Hlavní obsah

Pět víkendových zlozvyků, které negativně ovlivňují pracovní týden

Víkendy s sebou přinášejí jistou míru anarchie. Výpadek z perného každodenního režimu často využíváme k relaxaci a nicnedělání. Některé návyky nás ale mohou rozhodit a znesnadnit přechod do pracovního týdne. Na co si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Dlouhý víkendový spánek nemusí být tak sladký, jak se zdá.

Článek

Chyba č. 1: Příliš dlouhý spánek

Na delší spánek se o víkendu těší valná většina lidí. Experti ale upozorňují na fakt, že vybočení z obvyklého spánkového režimu může ve skutečnosti uškodit. „Vstávání přibližně ve stejnou dobu denně pomáhá nastavit naše vnitřní hodiny. Díky tomu se snáze budíme a usínáme,“ říká Shelby Harrisová, autorka knihy Ženský průvodce k překonání nespavosti bez léků.

„Když o víkendu dospáváte, je následující noc o to těžší se znovu ponořit do spánku, jednoduše proto, že neuplynulo dostatek hodin na to, aby se vaše tělo cítilo unavené,“ dodává Debra Swanová, zdravotní trenérka z amerického Chicaga, pro Huffington Post.

Ne všechny výzkumy ale dospávání o víkendu haní. Nedávná studie například potvrdila, že lidé, kteří přes pracovní týden příliš nespí, ale o víkendu si to vynahrazují, žijí stejně dlouho jako lidé, kteří si dopřávají kvalitní spánek každý den.

Chyba č. 2: Nedostatek hydratace

Důsledná hydratace, obzvláště ráno, hraje pro zdraví člověka obrovskou roli. Zejména po propařených nocích plných alkoholu. Pravidelné popíjení vody - i když nemáte žízeň - vám zajistí dostatečnou hydrataci po celý den. Začněte den pořádnou sklenicí vody a ujistěte se, že máte po celý den po ruce láhev s vodou.

Pokud vám vadí samotná chuť vody, ochutit ji můžete bylinkami, okurkou či rozmačkaným ovocem nebo šťávou z citronu či jiných citrusů.

Pět častých omylů žen při sestavování jídelníčku

Zdraví

Chyba č. 3: Ztráta zodpovědnosti

Je snadné dodržovat zavedené rutiny během pracovního týdne. O víkendu ale zábrany padají a my se často uchylujeme k nicnedělání. Zkuste ale své víkendy využít na maximum.

Zvažte například pravidelnou ranní lekci jógy nebo odpolední kávu s kamarádkou. Můžete si také vyprat prádlo nebo uklidit skříň, na kterou myslíte už dlouho, ale nikdy nebyl čas.

Chyba č. 4: Nepřipravovat se na pracovní týden

O víkendu by se měl člověk opravdu uvolnit, ale pravdou je, že pokud necháte všechny starosti na pondělní ráno, bude se vám o to hůře zvládat a možná vás bude stresovat natolik, že v neděli ani neusnete. Naučte se proto alespoň částečně připravovat na následující týden.

Jaký den v týdnu se vyplatí si vzít dovolenou

Zdraví

Může se jednat i o maličkosti, které vám ale usnadní běžné fungování. Připravte si například dopředu nákupní seznam, projděte si kalendář, abyste věděli, co vás čeká, nebo si s manželem rozvrhněte čas, který budete věnovat dětem. Tímto způsobem si usnadníte hektické dny, kterým jinak vládne dezorganizace a stres.

Chyba č. 5: Celý víkend doma

„Vydejte se ven a načerpejte energii z pohybu a sluníčka,“ radí Swanová s tím, že ideální je se vydat na procházku hned ráno po probuzení.

„Jasné světlo dává mozku povel, že je na čase se probudit.“ Trávení času venku má všechny druhy přínosů pro zdraví, včetně toho, že se lidé cítí odpočatě, a dokonce i lépe spí.

Reklama

Související články

Choďte spát o hodinu dříve. Neprohloupíte

Jedním z důsledků šíření nemoci covid-19 se stala často dlouhodobá nutnost pracovat nebo se učit z domova. Mnozí si proto zvykli být vzhůru večer déle,...

Výběr článků

Načítám