich postavách. Zbavit se pak všech nabraných kilogramů nebude vůbec jednoduché.

Foto: Profimedia.cz

V domácích podmínkách se často odbýváme dovážkou jídla typu pizza či fast food či oběd řešíme polotovary.

Článek

Zapátrejte v paměti a upřímně si přiznejte, kolikrát jste během dne zabrousili od počítače či televize do kuchyně a něco dobrého jste si dali? Je to jedna z nejčastější chyb, se kterou se lidé na home office potýkají.

„V době práce z domova jsme obklopeni velkými zásobami jídla. Svoji roli hraje i stres, ať už uvědomělý, či podprahový, kdy jídlo funguje jako uklidňující prostředek, protože vyvolává slastné pocity,” vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Proč byste nikdy neměli jíst oběd u počítače

Styl

A často nezůstává jen u toho. Být doma s partnerem či s dětmi je náročné, a tak v rámci zachování duševní rovnováhy nezřídka saháme po skleničce na posilněnou. Alkohol je ale jen další kalorickou bombou, kterou tělu dopřáváme.

„Navíc alkohol otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu, zároveň hodně zavodňuje,” varuje Kateřina Šimková.

Obědy naopak po nutriční stránce obvykle strádají

Dalším faktem je, že spousta lidí, kteří byli v kancelářích zvyklí chodit přes oběd do restaurací, se v domácích podmínkách odbývají dovážkou jídla typu pizza či fast food či polotovary, což rozhodně není zdravá a vyvážená strava.

Fastfoodová jídla mají málo živin, zato hodně tuků, soli a jsou velmi energeticky našlápnutá.

Jak z toho všeho ven? 

Je potřeba dodržovat počet jídel a pravidelnost. Pro trvalé zhubnutí či udržení hmotnosti je nezbytné upravit správné množství jídla tak, aby strava byla vyvážená, pestrá a pravidelná. Ani protipól hladovění ale není dobrou cestou.

„Hladovění patří vůbec k nejhorším extrémům, kterým můžeme organismus vystavit. Bezmyšlenkovité snížení příjmu potravy, kterým tělo ochudíme o potřebné živiny, má za následek úbytek svalové hmoty, čímž se sníží hodnota vašeho bazálního metabolismu (BMR). Čím je hodnota vašeho BMR vyšší, tím můžete vašemu tělu dopřát vyšší energetický příjem.

Při hladovění se vyplavuje také stresový hormon kortizol, kvůli kterému se naše tělo nebude cítit dobře, tudíž i vyšší hladiny kortizolu mohou způsobit, že kila přibereme.

Co se stane s tělem, když začne hladovět

Zdraví

Podobně to funguje u dlouhodobě držených jednostranně orientovaných diet. Ty jsou postaveny na tom, že vyloučíme, nebo značně omezíme některou ze základních živin např. sacharidy nebo tuky. Organismus se s tím sice krátkodobě vyrovná, ale v budoucnu nás to dožene a může to mít opravdu vážné následky.“

Organismus potřebuje pro své fungování všechny živiny, nejen bílkoviny, ale i zdravé tuky a komplexní sacharidy, které jsou mj. zdrojem energie.

Zapomeňte tedy na hladovění i jednostranně orientované diety. Ublíží a nepomohou. Tři základní podmínky pro úspěšné a zdravé hubnutí jsou: pestrá a pravidelná strava, energetický výdej je vyšší než příjem a jakákoliv pohybová aktivita se počítá.

Pět častých omylů žen při sestavování jídelníčku

Zdraví

Nezapomínejte na pravidelný denní režim

Díky režimu si stanovíte prostor pro každou činnost, které se chcete věnovat a utvoříte si denní rituály, které vám dodají pocit jistoty, duševního klidu, stability.

„Zkuste si i doma nastavit denní rituály podobné těm v práci. Ranní čaj si sice nedáte s kolegy fyzicky, ale můžete s nimi uspořádat konferenční hovor přímo z kuchyně. Hodiny jógy snadno nahradíte videem z internetu a podobně. Pokud právě teď nechodíte do práce, je vhodné vymyslet si nějaký vlastní harmonogram, který vám bude dávat pocit kontroly, organizace, a udrží vás v psychické pohodě mnohem lépe než 14 hodin u televize na gauči,“ doporučuje Petr Patočka ze společnosti Kyosun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám